دریافت کلیه پیوندی در طول چنین مدت کوتاهی احتمال برداشت عضو پیوندی از بدن زندانی اعدامی را مطرح میکند.
به گزارش آسوشیتدپرس افشای این مورد پیوند دوباره به تردیدها در میان بسیاری از پزشکان در سطح بینالمللی در این باره دامن زده است که آیا چین به وعده خود مبنی بر توقف برداشت اعضای زندانیان اعدامی عمل کرده است یا نه.
این روال را سازمان جهانی بهداشت و سایر سازمانهای بینالمللی به علت نگرانیها درباره کاربرد شیوههای قهرآمیز و تاثیر آن بر ترغیب مجازات اعدام محکوم کردهاند.
چین قص داشت از تصمیم جامعه پیوند اعضا برای برگزاری اجلاس سالیانهاش در این ماه در هنگکنگ را به عنوان شاهدی بر تأیید بر برنامه پیوند اعضایش استفاده کند. اما دکتر فیلیپ اوکانل، رئیس این جامعه چنین تعبیری را حتی اگر برخی از اصلاحات در این حوزه چین موفقیتآمیز باشد، رد میکند.
اوکانل میگوید: «ما میدانیم که وضعیت یکروزه تغییر نخواهد کرد. عبور از سیستمی که از اعضای زندانیان اعدامی استفاده میکرد و بر اساس فساد در فروش این اندامها کار میکرد، به سیستمی که کاملاً گشوده، شفاف و اخلاقی باشد، به طور فوری ممکن نیست.»
مقامات چینی برخلاف روال معمولشان درزمینههای دیگر درباره مشکلات پیوند اعضا در این کشور به طور نسبی پاسخگو بودهاند.
- اصلاحاتی که طول میکشد
دکتر هوانگ جیفو، رئیس سیستمی که در حال حاضر بر پیوند اعضا در بیمارستانهای چین نظارت میکند، چهره عمومی این کشور در روند دگرگونی شیوههای پیوند اعضا است.
هوانگ در سال ۲۰۰۵ آشکارا پذیرفت که پزشکان از اعضای زندانیان اعدامی استفاده میکنند. هوانگ و سایر مقامات چینی در آن سال تخمین زدند که ۶۵ درصد از اعضای پیوندی به دست آمده از اجساد از زندانیان اعدامشده برداشت شدهاند.
اما اکنون هوانگ میگوید که اطمینان دارد که بیمارستانهای تحت نظارتش به سوی استفاده از اندامهای اهدایی میروند ، اما در عین حال پذیرفت که جراحیهای بازار سیاه هنوز ادامه دارد.
او میگوید: «ما هنوز راهی طولانی در پیش داریم.»
هوانگ که قبلا معاون وزیر بهداشت چين بوده است، میگوید ازجمله اصلاحات موردنیاز در این کشور تشدید مقابله با قاچاق اعضای پیوندی و وضع مقررات بیشتر درباره شیوه تهیه این اعضا است. به گفته او همچنین لازم است پزشکان و بیمارستانهای بسیار بیشتری برای انجام اعمال پیوند در دسترس قرار گیرند.
او میگوید: «اعمال پیوند عضو در چین باید بهطور صد در صد بر اهدای عضو به طور داوطلبانه و مدنی متکی باشد تا ما بتوانیم در این حوزه در صحنه جهانی حضور یابیم.»
یک برنامه مقدماتی ثبت اعضای اهدایی در سال ۲۰۱۰ در جین به اجرا در آمد و بعد به بهصورت یک نظام ملی توسعه یافت.
روزنامههای چین هم اغلب گزارشهای مثبتی درباره خانوادههایی که اعضای عزیزانشان را اهدا میکنند، منتشر میکنند که تلاشی آشکار برای دگرگونی باورهای فرهنگی دیرینه منفی به اهدای عضو است.
دولت چین میگوید در سال ۲۰۱۵ پزشکان این کشور ۱۰,۰۵۷ پیوند عضو انجام دادهاند. چین بر اساس تخمینهای رسمی در هر سال ۳۰۰ هزار بیمار نیازمند پیوند داردِ، و این رقم با پیرتر شدن hdk بزرگترین جمعیت جهان بیشتر هم خواهد شد. گرچه شمار موارد پیوند در چین بیشتر از ژاپن و اکثر کشورهای آسیایی است، اما هنوز بسیار کمتر از آمریکا و اغلب کشورهای اروپای غربی است.
در مقابل منتقدان به آمار دولتی چین با تردید نگاه میکنند و میگویند هنوز در این باره قانع نشدهاند. آنان معتقدند که شمار واقعی پیوندها بسیار بیشتر از ارقام رسمی است و زندانیان اعدامی منشا بسیاری از این اعضای پیوندی هستند.
- نشانههای امیدبخش
بیش از یک دهه است که پزشکان خارجی با هوانگ و سایر مقامات چینی برای اصلاح وضعیت پیوند در این کشور همکاری کردهاند.
دکتر میچل میلیسِ جراح پیوند در دانشگاه شیکاگو که چندین بار به عنوان کار داوطلبانه از مراکز پیوند در چین دیدار کرده است، میگوید یک نشانه دگرگونی این بود که پزشکان مراکز پیوند که قبلا به انجام جراحیهایی با زمانبندی ثابت عادت داشتند، اکنون از انجام چندین جراحی در یک روز یا انجام ندادن جراحی برای روزها سخن میگویند.
به گفته میلیس، این وضعیت جدید نشان میدهد که این پزشکان در برنامههای متغیر در نظامی که با اعضای اهدایی داوطلبانه . نه اعضای اعدامیها تغذیه میشود، عمل میکنند.
او میگوید گزارشهایی مانند مورد اخیر در کانادا نشان میدهند که جراحیهای زیرزمینی پیوند هنوز در چین انجام میشوند، اما گستردگیشان دیگر در حدی که ادعا میشود، نیست.
پزشکانی مانند میلیس امیدوارند که بتوان سیستم پیوند اعضای چین را با مشارکت آنان با مقامات دولتی که پذیرای تغییر هستند و به ایجاد اصلاح علاقه نشان میدهند، بهبود بخشید.
جامعه پیوند اعضا به زودی پس از بازگشت بیمار پیوند شده در چین به کانادا و اعترافش به خرید کلیه، جامعه پیوند نامهای برای هوانگ فرستاد و درست در آستانه اجلاس سالانه جهانیاش در هنگکنگ، خواستار تحقیق در این باره شد.
پیامدهای این نامه را باید نشانهای مثبت برای پزشکانی شمرد که با چین در حوزه پیوند اعضا همکاری میکنند.به گفته هوانگ مقامات چینی مجوز کار جراح و بیمارستانی که این پیوند غیرقانونی را انجام داده بود، لغو و تحقیقاتی جنایی درباره آن را شروع کردهاند.