دکتر ابوالفضل فاتح*: خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) نقطه عطف و آغاز دوران جدید رسانه‌ای، دارای «نقش تأسیسی و الگویی»، معرف نسلی جدید و منحصر به فرد از خبرنگاران و نقطه امید برای یافتن «تئوری رسانه‌ای بومی» است.

ایسنا با تعریف متفاوت از خبر و خبرگزاری و با پوشش عرصه‌ها و ایده‌های مورد غفلت، به اتکاء نیروهای به ظاهر غیرحرفه‌ای اما خلاق و با نشاط، معمار عبور از راه‌های نپیموده و گشودن عرصه‌های ناشناخته در حوزه خبرو خبررسانی شناخته می‌شود.

انحصار شکنی، اعتماد آفرینی، تعهد به چند صدایی، پیشتازی، فراتر از هویت و گفتمان دولتی، نگاه انسانی، شجاعت، همگونی و تواضع با مخاطب، نکته سنجی، مناعت طبع سازمانی، بهسازی ادبیات رسانه‌ای، ادب و اخلاق خبرنگاری، پاک دستی و امتناع از رانت، شفافیت و یک رویی، اعتدال بخشی، استقلال تحریری، سرعت و دقت، دفاع از منافع ملی، حرکت در مرزهای دینی و میهنی، اهتمام به آزادی و آگاهی و حقوق انسانی، ایفای مسئولیت در نقش یک نهاد مدنی و ارائه چهره‌ای مدرن از هویت دانشجویی از جمله دیگر ویژگی‌هایی است که اصحاب فن برای این خبرگزاری برشمرده‌اند و افتخار آمیز آنکه این همه در دل و سایه ارزش‌های بنیادی انقلاب و نظام جمهوری اسلامی حاصل شده است.

دامنه دستاوردها و تأثیرگذاری ایسنا تا آن اندازه وسیع و عمیق است که گزافه نیست اگر گفته شود ایسنا آبروی رسانه‌ای ایران و فرزندان این خانواده سربلند، از برترین نسل رسانه‌ای بوده‌اند.

تا مدت‌ها این دوران کوتاه 8 ساله چون الماس بر تارک رسانه‌های ایران خواهد درخشید و رازهای نهفته در دل این سال‌ها، تحصیل کردگان ودانش پژوهان علم ارتباطات، جامعه شناسی و سیاست را به تکاپو  واخواهد داشت.

این همه به روشنی یادآور می‌شود که ایسنا با همه فراز و فرودهایش، سرمایه‌ای ملی بوده و از این‌رو صیانت از آن مسئولیتی همگانی است.

به لطف خدا و به دست توانای شما دانشجویان پرمایه و بی‌ادعا، ایسنا از چنان معماری سنجیده و مستحکم و بنای رفیعی برخوردار است که آسیب به آن، چندان آسان نمی‌نماید، گرچه نمی‌توانم اندوه ونگرانی عمیق خود را از دشواری راه پیش رو و آن چه بر ایسنای عزیز می‌گذرد پنهان کنم واین همه تغییرات پیوسته سازمانی، مانع تراشی‌ها فرساینده و تحمیلی در کنار طلبکاری‌های ناموجه سیاسی را بی‌تأثیر معرفی کنم.

همه باید بدانیم که ایسنا به‌عنوان سرمایه ملی در معرض داوری همگان قرار داشته و اخذ هر تصمیمی در قبال آن باید منطبق با ارزش‌های یک سرمایه ملی، خواست همگانی و احترام به مخاطبان و فرزندان آن صورت پذیرد. سرگذشت و سرنوشت ایسنا و آن چه در آینده بر این رسانه وفرزندان آن می‌گذرد برای اهل خرد و دلسوزان کشور، آموزه‌های فراوان خواهد داشت.

سرنوشت ایسنا می‌تواند رموز ماندگاری یا نیستی سرمایه‌های گذشته را واگو و پاسخی روشن به این پرسش مهم باشد که «ما با سرمایه هایمان چه کرده و چه می‌کنیم؟».

