به گزارش ایرنا، نروژ با انجام این کار در طی روز چهارشنبه گذشته، اولین کشور جهان شمرده می شود که اقدام به پخش صد درصد دیجیتال امواج رادیویی کرده است.
دولت نروژ در حالی این اقدام را انجام داد که بر اساس نتایج نظرسنجی روزنامه «داگبلادت»، 66 درصد از نروژی ها همچنان مخالف قطع پخش موج رادیویی "اف ام"( FM ) بوده و تنها 17 درصد موافق آن هستند.
برخی از منتقدان می گویند دولت نروژ در این کار عجله کرده و اشکالاتی که در این راه وجود دارد باعث می شود، بسیاری از مردم این کشور نتوانند هشدارهای لازم را در شرایط اضطراری از طریق رادیو دریافت کنند. به ویژه آنکه نزدیک به 2میلیون خودرو در جاده های نروژ مشغول حرکت هستند که هنوز به به گیرندههای دیجیتال (DAB) مجهز نشده اند.
اما 'لین لانگنس'، از مقامات رسانه ای نروژ درخصوص این اقدام که برای علاقه مندان به فناوری های نوین بسیار جذاب شمرده می شود، عنوان کرد: «تولیدات جدید طی ماه های پیش رو ارائه خواهند شد و بر این اساس امکان استفاده از متن تابع گفتار نیز وجود دارد؛ متونی که روی صفحه نمایش دیده می شود و قابل خواندن و دانلود شدن است.»
پیشتر اعلام شده بود که دولت نروژ در نظر دارد که از یازدهم ژانویه، پخش دیجیتالی صدا یا ' DAB 'را به عنوان استاندارد ملی خود جایگزین موج "اف ام" کند.
پارلمان نروژ در ماه گذشته میلادی بر پایه این استدلال که امواج دیجیتال قابلیت حمل تعداد بیشتری از شبکههای رادیویی را دارد، لایحه قطع موج رادیویی "اف.ام"را به تصویب رساند.
گفته می شود «بودو» اولین شهر نروژ بود که امواج رادیویی اف.ام در یازدهم ژانویه در این شهر قطع شده و تا پایان سال جاری میلادی، امواج رادیویی اف.ام در کل نروژ شنیده نخواهد شد و جای خود را به شبکههای دیجیتال (DAB) که به گفته حامیانش حامل صدای شفافتری است، خواهد داد.
گفتنی است هم اکنون استاندارد DAB بیست و دو کانال ملی را در اختیار شنوندگان نروژی می گذارد و این ظرفیت را دارد که 20 عدد دیگر را هم میزبانی کند، در حالی که کانال های موج FM آن به پنج عدد محدود می شوند.
براساس گزارش وزارت فرهنگ نروژ ، هزینه انتقال کانال ها با استفاده از امواج FM در حدود هشت برابر بیشتر از انتقال آنها با استفاده از DAB است.
به گفته دولت نروژ، میزان صرفه جویی حاصله از حذف موج 'اف ام 'و دیجیتالی کردن پخش رادیویی در این کشور در حدود 19 میلیون پوند ( 200 میلیون کرون نروژ) در سال است که این مبلغ صرفه جویی شده را می توان در بهبود و گسترش برنامه های رادیویی هزینه کرد.
نشریه ایندیپندنت پیشتر در گزارشی با بیان اینکه سوئیس، انگلیس و دانمارک نیز درصدد قطع امواج رادیویی اف.ام هستند، نوشت : اقدام دولت نروژ سبب خواهد شد تا آنها نیز به این کار ترغیب شوند.
ایندیپندنت افزود: انگلیس نیز در نظر دارند تا چنانچه شمار شنوندههای رادیوهای دیجیتال به 50 درصد برسد، موج اف.ام را قطع کند. چنانچه همین روند پیش برود، پیشبینی میشود که در انگلیس نیز موج اف.ام تا پایان سال 2017 قطع خواهد شد.
رادیوی تلفیق بسامدی یا Frequency modulation و یا FM در سال 1933 میلادی توسط ادوین اچ آرمسترانگ اختراع شد و از آن زمان تاکنون در حدود یک قرن به ضبط و به اشتراکگذاری تاریخ انسان پرداخته و حالا به وضوح به پایان خود نزدیک میشود.
رادیوی FM به منظور جلوگیری از مشکل تداخل ثابت در رادیوی AM اختراع شد که در مقابل تداخل مصونیت داشت.