آیا این بچهها فقط از لحاظ روحی و روانی آسیب میبینند؟ آیا با تمام شدن این جر و بحثها و محیط ناامن، مشکلات این بچهها هم تمام میشود؟ پاسخ هولناک محققان علوم پزشکی این است؛ خیر.
به تازگی نتایج مطالعهای منتشر شد که نشان میدهد دخترانی که در خانههای این چنینی زندگی میکنند، زودتر از بقیه همسنوسالهایشان بالغ میشوند؛ اتفاقی که میتواند تا آخر عمر، زندگی آنها را تحت تاثیر قرار دهد.
این مطالعه که توسط محققان دانشگاه آریزونا انجام شده، نشان میدهد که در خانوادههای باثبات و آرام، بلوغ دختران در سن بالاتر اتفاق میافتد. بیبیسی گزارش داد از دیگر یافته های آن، این است که نمایه توده بدنی یا همان BMI دختران هم میتواند روی سن بلوغ آنها موثر باشد، طوری که دختران چاقتر، سن بلوغ پایینتری دارند.
البته از آنجا که پدیده بلوغ یک پدیده چند عاملی است، یعنی عوامل متعددی در بروز آن دخالت دارند، نمیتوان وجود استرس و تنش روانی یا حتی چاقی را، در این مطالعه و مطالعات مشابه آن، به طور دقیق به بروز آن نسبت داد.
به خصوص آن که نقش عامل ژنتیک در این میان بسیار اهمیت دارد. با این حال هستند مطالعاتی که با مقایسه سن بلوغ دختران با مادرهایشان، سعی کردهاند بلوغ زودرس دختران امروزی را، در شرایط مختلف، بسنجند و علت واقعی آن را پیدا کنند.
به عنوان مثال، چندی پیش در مطالعهای که دردانشگاه بریستول انجام شد، مشخص شد که وقتی در خانوادهای پدر حضور ندارد و ناپدری به جای او هست، دختر خانواده 18 ماه زودتر از مادرش به بلوغ میرسد.
این که چطور استرس در خانواده میتواند فرآیند بلوغ را فعال کند، هنوز مشخص نیست و به تحقیقات بیشتری نیاز دارد. به گفته محققان، احتمالا شروع فرایند بلوغ در دختران، در پاسخ به مواجهه با عوامل استرسزا، مانند دعواهای خانوادگی یا نبودن پدر در خانواده و به عنوان یک مکانیسم دفاعی در برابر تهدیدهای احتمالی، روی میدهد.
تحقیقات بعدی، باید روی واسطههای شیمیایی و بیولوژیکی که مراحل بعدی این مسیر را موجب میشوند، متمرکز شود.
علاوه بر این بلوغ زودرس، از لحاظ روانی و اجتماعی و هم از لحاظ جسمی مشکلات زیادی را برای نوجوانان، به خصوص دختران نوجوان، به وجود میآورد.کم خونی، پوکی استخوان، احتمال بیشتر ابتلا به برخی انواع سرطان، به خصوص سرطان پستان بخشی از این عوارض جسمی را شامل میشود.
تحقیقات نشان میدهد دخترهایی که زودتر از معمول بالغ می شوند، دچار عدم تعادل روانی میشوند و بیشتر احتمال دارد که افسردگی پیدا کنند.
وارد شدن به دنیای بزرگسالی، خیلی سریع و بدون این که مهارت های زندگی بزرگسالی را آموخته باشند یا تجربه کافی برای روبهرو شدن با مسئلههای آن را داشته باشند، باعث میشود که آنها بیش از پیش در خطر مشکلات رفتاری مانند سوءمصرف مواد قرار بگیرند.
همچنین دختران نوجوانی که به طور ناگهانی و زودتر از موعد دچار بلوغ جنسی میشوند، کمتر از سایرین میتوانند میل جنسی خود را کنترل کنند و به همین دلیل ممکن است به سوی رفتارهای پرخطر جنسی کشیده شوند.
اینها همه کافی نیست برای این که تلاش کنیم محیط خانه را برای کودکانمان، به ویژه دختران، امن و آرام کنیم و به تغذیه و فعالیت بدنی آنها هم به اندازه نمرههای درسیشان بها بدهیم؟