به گزارش بي بي سي به نقل از روزنامه بریتانیایی گاردین، در این اسناد نکاتی دیده میشود که ظاهرا نشان میدهد دولت مارگارت تاچر، نخست وزیر وقت بریتانیا به دلیل نگرانی از آسیب دیدن روابط تجاری آن کشور با عراق، از اعمال فشار زیاد بر حکومت عراق اجتناب کرده بود.
فرزاد بازفت، خبرنگار هفتهنامه بریتانیایی آبزور، در ۱۵ مارس سال ۱۹۹۰ به دستور صدام حسین، رهبر وقت عراق اعدام شد؛ اعدامی که اعتراضها و واکنشهای گسترده بینالمللی به دنبال داشت.
اما دولت تاچر با وجود آنکه بارها به طور علنی وعده داده بود که اقدامی جدی برای جلوگیری از اعدام این خبرنگار ۳۱ ساله صورت خواهد داد، از اعمال هرگونه تحریمی علیه دولت عراق اجتناب کرد.
در آن زمان داگلاس هرد، وزیر خارجه وقت بریتانیا در پارلمان اعلام کرد که بریتانیا سفیر خود را از عراق فرا میخواند و سفر مقامات بریتانیایی به عراق هم به حال تعلیق در میآید، با این حال او افزود که لندن روابط دیپلماتیک خود را با بغداد قطع نخواهد کرد.
او گفت که این تصمیم به دلیل نگرانی دولت بریتانیا از سرنوشت ۲۰۰۰ شهروند بریتانیایی ساکن عراق اتخاذ شده است.
اما یادداشتهایی از اعضای کابینه دولت تاچر که تازه از طبقه بندی خارج شده است، نشان میدهد که دولت بریتانیا در آن زمان نگران صدمه خوردن منافع تجاری آن کشور در عراق بوده است.
این اسناد توسط آرشیو ملی بریتانیا و بعد از تغییر مقررات مربوط به مدارک دولتی طبقهبندی شده در دسترس عموم قرار داده شده است.
بر اساس مقررات جدید، دوره ممنوعیت دسترسی به اسناد دولتی در بریتانیا از ۳۰ سال به ۲۰ سال کاهش یافته است.
داگلاس هرد، وزیر خارجه دولت تاچر با تحریم حکومت صدام حسین مخالف بود.
یادداشتهای دولتی که در دسترس عموم قرار گرفته است، در سال ۱۹۹۰ یعنی دو سال بعد از مرگ بیش از ۳۰۰۰ کرد در حمله شیمیایی حکومت صدام حسین و چند ماه پیش از حمله عراق به کویت نگارش شدهاند.
بر اساس این یادداشتها، وزرای بریتانیایی اگرچه به "بیرحم" بودن حکومت صدام حسین اذعان داشتند، اما همچنان سرنوشت منافع اقتصادی بریتانیا در عراق، یکی از دغدغههای اصلی آنها بوده است.
نورمن لامونت که آن زمان معاون وزیر خزانه داری بریتانیا بود، در یکی از این یادداشتها به داگلاس هرد، وزیر خارجه وقت نوشته بود که اعمال تحریمهای تجاری یا مالی بر عراق،"تاثیری بر مواضع دولت عراق نخواهد داشت" و در عوض "به صنایع بریتانیا لطمهای بیش از حد" وارد خواهد کرد.
داگلاس هرد در پاسخ به یادداشت آقای لامونت اذعان میکند که "رفتار حکومت عراق افکار عمومی را عمیقا شوکه کرده است"، اما در ادامه میافزاید که او هم موافق است که "بریتانیا منافع تجاری قابل توجهی در عراق دارد که باید از آنها محافظت کند."
نورمن لامونت که بعدها به مقام وزارت خزانهداری رسید به هفتهنامه آبزرور گفته است که جزئیات وقایع ۲۷ سال پیش را به خوبی به یاد ندارد، اما بعید میداند که تصمیمات او تاثیری بر اقدامات و رفتار دولت عراق در آن زمان داشته است.
