به گزارش ایرنا، سامانه جایگاه علم، فناوری و نوآوری ایران در جهان (نما) با هدف شناسایی، توصیف و گزارش صحیح و روزآمد جایگاه کشور در شاخصهای کلیدی جهانی علم، فناوری و نوآوری است راهاندازی میشود.
«وحید احمدی» معاون پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقيقات و فناوري در خصوص این سامانه اظهار کرد: سامانه «نما» در واقع به منظور شناسایی، توصیف و گزارش صحیح و روزآمد جایگاه کشور در شاخصهای کلیدی جهانی علم، فناوری و نوآوری طراحی و تعریف شده است.
وی با بیان اینکه «نما» قادر به ارائه گزارش در خصوص امتیاز و رتبه ایران در ابعاد گوناگون علمی و فناوری است، گفت: این سامانه با گرد آوردن شاخصهای گوناگون در کنار یکدیگر ابزاری برای کاربران فراهم میکند که با آمیختن آنها دریافت بهتری از وضعیت و روند موجود علم و فناوری و خواهیم داشت.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم ادامه داد: شاخصهای سامانه نما در 7 گروه شامل جایگاه پژوهشگران، جایگاه نشریههای علمی، جایگاه مؤسسهها در نظامهای فراگیر رتبهبندی، جایگاه مؤسسهها در نظامهای موضوعی رتبهبندی، جایگاه مؤسسهها در نظامهای رتبهبندی وبگاهها، جایگاه ایران در نمایههای استنادی و جایگاه ایران در رتبهبندیهای علم، فناوری و نوآوری دستهبندی شدهاند.
دکتر احمدی در عین حال با بیان اینکه هم اکنون یک کارگروه متشکل از نمایندگان 16 دستگاه در کشور ماموریت به روزرسانی شاخصهای علم و فناوری را عهدهدار است، گفت: در کمیسیون عتف توافق شده است این سامانه به جای سامانه اصلی و بهعنوان سامانه مرجع رسمی علم و فناوری برای کل کشور باشد.
معاون طرح و برنامه مرکز همکاریهای فناوری و نوآوری ریاست جمهوری نیز ضمن تقدیر از دستاندرکاران راهاندازی سامانه نما، بر بهروزرسانی و جلوگیری از ایستایی آن تاکید کرد.
کمال محمدی همچنین شناسایی تمامی عوامل رشد شاخصهای علم و فناوری و سهم هریک از دستگاهها در ارتقا جایگاه علم و فناوری بسیار مهم خواند.
معاون پژوهش و فناوری دانشگاه آزاد اسلامی نیز با بیان اینکه، 74 شاخص برای سامانه نما تعریف شده است، گفت: در حال حاضر اطلاعات برخی از موارد وجود دارد که اطلاعات آن وارد سامانه نمیشود که با همکاری برخی مراکز از جمله پایگاه جهانی علوم جهان اسلام ISC باید یک شاخص بومی برای ثبت تمام بروندادهای علمی مانند مقالات علمی پژوهشی داخلی یا ثبت اختراعها تعریف شود.
دکتر واشقانی فراهانی اضافه کرد: علاوه بر رتبهبندی بینالمللی که از سوی موسسات بینالمللی صورت میگیرد، باید یک شاخص عملکرد بومی نیز برای ارزیابی دانشگاهها و مراکز علمی و پژوهشی تعریف کنیم.
وی همچنین تاکید کرد: دانشگاهها و پژوهشگاههای کشور هر کدام باید هر یک در گروه خود بر اساس شاخصهای بینالمللی و داخلی مورد سنجش و ارزیابی قرار گیرند.
«بهزاد سلطانی» رییس صندوق نوآوری و شکوفایی نیز با بیان اینکه رنگ و بوی فناوری در دستهبندی هفتگانه سامانه نما میتواند تقویت شود، پیشنهاد داد بعد از جایگاه ششم جایگاهی ایران در ثبت پتنت دنیا بهصورت یک بسته مستقل تعریف شود.