همشهری آنلاین: رییس کل سازمان خصوصی‌سازی از آغاز مرحله دوم ساماندهی سهام عدالت از لحظات نخستین بامداد چهارشنبه (۳۰ فروردین) خبر داد و گفت: سامانه سهام عدالت در این مرحله از مشمولان شماره حساب‌های دارای کد شبا مطالبه می‌کند.

به گزارش ایرنا، «میرعلی اشرف عبدالله پوری حسینی» در نشست خبری افزود: سهام عدالت برخلاف یارانه‌های نقدی به همه مشمولان (نه والدین افراد، وصی، قیم یا ولی افراد) تعلق می‌گیرد و بر این اساس اگر مشمولان شماره حسابی به نام خود نداشته باشند، هیچ پولی به مشمولان تعلق نخواهد گرفت.

به گفته این مقام مسئول، تا امروز 266 هزار میلیارد ریال از سهام عدالت از دولت جدا و سود آنها به مشمولان تعلق گرفته است.

وی اظهار داشت: در فاصله یک ماهه رونمایی از سامانه سهام عدالت تاکنون، حدود 2 میلیون نفر از مشمولان به صورت داوطلبانه برای پرداخت اقساط خود و تملک سهام عدالت اعلام آمادگی کرده و پرداخت‌هایی انجام داده‌اند.

پوری حسینی تصریح کرد: پولی که تا امروز پرداخت شده فقط 37 میلیارد ریال از مجموع 195 هزار میلیارد ریال آورده نقدی مورد انتظار بوده که بسیار ناچیز است.

رییس کل سازمان خصوصی‌سازی بیان داشت: در صورتی که مردم به پرداخت اقساط و تملک سهام عدالت خود اقدام نکنند، به دولت برگشت خواهد کرد؛ اما تا پایان شهریورماه هنوز مهلت باقی است.

وی با بیان برخی آمارها در این زمینه، اظهار داشت: مرکز پاسخگویی به مراجعات تلفنی سامانه سهام عدالت تا امروز به 415 هزار نفر پاسخگویی داشته که به معنای یک تماس به ازای هر یکصد نفر مشمول است.

پوری حسینی گفت: از مجموع بیش از 49 میلیون نفر مشمول، بجز 2 میلیون نفر متوفی (که اجازه ورود به سامانه به وراثشان نیز داده نشده)، تا امروز 30 میلیون مراجعه به سامانه انجام شده که البته 3.5 میلیون مورد آن تکراری بوده است.

  •  روستاییان و عشایر، رکورد‌دار مراجعه به سامانه

وی ادامه داد: این آمارها حاکی از ورود 53 درصد مشمولان به سامانه (تا امروز) است که در نوع خود رکوردی جهانی در تماس افراد با یک سازمان محسوب می‌شود.

معاون وزیر امور اقتصادی و دارایی اضافه کرد: در این میان، روستاییان و عشایر با 70 درصد مراجعه به سامانه رکورددار هستند، همچنین دو دهک مشمول تخفیف در سهام عدالت یعنی اعضای جامعه هدف کمیته امداد امام خمینی(ره) و بهزیستی با 64 درصد مراجعه به سامانه، کارگران فصلی و ساختمانی با 51 درصد مراجعه و کارمندان دولت و بازنشستگان با 32 درصد مراجعه، مشارکت داشته‌اند.

به گفته وی، از بین 18 گروه ثبت‌نام شده قطعی، چهار گروه پرجمعیت یاد شده که 95 درصد جمعیت مشمولان را تشکیل می‌دهند، به سامانه مراجعه کردند، اما تعداد سایر مشمولان مراجعه‌کننده فقط دو میلیون نفر بوده‌اند.

رییس کل سازمان خصوصی‌سازی همچنین با اشاره به پراکنش استانی مراجعه‌کنندگان به سامانه، یادآوری کرد: در بین روستاییان و عشایر، بالاترین مشارکت مربوط به استان ایلام با 85 درصد و پس از آن به ترتیب کردستان، کرمانشاه، کهگیلویه و بویر احمد و لرستان با بیش از 80 درصد مشارکت بوده است.

