به گزارش ایسنا، دونالد ترامپ روز جمعه فرمانی صادر کرد که به موجب آن ورود پناهجویان به این کشور به مدت ۱۲۰ روز متوقف میشود و ورود پناهجویان از سوریه به طور کامل ممنوع خواهد بود در حالیکه ورود شهروندان هفت کشور مسلمان به مدت ۹۰ روز ممنوع میشود.
این فرمان به بازداشت و اخراج صدها نفر از مسافرانی که وارد فرودگاههای آمریکا شده بودند، منجر شد و اعتراضات شدید در بسیاری از شهرهای آمریکا و چالشهای حقوقی را در بحبوحه سردرگمی نسبت به اجرای این حکم برانگیخت. ترامپ از این اقدام به عنوان ضرورت برای امنیت آمریکا دفاع کرد، اما منتقدانش میگویند اقدام وی ناقض قوانین و قانون اساسی آمریکا است.
شاخص ام اس سی آی بورسهای آسیا اقیانوسیه بجز ژاپن در معاملات اندک تعطیلات ۰.۴ درصد نزول کرد.
ارزش معاملات سهام استرالیا بیش از یک درصد سقوط کرد در حالیکه شاخص سهام نیوزیلند ۰.۶ درصد عقب نشست.
ضرر نیککی ژاپن در پی افزایش تقاضا برای خرید ین و صعود ارزش این ارز که به صادرکنندگان ژاپنی لطمه زد، به ۰.۷ درصد رسید.
معاملات سهام وال استریت به گشایش ضعیفتر اشاره دارند و بهای معاملات داو و نزدک همگی حدود ۰.۳ درصد اُفت کردند.
به گفته جیمز وودز، تحلیلگر سرمایهگذاری جهانی در شرکت ریوکین سکیوریتیز، ترامپ همیشه تاکید کرده است سیاستهایش را اجرا خواهد کرد. این مسئله نگرانیها نسبت به جنگ تجاری با چین را که بر اقتصاد آسیا و جهان تاثیر قابل توجهی خواهد داشت، برانگیخته است. بزرگترین تهدید برای بازارها در حال حاضر این است که ترامپ به روند حمایتگرایی بدون تمرکز بر سیاستهای اقتصادی ادامه دهد.
کشورهای متعددی از جمله متحدان آمریکا از فرمانهای ترامپ انتقاد کرده و آنها را تبعیضآمیز و تفرقهافکن خواندهاند و دهها هزار نفر در شهرها و فرودگاههای آمریکا برای ابراز خشم تظاهرات کردند.
قاضیهای آمریکایی در پنج ایالت مانع اجرای فرمانهای ترامپ از سوی مقامات فدرال شدهاند اما وکلای نماینده افرادی که در معرض دستگیری و اخراج قرار گرفتهاند، میگویند بعضی از مقامات تمایلی به عمل به حکم قاضی نداشتهاند.
بازده اوراق خزانه ۱۰ ساله آمریکا به ۲.۴۶۵۸ درصد رسید که نسبت به ۲.۴۸۱ درصد در روز جمعه کاهش داشت.
شاخص دلار که این ارز را در برابر سبدی از ارزهای دنبال میکند، در معاملات آسیایی حدود ۰.۳ درصد نزول کرد و در ۱۰۰.۲۱ واحد ایستاد.
دلار ۰.۷ درصد در برابر ین ضعیف شد و به ۱۱۴.۳۱ ین رسید و از نرخ روز جمعه که بالاترین رکورد یک هفته گذشته بود، فاصله بیشتری گرفت.
عامل دیگری که به فشار بر بازارها افزود، آمار رشد اقتصادی آمریکا بود که روز جمعه منتشر شد و نشان داد تولید ناخالص داخلی این کشور در سه ماهه چهارم به ۱.۹ درصد رسیده که کمتر از نرخ ۲.۲ درصد مورد پیشبینی اقتصاددانان و نرخ رشد ۳.۵ درصدی سه ماهه سوم بود.
اما تاثیر رویدادهای اخیر در بازار آسیا ممکن است با تاخیر همراه باشد زیرا چین، هنگ کنگ، تایوان، کره جنوبی، سنگاپور و مالزی روز دوشنبه به مناسبت تعطیلات سال نوی چینی تعطیل بودند.
بر اساس گزارش رویترز، در حالیکه سیاستهای آمریکا مایه اضطراب برخی از سرمایهگذاران شده است، اما نشست روز سهشنبه بانک مرکزی ژاپن و همچنین انتشار گزارشهای فعالیت خدمات و تولید چین در روز چهارشنبه مورد توجه فعالان بازار آسیا قرار دارد.
بازارها همچنین منتظر آمار بخش تولید آمریکا و نشست سیاست پولی بانک مرکزی این کشور در روزهای سهشنبه و چهارشنبه و آمار اشتغال بخش غیرکشاورزی در روز جمعه هستند.
در بازار کالاها، نفت تحت تاثیر دورنمای افزایش تولید آمریکا که کاهش عرضه از سوی اوپک و سایر تولیدکنندگان را خنثی میکند، با کاهش گشوده شد. نفت خام آمریکا ۰.۳ درصد کاهش یافت و به ۵۲.۹۹ دلار در هر بشکه رسید. نفت برنت که قیمت پایه بازار بینالمللی است، با ۰.۳ درصد کاهش، ۵۵.۳۴ دلار معامله شد.
هر اونس طلا برای تحویل فوری بیش از ۰.۲ درصد رشد کرد و به ۱۱۹۴.۲۵ دلار رسید.