به گزارش ایسنا،این قرآن که همزمان با عید غدیر به کتابخانه ملی اهدا شده است، در دوران صفوی پدید آمده و سپس در اختیار شاهان قاجار قرار گرفته بود.
طبق اطلاعات سازمان اسناد و کتابخانه ملی،این قرآن به خط نسخ مشکول احمد نیریزی در سال 1126 کتابت شده که در پایان کاتب آن «حرره العبد الاقل الداعی لابود الدولة القاهرة احمد النیریزی فی سنة 1126» را رقم زده است.
این نسخه در سال 1284 تعمیر و مرمت شده است. این کار با توجه حاجی ملا محمدرضا همدانی و به سعی و اهتمام آقا محمد تاجر اصفهانی انجام گرفته و «عبدالحسین» با افزودن چهار سطر به خط خوش در زیر انجامه نیریزی به این مطلب اشاره کرده است.
این تعمیر و مرمت شامل متن و حاشیه کردن همه برگها و افزودن دو صفحه در ابتدای نسخه شامل نام سورههای قرآن در جدولهای زرین و سیمین است.
در ابتدای قرآن پس از صفحات فهرست سورهها، دو صفحه تمام تذهیب شامل دعای قبل از قرائت قرآن قرار گرفته است. دو صفحه آغازین مصحف نیز تمام تذهیب است. کتیبههای صدر و ذیل این دو صفحه شامل نام دو سوره فاتحة الکتاب و بقره و آیات «لا یمسه الا المطهرون تنزیل من رب العالمین»است که با زر خام در زمینه زر پخته کتابت شدهاند.
تذهیب و ترصیع این چهار صفحه در نهایت کمال و آراستگی صورت پذیرفته است.
در پایان نسخه نیز در دو صفحه دعای ختم قرآن درون دو ترنج در وسط لوح بزرگ مذهب و مرصع نوشته شده است. تزئینات این دو صفحه انتهایی نسخه شبیه دو صفحه متناظرش در ابتدای نسخه است.
همچنین فواصل آیات در صفحات سوم و چهارم قرآن طلااندازی شده است.
همه صفحات این مصحف جدولکشی شده با دو ردیف پهن و نازک طلای محرر و لاجورد و کمنداندازی شده با طلای محرر است. بالای همه صفحات گل گوشههای مذهب مرصع شرفهدار که درون گلگوشههای طرف راست حروف اختصاری نوع استخاره آن صفحه و در سمت چپ نام سوره به رنگ شنگرف در زمینه زرین نوشته شده است. همچنین سرسورهها به قلم شنگرف در زمینة زرین درون کتیبههای قلمدانی کتابت شده است.
همه تقسیمات قرآنی اعم از جزو و حزب و نصف جزو و همچنین آیات سجدهدار در حاشیه داخل ترنجها و نیم ترنجهای مذهب مرصع مشخص شده است. آیات نیز پنج تا پنج تا با علامات خمس و عشر به خط تعلیق زرین و گاه لاجورد در حاشیه شمارش شده است.
جلد ساغری مشکی با ترنج و سرترنج منقش است و دارای دو ردیف جدول طلایی و درون میشن سرخ است.این نسخه با شماره 38456-5 در گنجینه نسخههای خطی کتابخانه ملی ثبت شده و به زودی طی مراسمی با حضور شخصیتهای علمی و فرهنگی و هنری رونمایی خواهد شد.
نصرالله توکلی نیشابوری، این نسخه نفیس قرآن را به کتابخانه ملی اهدا کرده است.