او گفت: "من اصلا به یاد نمیآورم که در این ماجرای ناراحتکننده دخالتی داشته باشم، اما به خوبی به خاطر دارم که چقدر از مرگ غمانگیز این مرد جوان شوکه شدم."
آقای لامونت افزود: "آن موقع بحث بود که چقدر او (فرزاد بازفت) به بریتانیا مربوط میشود، چون او گذرنامه ایرانی داشت و مهمتر از همه شهروند بریتانیا نبود."
در زمان دستگیری و اعدام فرزاد بازفت ظن آن میرفت که حکومت عراق در حال تولید مخفیانه سلاحهای شیمیایی بود
- فرزاد بازفت چرا به عراق سفر کرد؟
فرزاد بازفت که در سالهای دهه هشتاد میلادی از ایران به بریتانیا مهاجرت کرده بود در ماه اوت سال ۱۹۸۹ به عنوان خبرنگار هفتهنامه آبزرور به همراه عدهای خبرنگار دیگر به دعوت صدام حسین، به عراق سفر کرد تا انتخابات در مناطق کردنشین عراق را پوشش دهد.
این ششمین سفر این خبرنگار ایرانی به عراق بود.
همزمان با سفر آقای بازفت به عراق، گزارشهایی در مورد انفجار سهمگینی در پایگاه نظامی حله در جنوب بغداد منتشر شد.
ظن آن میرفت که آن زمان حکومت عراق در حال کارکردن روی موشکهای بالستیک و تولید مخفیانه سلاحهای شیمیایی بود.
شایع شده بود که این انفجار صدها کشته به بار آورده بود.
این خبر توجه فرزاد بازفت را جلب کرد و او برای اینکه از امکان وجود ارتباط میان این انفجار و فعالیتهای دولت عراق در تولید سلاحهای کشتارجمعی اطلاعاتی به دست بیاورد با کمک دافنه پریش، پرستار بریتانیایی شاغل در عراق دو بار پنهانی به محل انفجار رفت و ضمن عکسبرداری نمونههایی از خاک محل انفجار جمعآوری کرد.
دافنه پریش، پرستار بریتانیایی همراه فرزاد بازفت در عراق دستگیر شد.
فرزاد بازفت سرانجام در فرودگاه بغداد، در حالی که منتظر پروازش به لندن بود، بازداشت و به سلولی انفرادی در زندان ابوغریب منتقل شد.
گفته میشود او در زندان تحت شکنجه قرار گرفت.
در اول نوامبر سال ۱۹۸۹، شش هفته بعد از دستگیری، آقای بازفت در برابر دوربینهای تلویزیونی ظاهر شد و به جاسوسی برای اسراییل اعتراف کرد.
سرانجام فرزاد بازفت در ۱۰ مارس ۱۹۹۰ در یک محاکمه یک روزه در پشت درهای بسته، به اعدام محکوم شد. حکم اعدام او ۵ روز بعد اجرا شد.
دافنه پریش نیز به پانزده سال زندان محکوم شد، اما بعداً در پی تلاشهای کنث کائوندا رئیس جمهور زامبیا از بند رهایی یافت.
رابین کیلی سرکنسول بریتانیا در بغداد آخرین کسی بود که پیش از اعدام با فرزاد بازفت دیدار کرد.
او میگوید: " با چشمانی گودافتاده و با نگاهی بیروح به من نگریست که البته جای تعجب ندارد، تعدادی پیام کتبی و شفاهی داشت که از من میخواست به دوستان و همکارانش برسانم. پشت سرهم تکرار میکرد که به جز خبرنگاری کنجکاوانه کاری نکرده است."
بعد از آنکه فرزاد بازفت به دار آوریخته شد، مقامهای عراق جسد او را در صندوقی چوبی قرار دادند و برای خانوادهاش در بریتانیا فرستادند.