به گزارش مهر؛ شاید بیشترین و جذاب ترین سریالهای ماه محرم در فاصله دهه هشتاد تا نود از رسانه ملی پخش شدهاند که از جمله مهمترین این آثار که هنوز هم در خاطر بسیاری باقی مانده است «شب دهم» ساخته حسن فتحی است که در ماه محرم سال ۱۳۸۰ همزمان با نوروز روی آنتن رفت؛ سریالی که در آن یک جوان لوطی در تهران قدیم عاشق یک شاهزاده قجری میشود و شاهزاده خانم بعد از اصرارهای جوان برای ازدواج شرط میگذارد که ۱۰ شب تعزیه در زمان حکومت نظامی رضا خان برگزار کند.
بعد از این سریال در سالهای بعد آثاری همچون «سفر سبز» و «وفا» از محمدحسین لطیفی و «معصومیت از دست رفته» از داوود میرباقری نیز روی آنتن رسانه ملی رفتند و در میان بسیاری از سریالهای مناسبتی این دهه ماندگار شدند و باز از میان این همه «مختارنامه» آخرین اثر میرباقری در تلویزیون توانست نه تنها به لحاظ محتوایی و مضمون تاریخی بلکه در ساختار هنری و به دلیل وِیژگیهای بصری و منسجم و جذاب کار توانست جای خالی همه کمبودهای تلویزیون را در این حوزه پر کند.
در این سالها سریالهای تاریخی و همچنین ملودرام بسیاری ساخته شده است که کمتر توانستند به موفقیت های آثار نامبرده دست پیدا کنند و البته در سالهای اخیر بیشتر مینی سریالهایی ساخته شدند که گویی تلویزیون تنها برای ادای یک تکلیف سراغ ساخت آنها رفته است؛ آثاری که بعضا از المانهای مورد استفاده ماه محرم مثل برگزاری تعزیه ها و برپا کردن تکیه ها استفاده کردهاند و در یک وضعیت حداقلی به گرفتن شفا و در بهترین حالت به تغییر و تحولات روحی اما با ساختار دراماتیک نه چندان منسجم و قوی پرداختهاند.
یکی از راه حل های همیشگی تلویزیون در این ایام نیز سود جستن از موفقیت های پیشین و تکرار بازپخش سریال های جذاب قبلی بوده است که امسال نیز همچون سنوات گذشته در کنار پخش آثار جدید همچنان از این آثار بهره گرفته می شود.
تلویزیون در محرم سال ۹۵ سریال هایی شامل «گشت ویژه»، «در قصه ها زندگی می کنند»، «نفس شیرین»، «علمدار» و «بوی تاک» را روی آنتن می برد. پخش «معمای شاه» نیز قرار است از ۲۴ مهر به صورت هر شبی ادامه یابد و همچنین بازپخش «وفا» و «معصومیت از دست رفته» از دیگر آثار این ایام است. خبر تولید و پخش این سریال ها از طریق عوامل سازنده شان درحالی در این روزها اعلام می شود که یک شب تا اغاز ماه محرم باقی مانده است و هنوز روابط عمومی های شبکه ها و حتی سازمان صداوسیما خبری قطعی درباره بعضی از این آثار اعلام نکرده اند.
با قوت گرفتن گروه های فیلم و سریال شبکه ها و همچنین تغییر کاربری مرکز امور نمایشی سیما هنوز نوعی بلاتکلیفی در مشخص کردن آثار بعضی از شبکه ها دیده می شود.
«گشت ویژه»
شبکه یک از ابتدای ماه محرم که با هفته نیروی انتظامی هم همزمان است «گشت ویژه» را روی آنتن می برد. این سریال به کارگردانی مهدی رحمانی و تهیه کنندگی سعید سعدی ساخته شده است و از ۱۰ مهر ماه هر شب روی آنتن خواهد رفت.
«گشت ویژه» سکانس هایی مرتبط با عزاداری های ایام محرم دارد و در آن بازیگرانی از جمله حمید گودرزی، شاهد احمدلو، محمود پاک نیت، پدرام شریفی،امیر کاظمی، داریوش اسدزاده، آزیتا لاچینی، طوفان مهردادیان، مهرداد فلاحتگر، حسین سلیمانی، سوگل طهماسبی و ... بازی میکنند.
این سریال اپیزودیک درباره ماجراهای یک تیم پلیس است که در هر قسمت با مسائل و جرائم انتظامی مختلفی روبرو می شوند. موضوع این سریال درباره ماجراهای یک گروه پلیس زبده و ورزیده است که در چالش با پرونده های پلیسی به رویارویی و حل و فصل آنها میپردازند. کاراکترهای سریال شامل چند جوان است که بهعنوان نیروهای گشت انتظامی فعالیت میکنند و در سطح شهر با یک اتفاق روبهرو میشوند و آن را پیگیری میکنند. در هر قسمت از داستان اتفاق و حادثهای رخ میدهد که این سه نفر را درگیر میکند و این گشت نیز براساس ماموریت خاص خود وقایع سطح شهر را کنترل میکنند.
