به گزارش خبرنگار مهر، محققان دادههای بیش از ۱۰۰ مطالعه در مورد ارتباط بین مهارت حل مسئله و افزایش سن مربوط به سالهای ۱۹۶۰ تا ۲۰۱۶ را بررسی کردند. این مطالعات هم شامل اطلاعات مربوط به رفتار افراد و هم مربوط به اسکن مغزی بود.
دانشمندان دریافتند به طورکلی توانایی افراد مسن در تمرکز و جلوگیری از حواس پرتی به اندازه افرد بزرگسال جوان قوی نیست، اما افراد بزرگسال مسن برخی مهارتهای خلاقانه و حل مسئله را بهتر انجام میدهند.
لین هاشر، سرپرست تیم تحقیق از دانشگاه تورنتو کانادا، در این باره میگوید: «بسیار تعجب آور است که کاهش توانایی در تمرکز و جلوگیری از حواس پرتی میتواند موجب بهبود عملکرد فرد در مهارتهایی شود که نیاز به ابتکار و خلاقیت دارد. چراکه قبلا تصور میشد توانایی تمرکز لازمه موفقیت در یادگیری است.»
به عنوان مثال در مطالعه ۲۰۱۶ که در مجله Psychonomic Bulletin & Review منتشر شده است، محققان به شرکتکنندگان تصاویر چهرهها را همراه با اسامی نمایش دادند. اگرچه از شرکتکنندگان خواسته شد تا اسامی را نادیده بگیرند، اما محققان افراد را از این جهت که کدام اسامی را به خاطر سپرده بودند مورد آزمایش قرار دادند.
جالب اینجاست که آنها دریافتند شرکتکنندگان مسنتر، بهتر از شرکتکنندگان جوان در تطابق چهرهها با اسامی عمل کردند.
به گفته محققان، منطقه مغزی موسوم به «منطقه لوب پیشانی» با تمرکز، پردازش اطلاعات مربوطه و کنارگذاشتن اطلاعات منحرف کننده مرتبط است. شواهد نشان میدهد که با بالارفتن سن افراد، فعالیت این منطقه کاهش مییابد که با کاهش توانایی تمرکز و جلوگیری از حواس پرتی مرتبط است.
به عنوان مثال، مطالعه سال ۲۰۰۵ نشان میدهد که شرکتکنندگان دارای یک جراحت در جلو مغز (براساس سی تی اسکن یا MRI) به مراتب بهتر از شرکتکنندگان بدون ضایعه مغزی در حل مسائل ریاضی عمل کردند. به گفته محققان درحالیکه ۸۲ درصد افراد دارای آسیب مغزی توانستند مسئله را حل کنند، تنها ۴۳ درصد افراد بدون اسیب مغزی مسئله را حل کردند.
با این حال محققان اذعان میدارند که توانایی تمرکز فرد تنها به سن آنها ارتباط ندارد. رفتار، بیخوابی و چند عامل ديگر همگی در فقدان تمرکز و افزایش حواس پرتی نقش خواهند داشت.