اين شروط پس از 2هفته از آغاز قطع روابط ديپلماتيك عربستان، امارات، مصر و بحرين با قطر ارائه شده و براساس اعلام اين جبهه بايد حداكثر طي ۱۰ روز برآورده شود و در غير اين صورت ديگر اعتبار نخواهد داشت.از جمله شرايط 13گانه تحريمكنندگان براي از سرگيري روابط با قطر، كاهش ارتباط اين كشور با جمهوري اسلامي ايران، تعطيل كردن شبكه تلويزيوني الجزيره و ديگر رسانههاي مرتبط با دوحه و بستن يك پايگاه نظامي تركيه در قطر است.
در صدر اين فهرست اعلام شده كه قطر روابط خود را با ايران كاهش دهد، تمام نمايندگيهاي ديپلماتيك خود را در ايران تعطيل كرده و اعضاي سپاه پاسداران انقلاب اسلامي را از اين كشور اخراج كند و هر نوع همكاري نظامي و اطلاعاتي با ايران را به پايان برساند. به قطر اعلام شده كه تنها ميتواند با ايران روابط تجاري آن هم براساس تحريمهاي آمريكا و جامعه بينالمللي داشته باشد.
همچنين بسته شدن فوري پايگاه تركيه در قطر و قطع همكاري نظامي با تركيه در داخل خاك قطر شرط ديگر عربستان و متحدانش براي دوحه است.
خبرگزاري آسوشيتدپرس كه نسخهاي از اين شروط را بهدست آورده، اعلام كرده كه اين فهرست از طريق نماينده كويت بهعنوان ميانجيگر در بحران اخير به مقامهاي قطر ارائه شده و مقامهاي عربستان و امارات اعلام كردهاند كه بهصورت دورهاي به راستيآزمايي تعهدات قطر خواهند پرداخت.
درحاليكه قطر بارها اتهام حمايت از تروريسم را رد كرده اما عربستان و متحدانش در شروط خود بار ديگر اعلام كردهاند كه قطر بايد روابط خود با سازمانهاي تروريستي را بهطور كامل قطع كند. از سويي عربستان بهصورت مشخص از گروههاي اخوانالمسلمين، حزباللهلبنان، داعش، القاعده و جبهه فتحالشام(النصره سابق) بهعنوان سازمانهاي تروريستي مورد نظر نام برده است. از دولت قطر خواسته شده تا تمامي تروريستهاي حاضر در اين كشور هم تحويل مقامهاي اين جبهه شود.
عربستان و متحدانش با متهم كردن دوحه به حمايت از تروريسم روابط ديپلماتيك خود را با قطر يك روز پس از پايان سفر ترامپ به رياض قطع كرده و مرزهاي زميني، دريايي و هوايي خود را روي اين كشور بستند. همچنين دهها نهاد و فرد مرتبط با قطر ازجمله چند نفر از اعضاي خاندان آلثاني از سوي اين جبهه تحريم شدهاند.
- شروط غيرممكن
ركس تيلرسون، وزير امور خارجه آمريكا يك روز پيش از رسانهاي شدن اين شروط اعلام كرد كه چنين فهرستي تهيه شده است اما هشدار داده بود كه شروطي كه از سوي جبهه عربستان تعيين ميشود بايد منطقي و قابل اجرا باشد. ۱۳ شرط اعلام شده از سوي عربستان با ضربالاجل ۱۰ روزه اما بهنظر بسياري از كارشناسان كاملا غيرعقلاني بهحساب ميآيد. مكس آبرامز، تحليلگر ارشد امور بينالملل در واكنش به شروط كشورهاي عربي در توييتر خود نوشت: اساسا اين شروط از قطر ميخواهد، ديگر قطر نباشد.
مقامهاي قطر تا لحظه تنظيم خبر به شروط عربستان و متحدانش واكنش رسمي نشان ندادهاند اما پيش از اين بارها اعلام كردهاند كه به اين جبهه اجازه مداخله در سياست خارجي خود و نقض حاكميت اين كشور را نميدهند. مقامهاي قطر گفتهاند كه سياست داخلي و خارجي اين كشور را دولت قطر تعيين ميكند و ارتباطي به ساير كشورها ندارد. وزير خارجه قطر روز پنجشنبه در گفتوگو با شبكه فرانس ۲۴ هم بار ديگر تأكيد كرد كه اين كشور از جبهه النصره در سوريه يا هر گروه تروريستي ديگري حمايت نميكند.
همچنين پيش از اين مقامهاي قطر بارها بخشي از اين شروط ازجمله تعطيلي شبكه الجزيره را از سوي عربستان رد كردهاند. وزير امور خارجه قطر بهتازگي اعلام كرده كه اين كشور حاضر به گفتوگو با عربستان و متحدانش تنها در مواردي است كه مرتبط با اين كشورها بهحساب ميآيد. قطريها همچنين تأكيد داشتهاند كه تنها پس از لغو تحريمها و محاصره اين كشور حاضر به مذاكره در موارد اختلافي هستند.
پس از بهوجود آمدن بحران اخير و بسته شدن تنها مرز زميني قطر از سوي عربستان، ايران محمولههاي مواد غذايي را به اين كشور ارسال كرده و تماسهاي ميان دو طرف نشان داد كه قطر حاضر به تسليم شدن در مقابل عربستان نيست.تركيه هم بارها حمايت خود را از قطر اعلام كرده است. پارلمان تركيه پس از بحران اخير طرح اعزام نيروهاي نظامي اين كشور به قطر را تصويب كرد. قطر و تركيه قرار است از روز عيد فطر يك مانور مشترك نظامي را شروع كنند.
روز پنجشنبه يك واحد كوچك نظامي متشكل از ۲۳ نيروي نظامي و 5خودروي زرهي تركيه وارد دوحه شدند. تركيه روز گذشته به شروط عربستان واكنش نشان داد و وزير دفاع تركيه اعلام كرد كه اين كشور تصميم ندارد در توافقنامهاش با قطر در مورد پايگاههاي نظامي و اعزام نيرو به اين كشور، بازنگري كند. فكري ايشيك درخواست براي تعطيلي پايگاه نظامي اين كشور را مداخله در روابط خارجي اين كشور خواند.