این سریال هر شب از امشب تا ۱۹ مهر حوالی ساعت ۲۲:۲۰ روی آنتن خواهد رفت.
«معمای شاه»
سریال «معمای شاه» ساخته محمدرضا ورزی که تاکنون حدود ۴۱ قسمت از آن روی آنتن شبکه یک رفته است قرار است بعد از پایان دهه اول محرم و از ۲۴ مهر ماه به صورت هر شبی روی آنتن برود و تنها یک روز پنجشنبه یا جمعه پخش نخواهد شد.
پخش «معمای شاه» که منتقدان زیادی را هم به دلیل ضعف های هنری، ساختاری و تاریخی به دنبال داشته است دوباره از قسمت اول خواهد بود و مخاطبان ۴۱ قسمت از این سریال را در این ایام به صورت بازپخش خواهند دید.
«مختارنامه»
بعد از پخش «گشت ویژه» در شبکه یک، از روز نهم محرم به بعد ۱۰ فیلم موضوعی از سریال «مختارنامه» ساخته داوود میرباقری تدوین شده است که به پخش خواهد رسید و ممکن است در باکس فیلم و سریال ساعت ۲۲ شب شبکه یک قرار نگیرد.
«مختارنامه» پیرامون زندگی و قیام مختار ثقفی است که پس از حادثه عاشورا به خونخواهی برمیخیزد و به دلیل ساختار و موضوع آن بارها مورد بهره برداری تلویزیون و شبکه های مختلف سیما قرار گرفته است.
«در قصه ها زندگی می کنند»
شبکه دو این شب ها سریال تولیدی مرکز گسترش فیلمنامه نویسی رسانه ملی را روی آنتن برده است که تا اولین شب های ماه محرم ادامه پیدا می کند و بعد از آن این شبکه سریال دیگر را در کنداکتور پخش خود قرار خواهد داد.
این سریال به کارگردانی داود بیدل و تهیه کنندگی محمد هادی پروین ساخته شده است و علی حدادی نگارش فیلمنامه آن را بر عهده داشته است.
«در قصه ها زندگی می کنند» ساختاری اپیزودیک دارد و در هر قسمت با انتخاب یک سوژه و داستان سراغ طرح مباحث اخلاقی پیرامون صداقت، خوبی، نیکی کردن و... می رود.
این سریال که چندی است پخش آن آغاز شده است هنوز نتوانسته مخاطب خود را جذب کند ولی سعی دارد با داستان های تک قسمتی شخصیت هایی را به عنوان الگوهای مثبت یک جامعه معرفی کند و نتیجه عملکرد شخصیت های منفی قصه را نشان دهد.
«در قصه ها زندگی می کنند» هر شب ساعت ۲۱:۳۰ روی آنتن می رود و در آن بازیگرانی چون جمشید مشایخی، فرخ نعمتی، حسن جوهرچی، امید زندگانی، مهدی امینی خواه، مریم کاویانی، شهرام عبدلی، افشین سنگ چاپ، مجید واشقانی، امیر محمد زند، متین ستوده، رامین راستاد، سروش جمشیدی، اتابک نادری، مهری آل اقا، نسیم ادبی، گیتی قاسمی، نسرین نکیسا، حمید ابراهیمی، نیلوفر شهیدی، شهرزاد کمال زاده، سپیده خداوردی، بهار ارجمند، نبی الله پیرهادی، فرج الله گل سفیدی، سیاوش اشعریون و... به ایفای نقش پرداختهاند.
«نفس شیرین»
از جمله سریال های تولیدی و مناسبتی سیما برای ایام محرم سریال «نفس شیرین» به کارگردانی سیامک خواجه وند است. این سریال ۱۳ قسمتی که به قلم محمود اصلانی به نگارش درآمده است در تابستان امسال تولید خود را آغاز کرد.
داستان «نفس شیرین» پیرامون اهدای عضو است و افرادی که در این مسیر قرار می گیرند و تصمیم می گیرند تا به یک نفر زندگی ببخشند.
در این مجموعه بازیگرانی از جمله علیرضا جلالی تبار، نیما شاهرخ شاهی، فخرالدین صدیق شریف، کیمیا بابائیان، سارا منجزی، شهین تسلیمی، زهره حمیدی، مریم معصومی، فرشاد حسینی، آرمان صورتگر، کوروش معصومی، مهدی امینی خواه، کاظم افرندنیا، غزل کرمعلی، شادی محمدپور، شهرام آریا، پژواک ایمانی، مهوش وقاری و... بازی می کنند و هنوز مشخص نیست از چه شبکه ای به پخش خواهد رسید.