وی خاطرنشان کرد: در بین کارگران فصلی و ساختمانی نیز استان‌های یادشده به ترتیب با 78، 75، 75، 73 و 69 درصد مشارکت، رکورد دارند.

پوری حسینی اظهار داشت: در بین کارکنان دولت، استان تهران با 19 درصد کمترین مشارکت را به خود اختصاص داد، اما ایلامی‌ها با 64 درصد رکورد دارند؛ پس از تهران نیز استان‌های یزد، اصفهان، سیستان و بلوچستان و قم (همگی در حدود 20 درصد مشارکت) قرار دارند.

وی بیان داشت: در مرحله نخست ساماندهی سهام عدالت، جز موردی که در آن برخی شرکت‌های تعاونی در بین سال های 86 تا 88 سود داده شده را بین مردم توزیع نکرده بودند، گزارشی از معیوب بودن یا ایراد داشتن صورتحساب‌ها دریافت نشد.

رییس کل سازمان خصوصی‌سازی خاطرنشان کرد: تا امروز 2 مورد از شرکت‌های سرمایه‌پذیر حاضر در سهام عدالت، مجامع خود را برگزار کرده و سودهای خود را به سازمان اعلام کرده‌اند و بیش از پنج میلیارد ریال از این سودها جمع‌آوری شده است.

وی افزود: اگر مقدار سودها به میزانی برسد که قابل توزیع باشد، این کار را انجام خواهیم داد.

پوری حسینی ادامه داد: مرحله سوم ساماندهی، آزادسازی سهام عدالت است، اما تا امروز ابهام‌های مربوط به آزادسازی اوراق سهام برطرف نشده و مجوزهای لازم داده نشده است.

به گزارش ایرنا، 10 سال مهلت قانونی برای اینکه از محل سود سهام عدالت، بدهی مشمولان بابت خرید سهام پرداخت شود، به پایان رسیده و برای هر فرد 10 میلیون ریال (یک میلیون تومان) سهم طی  10 سال - بین سال‌های 85 تا 94 - اختصاص یافته است.

در این 10 سال، از محل سود سهام عدالت مقداری سود به خزانه واریز شده و هم‌اکنون با پایان مهلت 10 ساله، سهام قابل واگذاری است.

سازمان خصوصی‌سازی تا شهریور 96 مهلت در نظر گرفته تا مشمولانی که مانده‌ای دارند و همه 10 میلیون ریال (یک میلیون تومان) سهام برایشان آزاد نشده، به واریز باقی مانده سهم برای مالکیت کامل آن کنند؛ موضوعی که اختیاری بوده و هیچ اجباری به واریز بدهی نیست.

سامانه ساماندهی سهام عدالت صبح سه شنبه (هفدهم اسفندماه 1395) با حضور «اسحاق جهانگیری» معاون اول رئیس جمهوی و «علی طیب‌نیا» وزیر امور اقتصادی و دارایی، در سالن اجلاس سران رونمایی شد.

هدف عمده توزیع سهام عدالت، بهینه کردن توزیع درآمد در کشور و مشارکت دادن همه مردم در اداره امور اقتصادی کشور است و با بکارگیری راهکارهای خاص خود به تعدیل اقتصادی می‌پردازد.

اهداف این طرح، مشارکت مردم در آبادانی کشور، رشد و توسعه اقتصادی، فقرزدایی، ترویج فرهنگ سهامداری، ایجاد تعادل ثروت میان دهک‌های بالا و پایین، افزایش سهم بخش تعاون، اتکای خانوارهای نیازمند به خودشان، قطع دست مفسدان اقتصادی، تسریع روند خصوصی‌سازی از طریق واگذاری گسترده سهام شرکت‌های دولتی، تفکیک مناسب‌تر وظایف حاکمیتی و بنگاه‌داری، سازماندهی کاراتر بنگاه‌های دولتی و کارآمدسازی دولت در عرصه وظایف حاکمیتی است.

مطابق مصوبه شورای عالی اصل 44 قانون اساسی سازمان خصوصی سازی موظف است با توجه به انقضای 10 ساله اقساط سهام عدالت نسبت به ارایه صورتحساب مشمولان اقدام کند و سود سهام را به اندازه ای که به مشمولان تعلق دارد، بپردازد.