مقامهاي دوحه ۲۴ساعت پس از رسانهايشدن فهرست شرطهاي عربستان، امارات، مصر و بحرين براي ازسرگيري روابط و لغو تحريمهاي قطر هرچند اعلام كردهاند كه در حال بررسي و آمادهكردن «پاسخي مناسب» در اين رابطه هستند، اما بهصورت ضمني مشخص كردهاند كه نميخواهند تسليم شوند.
شيخسيف بن احمد آل ثاني، رئيس دفتر روابط عمومي دولت قطر در بيانيهاي گفته است: اين فهرست آنچه قطر از آغاز اين بحران ميگفت را تأييد ميكند؛ محاصره غيرقانوني[قطر] ربطي به مبارزه با تروريسم ندارد، بلكه هدف آن محدودكردن حق حاكميت قطر و از بين بردن سياست خارجي آن است.
عربستان به همراه مصر، امارات و بحرين طي نامهاي كه از طريق نماينده كويت بهعنوان ميانجي به قطر ارائه شده، اعلام كردهاند كه قطر براي عاديسازي روابط با اين كشورها و رفع تحريمهايش بايد ۱۳ شرط را طي ۱۰ روز برآورده كند. ازجمله شرايط13گانه تحريمكنندگان براي ازسرگيري روابط با قطر، كاهش ارتباط اين كشور با جمهوري اسلامي ايران، تعطيلكردن شبكه تلويزيوني الجزيره و ديگر رسانههاي مرتبط با دوحه و بستن يك پايگاه نظامي تركيه در قطر است.
در صدر اين فهرست اعلام شده كه قطر روابط خود را با ايران كاهش داده، تمام نمايندگيهاي ديپلماتيك ايران در قطر را تعطيل كرده، اعضاي سپاه پاسداران انقلاباسلامي را از اين كشور اخراج كند و هر نوع همكاري نظامي و اطلاعاتي با ايران را به پايان برساند.
در بيانيه دولت قطر در واكنش به اين شرطها آمده؛ وزير امور خارجه آمريكا از كشورهاي محاصرهكننده خواسته تا فهرستي از شكايتهاي واقعبينانه و قابل اجراي خود را ارائه كنند. وزير خارجه انگليس هم از آنها درخواست كرد تا خواستههاي مشخص و منطقي خود را ارائه كنند. اما اين فهرست واجد هيچكدام از اين معيارها نيست.
- آمريكا: مسئله خانوادگي است
درحاليكه ترامپ به تازگي قطر را يكي از «حاميان تاريخي تروريسم» خوانده بود، كاخ سفيد در جديدترين موضعگيري خود بحران بهوجود آمده را «مسئلهاي خانوادگي» خوانده است. شان اسپايسر، سخنگوي كاخ سفيد در واكنش به شروط عربستان و ۳كشور ديگر گفت: طرفين اين مسئله 4كشور هستند. معتقد هستيم اين مسئله، يك مسئله خانوادگي است و آنها بايستي آن را حل كنند. اگر ما در روند حل اين مشكل بتوانيم نقش تسريعكننده داشته باشيم، آماده اين كار هستيم اما اين بحراني است كه خود آنها بايد حل كنند.
مشعل حمد آلثاني، سفير قطر در آمريكا اما روز گذشته در توييتر خود بهشدت از اين شروط انتقاد كرد و نوشت: اين فهرست خواستهها به خوبي نشان ميدهد كه اختلافها بر سر اتهام دروغ همسايههاي ما در رابطه با حمايت از تروريسم نيست. اين فهرست تلاشي براي سركوب رسانههاي آزاد، آزادي بيان و نقض حاكميت قطر و تنبيه اين كشور بهخاطر استقلالش است. كميته ملي حقوق بشر قطر هم شروط جبهه عربستان را نقضكننده حقوق بشر و قوانين بينالمللي خوانده است.
عربستان و متحدانش با متهمكردن دوحه به حمايت از تروريسم روابط ديپلماتيك خود را با قطر يك روز پس از پايان سفر ترامپ به رياض قطع كرده و مرزهاي زميني، دريايي و هوايي خود را به روي اين كشور بستند. همچنين دهها نهاد و فرد مرتبط با قطر ازجمله چند نفر از اعضاي خاندان آل ثاني از سوي اين جبهه تحريم شدهاند.
كشورهاي اين جبهه روز گذشته قطر را به افشاي نامه شرطهايشان متهم كردند و بار ديگر به دوحه براي پذيرش آنها هشدار دادهاند. امارات تهديد كرده درصورتي كه قطر اين شروط را نپذيرد، بايد منتظر جدايي كامل از اين جبهه باشد.
- همدردي قطر با عربستان
با وجود تنشهاي موجود، وزارت خارجه قطر روزگذشته در بيانيهاي بهشدت انفجار اخير در نزديكي مسجدالحرام را محكوم كرد. رسانههاي عربستان روز گذشته اعلام كردند يك عامل انتحاري در محله اجياد در مكه پس از محاصرهشدن توسط نيروهاي امنيتي كمربند انفجاري خود را منفجر كرده است. بر اثر اين حمله انتحاري ۱۱ نفر زخمي شدند كه 6 نفر غيرنظامي و 5نفر از نيروهاي امنيتي بودند.
وزارت كشور عربستان همچنين اعلام كرده كه 3عمليات تروريستي در جده و مكه مكرمه را خنثي كرده است. مقامهاي عربستان ميگويند 5 نفر از اعضاي اين گروهك تروريستي در مكه و جده بازداشت شدهاند كه در ميان آنها يك زن هم وجود دارد.
حزبالله لبنان هم تلاشها براي هدفقراردادن مسجدالحرام در مكه مكرمه را از سوي گروههاي وابسته به تكفيريها و تروريستها محكوم و اعلام كرد: اين اقدام در سلسله اقدامات جنايتكارانه خونباري است كه گروهكهاي تكفيري در عراق، سوريه و لبنان صورت ميدهند.