با قطعی شدن سریال های شبکه های سیما هنوز هیچ زمانبندی و شبکه ای برای پخش این مجموعه مشخص نشده است و معلوم نیست برای کنداکتور چه شبکه ای در نظر گرفته شده است.
«علمدار»
سریال «علمدار» به کارگردانی مشترک شهرزاد سالمی و جعفر موحد از ۱۰ شهریور کلید خورده است و تصویربرداری آن همچنان در تهران ادامه دارد.
تهیهکنندگی سریال نیز بر عهده جعفر موحد و زهرا جامی است که با موضوع شهدای حرم قرار است در ایام محرم روی آنتن یکی از شبکه های سیما برود. با توجه به اینکه سریال «در قصه ها زندگی می کنند» از شبکه دو به پایان می رسد ممکن است این گزینه احتمالی شبکه دو باشد.
محور این قصه را نوجوانان تشکیل می دهند و در آن بازیگرانی چون عنایت بخشی، حشمت آرمیده، سید جواد هاشمی، میرطاهر مظلومی، فلور نظری، مهران رجبی، گلناز خالصی، مینا نوروزی، مرتضی اکبری و ... به ایفای نقش میپردازند.
«معصومیت از دست رفته»
از دیگر آثار تلویزیونی که پیش از این هم بارها روی آنتن رسانه ملی رفته است اثر موفق «معصومیت از دست رفته» ساخته میرباقری است که پخش آن به تازگی از شبکه افق آغاز شده است و هر شب ساعت ۲۳ روی آنتن می رود.
امین تارخ، سارا خوئینی ها، فریبا کوثری، امین زندگانی، حدیث فولادوند، انوشیروان ارجمند و داریوش فرهنگ از جمله بازیگران این سریال هستند.
«وفا»
مجموعه تلویزیونی وفا ساخته محمد حسین لطیفی نیز یک بار دیگر در کنداکتور شبکه سه سیما قرار گرفته است و از ۱۲ مهر ماه هر شب ساعت ۲۰:۴۵ از این شبکه پخش خواهد شد.
فرهاد اصلانی، فرهاد قائمیان، هانیه توسلی، پوریا پورسرخ، محسن قاضی مرادی، مهوش وقاری، رضا ایرانمنش، عدی رعد و حسن عدنان در این سریال به ایفای نقش می پردازند.
«بوی تاک»
شبکه پنج سیما یا شبکه تهران نیز در این ایام یک سریال جدید روی آنتن خواهد برد که تولید همدان است. این مینی سریال هفت قسمتی به نویسندگی و کارگردانی سعید پورشعبانی ساخته شده و داستان مرد میانسالی به نام اصغر است که یک باغ انگور خریده و در این معامله مغبون شده است.
«بوی تاک» به صورت فول اچ دی ساخته شده است و تناسب مستقیمی با ایام ماه محرم ندارد.
محمود جعفری، امیر غفارمنش، شیوا خسرو مهر، علیاصغر هندی، سجاد دیرمینا، هلیا راجی، سعید باغبانی، ملیحه جاویدعهد، حسین حمزهای، مرجان علوی، باران عرفانی، محسن تیما، محمود حکمتی اطهر، الهام محمودی و معین بابالوائجی گروه بازیگران «بوی تاک» را تشکیل می دهند.
«گناه چهارم»
شبکه پنج قرار است با پایان مینی سریال «بوی تاک»، سریال «گناه چهارم» به تهیه کنندگی داریوش بابائیان و کارگردانی عباس خواجه وند را پخش کند.
امیرمحمد زند، کاظم افرندنیا، کیمیا باباییان، جمشید جهانزاده، آرمان صورتگر، زهره حمیدی و... هنرمندانی هستند که در این مجموعه حضور دارند.
«گناه چهارم» مضمونی اجتماعی ـ مذهبی دارد و داستان زندگی دو خانواده را روایت میکند که بر اثر خشم حاصل از یک اتفاق کوچک درگیر مقوله قتل میشوند و در ادامه همین امر باعث به وجود آمدن اتفاقات مختلفی در طول داستان خواهد شد.
این سریال به صورت تامینی است و پیش از این در چهار قسمت در شب های قدر روی آنتن رسانه ملی رفته است.
رسانه ملی در این سالها نشان داده است که پتانسیل ساخت سریال های مناسبتی در ایامی چون نوروز، ماه رمضان، شب های قدر، ماه محرم و... را داراست و بارها با کارگردانان و تهیه کنندگان مختلفی کار کرده و موضوعات مورد نظر خود را سفارش داده اما با یک برنامه ریزی این اقدام می تواند به ساخت سریال های عمیق و با کیفیت که مخاطبان خود را هم جذب کند، منجر شود تا صداوسیما در مناسبت ها تنها به سراغ ذخیره همیشگی خود در استفاده از سریال های تکراری نرود.