ایسنا در آینده در معرض امتحان و داوری بزرگی است و آن دوراهی وفاداری به فلسفه وجودی یا خدای ناکرده عبور از آن و در نتیجه از دست دادن اعتماد عمومی به‌عنوان اصلی‌ترین سرمایه است. به زبان دیگر، این دوراهی مرز روشن میراث‌داری و میراث خواری خواهد بود.

اینک که حسن‌زاده عزیز باید مسئولیت خود را رها کند برای من دو دریغ بزرگ باقی می‌ماند.

یکی آنکه او پایان یکی از مبارک‌ترین سنت‌های ایسناست، سنتی که فرزند افتخاری ایسنا را به مسئولیت مدیر عاملی نشاند و یکایک خبرنگاران، دبیران و سردبیران سرفراز امروز، محصول همین سنت‌اند.

سنت مهم و مبارکی که وفاداری به آن، از اصلی‌ترین رموز ماندگاری ایسنا بوده است و دیگر آن که او نماد صداقت ایسنا و فرزند واقعی این مکتب بود.

و چیزی که به من آرامش و دلداری می‌دهد خدای مهربانی است که همواره لطف و رحمتش شامل و کامل بوده است و شما جوانان مومن و پاک نهاد که همواره قدرشناس مجموعه‌ای بوده‌اید که خود به خون دل تأسیس ونهالش را آبیاری کرده‌اید وانشاء‌الله در دل جهاد پر افتخار دانشگاهی، همچنان منشاء خیر و برکت خواهید بود.

بگذار کسانی گذشته و حال و مجاهدت شبانه روزی 8ساله شما را نادیده بگیرند و بگذار به خاطر سودای یکی دو روزه، آنان که فرق نقد ومجیز را نمی‌دانند و اطلاع به مردم ر ا گناه می‌دانند، وفاداری ما به ارزش‌های امام، رهبری، شهیدان و مردم شریفمان ر ا به قلم نامبارکشان تحریف و تخریب کنند تا توجیهی برای این وآن بتراشند.

بگذار آنان که حتی عطسه‌ای برای این مجموعه نزده‌اند و این رسانه محصول اندیشه و عمل آنان نیست برای آن سودا گری کنند، شما نام و یادتان نیک بوده و نیک خواهد ماند و تاریخ به صداقت، بزرگی، بزرگواری و ماندگاریتان شهادت خواهد داد. همان گونه که نام نیک شهیدانمان قریب وعمرانی و عزیزانمان منتظری، نادعلی و حسن‌زاده از یادهایمان نخواهد رفت.

ایسنا همواره میزبان میهمان‌های عزیزی بوده است که در برابر صداقت و غنای آن مجموعه کم بضاعت، سر تعظیم فرود آورده‌اند. اینک نیز به سنت دینی و ملی مان، میهمان خود را محترم دارید. ایشان نیز حرمت میزبان، پاس خواهند داشت، انشاءالله.

خداوندا تو می‌دانی که این جوانان انگیزه‌ای جز خدمت به دین و میهن در تأسیس این رسانه نداشته‌اند و تو از همت‌ها و خون دل‌ها‌یی که مصروف آن کرده‌اند با خبری.

تو میدانی که هیچگاه حتی در سخت‌ترین لحظه‌ها و تنگنا‌ها اهل شکوه و شکایت نبوده و جز شکیبایی پیشه نکرده‌اند و تو نیک می‌دانی که این قلب‌ها و قلم‌ها برای چه می‌تپند.

اینک به تلاش صادقانه و معصومیت آگاهانه اینان که می‌خواستند نمونه‌ای از ایفای مسئولیت و اثبات توانمندی، حریت و شرف جوانانه باشند از تو هیچ نمی‌خواهیم جز آنکه خداوندا: حافظ این سرمایه و عزت فرزندانش باش.

* مؤسس و نخستین مدیر عامل
خبرگزاری دانشجویان ایران