«جان لمبرت»، رئیس پیشین میز ایران در وزارت خارجه آمریکا، دستیار معاون این وزارتخانه در امور ایران در گفتوگو با مهر به سوالاتي در خصوص ترامپ و رابطه با ايران پاسخ داد.
- دونالد ترامپ در کمپینهای انتخاباتی اعلام کرده بود دولت اوباما امتیازهای زیادی از رهگذر برجام به ایران اعطا کرده است. بر این اساس وی خواهان انجام گفتوگوهای مجدد با ایران شده است. رویکرد اعمالی ترامپ در خصوص برجام چگونه خواهد بود؟
یک مساله اساسی اینجا وجود دارد و آن قدرت قوه مجریه (رئیس جمهور) برای ایجاد توافق با دولتهای خارجی است. اگر «ترامپ» برجام را بصورت یکجانبه ملغی کند، ضربه شدیدی به تواناییاش برای مذاکره بر سر چنین توافقاتی با هر طرفی (دولتی) خواهد زد.
کسی که با وی به مذاکره بنشیند این را میداند که جانشین او ممکن است توافق را ملغی کند. مسلما این همان چیزی است که به ذهن من به عنوان یک متخصص میرسد. هرچند در مورد «ترامپ»، فکر کردن به اینکه وی چگونه در مورد عواقب چنین چیزی فکر میکند بسیار مشکل است. او هرچه باشد، دانشمند سیاسی نیست.
- حلقه اطراف ترامپ را افرادی تشکیل میدهند که از مخالفان جدی برجام هستند. تا چه میزان این افراد بر سیاست خارجی ترامپ در خصوص ایران اثرگذار خواهند بود؟
آنهایی که حلقه نزدیکان ترامپ را تشکیل میدهند، نگاهی غیردوستانه نسبت به ایران دارند. حیرت من از این است که اگر کلینتون در انتخابات پیروز میشد، اوضاع خیلی با آنچه الان وجود دارد متفاوت میشد. شخصی که گفته میشد قرار است وزیر خارجه وی شود (استاوریدیس)، از نیاز به حفظ گفتوگوهای مداوم سخن میگفت.
- برخی معتقد هستند که ترامپ برجام را نقض نمیکند و به جای آن تحریمهای بیشتری در قالب موارد ادعایی حقوق بشر و تروریسم علیه ایران وضع خواهد کرد. اگر چنین شود این اقدام چه آثاری را بر برجام خواهد داشت؟
اگر آمریکا بخواهد تحریمهای یکجانبه بیشتری در خصوص مساله حقوق بشر و دیگر مسائل علیه ایران وضع کند، دو سوال پیش میآید؛ آمریکا به تنهایی چه کارهای بیشتری (در خصوص تحریمها) میتواند از پیش ببرد؟ به نظر من کار زیادی نمیتواند از پیش ببرد.
بر اساس برجام آن دسته از تحریم ای جدید احتمالا تاثیری بر توانایی شرکتهای غیر آمریکایی برای تجارت با ایران نخواهند داشت.
و در نهايت اينكه، مشکل اینجاست که «ترامپ» سابقه و پیشینه سیاسی در حوزه سیاست خارجی ندارد. تنها چیزی که از وی موجود است، مشتی توئیت و تعدادی سخنرانی خودخواهانه انتخاباتی است.