همشهری آنلاین: رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری کشور، منشا ۹۰ درصد ریزگردها را خارجی دانست و گفت: برای کنترل کانون‌های بحران داخلی در برنامه ششم توسعه عملیات مقابله با بیابان‌زایی در ۱.۵ میلیون هکتار اجرایی می‌شود.

به گزارش ایرنا، "خداکرم جلالی" روز شنبه در مراسم روز جهانی مقابله با پدیده بیابان‌زایی که در محل این سازمان برگزار شد افزود: اکنون سه میلیون هکتار از مناطق بیابانی کشور که جزوه کانون‌های گرد و غبار هستند از مناطق بحرانی به شمار می‌روند.

وی اظهار داشت: برای سال 96 اعتباری حدود 800 میلیارد تومان برای کنترل کانون‌های بحران در نظر گرفته شده است.

به گفته وی، اجرای عملیات آبخیزداری نیز روشی برای پیشگیری از بیابان‌زایی است که امیدواریم بتوانیم در برنامه ششم توسعه طبق برنامه پیش برویم.

وی با بیان این که تاکنون مبلغی تخصیص نیافته است افزود: امیدواریم به زودی در ماه‌های آینده منابع مالی این بخش تامین اعتبار شود که بخشی مربوط به آبیاری و مراقبت ناشی از اقدامات سال‌های قبل است که در حال اجراست.

وی ادامه داد: در نیمه دوم سال به صورت گسترده در استان‌های بیابانی این اقدامات اجرایی خواهد شد.

  • اجرای پروژه ترسیب کربن در چهار استان کشور تعمیم داده شد

رئیس سازمان جنگل‌ها درباره امضای تفاهم‌نامه بین ایران و سازمان ملل متحد در مبارزه با بیابان‌زایی گفت: پروژه ترسیب کربن در ابتدا در منطقه گناباد خراسان جنوبی انجام شد و به دلیل موفقیت این مدل در قالب چهار پروژه در چهار منطقه خراسان شمالی، خراسان جنوبی، یزد و گلستان عملیاتی می‌شود.

وی اظهار داشت: امیدواریم بتوانیم این مدل موفق و کارآمد که توانسته با جامع‌نگری، مشارکت مردم و با رعایت همه شاخص‌های مرتبط با بیابان‌زایی مثل شاخص‌های توسعه انسانی، توسعه اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی همه عوامل را با توجه به فرهنگ، ظرفیت‌ها و استعدادهای مناطق اجرایی کنیم.

وی ادامه داد: خوشبختانه سازمان جنگل‌ها با کمک مردم توانسته در مناطقی که این طرح اجرا شده فقرزدایی و محرومیت‌زدایی را انجام بدهد که با اقتصاد مقاومتی و تکیه بر استعدادهای خود و سرزمین صورت گرفته است.

به گفته وی، در این پروژه مسئله اشتغال که نقش مهمی در فقرزدایی دارد، مورد توجه قرار گرفته است.

جلالی تصریح کرد: پروژه ترسیب کربن یا طرح مدیریت سرزمین بدون تخریب و همچنین با کمک مدیریت جامع حوزه‌های آبخیز به صورت پایلوت در سراسر کشور و استان‌ها اجرا شده است.

وی افزود: شاخص اصلی این پروژه مشارکت مردم، توانمندسازی جوامع، ایجاد صندوق‌های خرد روستایی حضور زنان و جوانان است و با ایجاد انگیزه‌های لازم مردم خود تصمیم‌گیرنده نهایی و اساسی هستند.

به گفته وی، در این پروژه زمینه‌های مربوط به توسعه پایدار اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی مناطق فراهم شده است.

وی به تخصیص اعتبار دولتی این پروژه اشاره نکرد و گفت: بیش از 300 هزار دلار اعتبار توسط برنامه پیشرفت و توسعه ملل متحد UNDP به این پروژه اختصاص می‌یابد اما ما تلاش داریم با کمک استانداران رقم بیش‌تری از رقم تخصیصی برنامه پیشرفت و توسعه ملل متحد تامین کنیم.

شنبه تفاهم‌نامه همکاری اجرای فاز سوم پروژه بین‌المللی ترسیب کربن در چهار استان یزد، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و گلستان بین "گری لوییس" نماینده مقیم برنامه توسعه سازمان ملل متحد UNDP و "خداکرم جلالی" رئیس سازمان جنگل‌ها، مراتع و آبخیزداری ایران امضا شد.

در این تفاهم‌نامه قرار است پنج ناحیه در این چهار استان تحت پوشش قرار گیرد.

ترسیب کربن به معنای رسوب دادن کربن موجود در نسوج گیاهی و خاک با استفاده از عملیات بیولوژیک است.