به گزارش ایرنا، مطالعات متعدد نشان دادهاند که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با افزایش احتمال ابتلا به بیماری قلبی عروقی ارتباط دارد، حال یک مطالعه جدید از تاثیر چنین آلودگیهایی بر کاهش سطح کلسترول خوب حکایت میکند.
این مطالعه که در مجلهArteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology منتشر شد، نشان میدهد ساکنان مناطق با آلودگی شدید هوا به خصوص مناطقی که آلایندهها حاصل از تردد وسایل نقلیه هستند، به احتمال زیاد سطح کلسترول HDL پایینتری دارند.
کلسترول HDL معروف به کلسترول خوب است زیرا به حذف لیپوپروتئین با چگالی کم (LDL) یا کلسترول بد کمک میکند.
کلسترول از چربی ساخته میشود و در خون و تمامی سلولهای بدن وجود دارد؛ تفاوت کلسترول با سایر چربیهای موجود در خون این است که در خون حل نمیشود. این ماده توسط لیپوپروتئینها بین سلولها جابجا میشود. لیپوپروتئینهای با چگالی کم یا LDL از انواع بد کلسترول به شمار میروند. در مقابل، لیپوپروتئینهای با چگالی بالا یا HDL به عنوان کلسترول خوب شناخته شدهاند.
برای مطالعه جدید، دکتر گریفیث بل از دانشگاه واشنگتن و همکارانش دادههای 6 هزار و 645 بزرگسال میانسال یا مسنتر را بررسی کردند و با استفاه از دادههای کمپینهای نظارتی کوهورت اثرات سوء ناشی از قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا را در هر یک از شرکت کنندگان تخمین زدند.
آنها همچنین سطح کل کلسترول خوب و نیز تعداد ذرات (HDL) را در هر یک از شرکت کنندگان بررسی کردند.
بل و تیم تحقیق دریافتند افرادی که در میانگین سه ماهه بیش از دیگران در معرض ذرات معلق قرار داشتند، تعداد ذرات HDL کمتری داشتند.
بر اساس این مطالعه، افرادی که در بیش از یک دوره یک ساله بیشتر از دیگران در معرض کربن سیاه قرار داشتند، بطور قابل توجهی سطح کلسترول HDL کمتری داشتند.
کربن سیاه (Black Carbon) یکی از اجزاء مهم ذرات ریز معلق در هوا (PM2.5) است و از انواع فرآیندهای احتراق و بیشتر از احتراق ناقص سوختهای فسیلی، سوختهای زیستی، و زیست توده ساطع میشود.
محققان با بیان این که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا باعث کاهش کلسترول خوب در مردان و زنان میشود، متذکر شدند که در عین حال این تاثیر روی زنان بیشتر است.
به اعتقاد پژوهشگران، پایین بودن میزان کلسترول خوب به علاوه قرار گرفتن در معرض آلودگی شدید هوا میتواند باعث افزایش خطر ابتلا به بیماری قلبی و عروقی شود.