به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه هاآرتص، دادگاهی در سوئیس، درخواست فرجام شرکت نفتی ترنس آسیاتیک اسرائیل علیه شرکت ملی نفت ایران را رد و اعلام کرد که این شرکت اسرائیلی باید یک میلیارد و 200 میلیون دلار بدهیاش به ایران را که مربوط به پروندهای در دوران شاه مخلوع ایران است، پرداخت کند.
هاآرتص در ادامه نوشت: این پرونده قضایی جدیدترین دور از جدال حقوقی میان ایران و اسرائیل در طول 37 سال بر سر انتقال نفت و شراکت در بازاریابی است که دو طرف پیش از وقوع انقلاب اسلامی در سال 1979 ایجاد کرده بودند.
حکم پرداخت این بدهی در پی یک مناقشه حقوقی قدیمی میان ایران و اسرائیل بر سر درآمدهای حاصل از احداث خط لوله نفت مشترک صادر شده است که به زمان پیش از انقلاب بازمیگردد.
این سرمایهگذاری مشترک میان ایران و اسرائیل، که در دوران شاه (معدوم) ایران در سال 1968 آغاز شد، در واقع طرحی برای فروش نفت ایران به اروپا از طریق اسرائیل بود. این نفت از ایران به بندر "ایلات" و سپس از طریق خط لوله ترنس اسرائیل که به تازگی احداث شده بود، به بندر اشکلون در ساحل مدیترانه منتقل میشد.
پس از انقلاب اسلامی و در پی تبدیل شدن ایران از یک همپیمان به دشمن اسرائیل، داراییهای ایران مصادره شد و اسرائیل این خط لوله مشترک را ملی اعلام کرد.
بر اساس این گزارش، ایران سه دادخواه را در دادگاههای بینالمللی سوئیس و فرانسه مطرح کرد تا بتواند سهم خود را از درآمدهای حاصل از تداوم فعالیتهای این خط لوله که میلیاردها دلار برآورد میشود و همچنین داراییهای ایران که ملی اعلام شده بودند، دریافت کند.