راشا تودی متن گفتوگویی با نبیل فهمی، وزیر امور خارجه پیشین مصر را منتشر کرده که او در آن نظر و دیدگاه خود درباره سوریه و منطقه را ارائه کرده است.
رئیس پیشین دستگاه دیپلماسی مصر درباره بحران ها و عملیات نظامی که اکنون در منطقه در جریان است از بحران سوریه گرفته تا یمن و عراق و اینکه آیا این امر ماهیت تنشهای منطقه را تغییر خواهد داد و آنها را بیشتر علنی خواهد کرد و همچنین آیا چنین امری مثبت است یا منفی گفت: هم مثبت است هم منفی. شکی نیست هنگامی که ما این همه عملیات در منطقه میبینیم که کشورهای مختلفی درآن نقش دارند بسیار خطرناک است اما در عین حال نه تنها برای هر کدام الزاماتی ایجاد می کند،مسئولیتهایی نیز برای آنها به بار می آورد.از همین رو امیدوارم که این رویکرد جدید بازتابدهنده این درک باشد که اوضاع اینگونه در منطقه خوب پیش نمیرود و مشکلات منطقه از طریق طرفهای سوم حل نمی شود. در نتیجه باید به طور ترجیحی به فکر رویکردهای دیپلماتیک بود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از راشا تودی،وزیر امور خارجه سالهای 2013 تا 2014 مصر در ادامه به موضوع اقدامهاي جامعه بینالمللی در مناقشههاي منطقه پرداخت و گفت: این دخالت ها از یکسو اوضاع راپیچیده تر خواهد کرد و روسای جمهوری کشورهایی که این گونه اقدامات را انجام می دهند از طرف مردم کشورهای خود مسئول زیان های نظامی و غیر نظامی شناخته خواهند شد. از سوی دیگر، اگر اشتباهاتی از سوی آنها سر بزند زمینه ساز واکنشهای بسیار جدی دیگر کشورها خواهد شد به ویژه آنکه اگر قدرتهای منطقهای و ابر قدرتهای جهانی نیز در آن مشارکت داشته باشند. صادقانه باید بگویم برای همه این مسائل راه حل نظامی وجود ندارد. اما اگر بخواهم در مبارزه با تروریسم راه حل نظامی را توصیه کنیم در این خصوص نیز باید به موازات اقدامات نظامی ،از ظرفیت های دیپلماسی هم استفاده شود.
نبیل فهمی گفت :مشکلاتی که ما در منطقه خاورمیانه با آن مواجه هستیم ناشی از دو چیز است: یکی کمکاری در مدیریت تغییرهاست و دوم وابستگی شدید به قدرت های خارجی برای حل مشکلات مربوط به امنیت ملی.
او در ادامه گفت: از همان آغاز اتحادیه عرب یک نیروی صلحبان به فرماندهی یک ژنرال سودانی به سوریه فرستاد . اگر در آن زمان به این ابتکار با مشارکت قدرت های منطقهای و جهانی توجه نشان داده می شد، ما میتوانستیم اوضاع را بهتر مدیریت کنیم و انتقال قدرت در سوریه به طور مسالمتآمیز انجام میشد اما از این فرصت استفاده نشد زیرا این کار در اولویت قدرت های منطقه ای و جهانی نبود اما به هر حال، حوادثی که از پنج سال پیش تاکنون در سوریه روی داده است به گونه ای نیست که آنها را نادیده گرفت. ما به سوریه جدیدی نیاز داریم. برای اجرای کارهای جدید، به افراد جدید نیاز است اما در این باره فقط مردم سوریه باید تصمیم گیرنده باشد نه کسانی خارج از سوریه.
خبرنگار راشا تودی پرسید: شما میدانید که ارتش سوریه از بشار اسد حمایت میکند. اما هنگامی که صحبت از توسل به زور میشود، امروز چندین قدرت بینالمللی دقیقا همین کار را در سوریه می کنند.یعنی از تجهیزات نظامی در سوریه استفاده میکنند. آیا ریاکارانه نیست در این حالت از بشار اسد انتقاد کنیم در حالی که همه از این امکانات نظامی استفاده می کنند؟
نبیل فهمی گفت:اولا امکانات یکی نیستند. دوم آنکه من هیچ گاه از اسد به خاطر دفاع از کشورش انتقاد نکردهام بلکه از اوبه خاطر مشکلاتی که برای مردم کشورش به وجود آورد انتقاد کردهام. واقعیت آن است که در خاورمیانه به طور کلی مشکل زمامداری وجود دارد. اکنون نیز در سوریه تحولاتی در حال انجام است و ما باید مسیر را به جلو برویم تا به اجماع کلی برسیم. در شرایط کنونی رفتن بشار اسد اصلا به صلاح نیست. نمونه بارز آن لیبی است که بدون داشتن چشماندازی راهبردی ، اقدام تاکتیکی در آن انجام شد.
او افزود:آنچه در لیبی انجام شد برای مصر نیز فاجعه بار بودهاست. اگر قرار باشد در جایی اقدام نظامی انجام شود این کار باید با دقت فراوانی انجام بشود. باید قبل از اقدام نظامی،برای آینده آن کشور برنامه های دقیقی داشت. قدرتهای جهانی در لیبی به گونهای اقدام کردند که گویی فقط به دنبال معمر قذافی آمده بودند و وقتی او را از بین بردند کشور را به دست کسانی که سلاح و پول داشتند سپردند.