به گزارش مهر، خلاص شدن از شر زبالههای پلاستیکی یک چالش بزرگ است. به همین دلیل دانشمندان به دنبال ایجاد ترکیبی حافظ محیط زیست از دو منبع بزرگ آلودگی یعنی پلاستیکهای به کار رفته در بستهبندی محصولات و میزان مصرف نفت هستند.
در همین راستا محققان دانشگاه کرنل با همکاری دانشگاه مینه سوتا پلیمر افزودنی ساختهاند که این مشکلات را حل میکند. پلیمر مذکور از ترکیب پلیاتیلن (PE) و پلیپروپیلن (PP) ساخته میشوند.
هر چند PE و PP دو نوع پلاستیک جداگانه با ساختار هیدروکربنی مشابه هستند، اما با یکدیگر مخلوط نمیشوند. گریدهای مختلف پلیمر پس از ترکیب با یکدیگر اصولا کارآیی ندارند و به همین دلیل موارد استفاده آنها پس از بازیافت محدود میشود.
محققان برای غلبه بر این چالش یک کوپلیمر چند بخشی ساختند که با گریدهای تجاری PE و ایزوتاکتیک پلیپروپیلن (iPP) جوش میخورد. پیوندهای مولکولی میان این دو ماده با توجه به وزن مولکولی و ساختار بلوک کوپلیمر شکل گرفته است.
در آزمایشها دو پلاستیک PE و iPP با کمک پلیمرهای چند بخشی مختلف به خوبی جوش خوردند و سپس جدا شدند.
جالب آن که در بیشتر نمونهها پلیمرهای افزودنی پس از ترکیب دو ماده به دلیل ناسازگاری بسیار راحت جدا از ماده ترکیبی جدا شدند.
این در حالی است که صنعت بازیافت نیازمند چنین راهحلی است. بر اساس گزارش بنیاد الن مک آرتور در سراسر دنیا فقط ۱۴ درصد پلاستیکهای بستهبندی، دوباره بازیافت میشوند. مابقی که ارزش آن به ۸۰ تا ۱۲۰ میلیارد دلار در سال میرسد وارد محیط زیست میشوند.
همچنین این تحقیق پیشبینی میکند با توجه به روند موجود تا ۲۰۵۰ میلادی میزان پلاستیکهای جهان از تعداد ماهیها بیشتر خواهد شد!
تاریخ انتشار: ۱۲ اسفند ۱۳۹۵ - ۰۴:۳۰
همشهری آنلاین: محققان نوعی افزودنی پلیمری ساختهاند که میتواند زبالههای پلاستیکی را بازیافت میکند.