این سازمان با تمام توان در راستای تحقق موضوع فعالیت خود که عبارتست از توسعه مدیریت تولید، تقاضا و مصرف انرژی جهت استفاده کارآمد و بهینه از منابع انرژی در سراسر کشور، کنترل و کاهش آلودگی محیط زیست، از طریق انجام مطالعات، تحقیق توسعه، آموزش، انتشارات و ارائه خدمات مطلوب علمی، فنی و تخصصی گام برداشته و جهت رسیدن به اهداف مورد نظر و اجرای آن تمامی تلاش خود را بکار ميگيرد.
- تاریخچه سازمان
محدویت منابع فسیلی، رشد بالای مصرف سالانه انواع انرژی در ایران، خارج شدن کشورمان از جرگه صادرکنندگان نفت از اواخر قرن حاضر و بالطبع قطع در آمدهای ناشی از صدور نفت باعث میشود که در صورت عدم برنامهریزی و پیشبینیهای لازم روند توسعه کشور بطور جدی تحت تأثیر قرار بگیرد. عدم کارآیی فنی و اقتصادی مصرف انرژی و هدررفتن قریب به یک سوم از کل انرژی در فرآیندهای مصرف و مشکلات فزاینده زیست محیطی ناشی از آن، ضرورت مدیریت مصرف انرژی و بالا بردن بازده و بهرهوری انرژی را در کشورمان پیش از پیش آشکار میسازد، در این راستا میتوان از پیشنهاد وزارت نیرو در خصوص درج بند«و» تبصره «19» در قانون برنامه دوم توسعه جمهوری اسلامی ایران بعنوان اولین گام اساسی در ضرورت مدیریت مصرف انرژی در کشور نام برد و در پی آن تصویب آییننامههای اجرایی مربوط به آن و وجود قوانینی در برنامههای سوم و چهارم و پنجم توسعه اجتماعی و اقتصادی جمهوری اسلامی ایران موید این نکته است.
معاونت امور انرژی وزارت نیرو نیز بر اساس همین قانون و با هدف منطقی کردن مصرف انرژی در همه بخشهای انرژی بر کشور برنامهریزی گستردهای را از سال 1375 آغاز کرد. دفتر بهینهسازی مصرف انرژی در معاونت امور انرژی توانست در کلیه زمینههای پیشبینی شده در قانون، برنامهریزیهای لازم را به انجام رسانده و فعالیتها را آغاز نماید. اجرای بخشی از این فعالیتها از فروردین 1375، با تأسیس سازمان بهرهوری انرژی (سابا) به این سازمان واگذار شد و این سازمان اقدامات خود را در محورهای اصلی: آموزش و آگاهسازی، مدیریت انرژی و بار و بازیافت انرژی در صنایع و کشور آغاز نمود. در اساسنامه سابا مواردی بعنوان محور فعالیتهای این سازمان در راستای مدیریت مصرف انرژی در کشور بشرح ذیل پیشبینی شده است:
1- توسعه مدیریت انرژی به منظور استفاده کارامد و بهینه از منابع انرژی، از طریق انجام مطالعات، تحقیق و توسعه، آموزش و آگاهسازی، انتشارات، طراحی، مشاوره و اطلاعرسانی، مدیریت ساخت و اجرا، حمایتهای فنی و اقتصادی و ظرفیتسازی به ویژه در بخشهای غیردولتی.
2- مدیریت طرحها و پروژههای مرتبط با هدف و موضوع فعالیت شرکت.
3- همکاری و اشتراک مساعی با شرکتها و موسسات در جهت تحقق موضوع فعالیت و هدف شرکت.
4- انجام اموری که شرکت مادر تخصصی توانیر انجام آن را به شرکت در حوزه فعالیت آن محول نماید.
5- انجام هر گونه عملیات و معاملات که علاوه بر رعایت صرفه و صلاح، برای مقاصد شرکت ضروری و مرتبط باشد.