به گزارش ايسنا، احد وظیفه با بیان اینکه در حال حاضر در شرایط اوج گرمای تابستانه قرار داریم، اظهار کرد: طبیعی است که از نیمه دوم تیر تا نیمه اول مردادماه در اوج گرمای تابستانه قرار میگیریم پس انتظار آن را داریم که با گرمای بالا در این روزها مواجه شویم اما نباید فراموش کنیم که این افزایش دما تنها برای امسال نیست بلکه روند بلندمدت شرایط جوی نشان میدهد که معمولا در این بازه زمانی گرمای تابستانه به بالاترین نقطه خود میرسد.
وی با بیان اینکه در فصل تابستان بارشهای قابل توجهی در ایران دریافت نمیشود، گفت: در تابستان به استثنای برخی نقاط در نوار شمالی و جنوب شرقی کشور، سایر مناطق، بارش چندانی دریافت نمیکنند که این خاصیت و ویژگی منطقه ما است.
- بارش سالانه خاورمیانه یک چهارم بارش جهانی است
مدیرکل پیشبینی و هشدارسریع سازمان هواشناسی تصریح کرد: منطقه خاورمیانه از جمله ایران در منطقه کمبارش معروف به کمربند بیابانی قرار دارد که تابستان گرم و بارش سالانه کم از مهمترین ویژگیهای این منطقه است، به طوریکه کل بارش این منطقه یک چهارم بارش سالانه جهانی است.
وظیفه در ادامه در مورد درخواست کمک وزارت نیرو از مردم ایران به منظور صرفهجویی در مصرف آب و برق، اظهار کرد: وزارت نیرو مجبور است از آب ذخیره شده پشت سدها به بهترین شکل استفاده و طوری برنامهریزی کند که طی چند ماه آینده که بارش قابل توجهی نداریم منابع آب بهدرستی مدیریت و تنظیم شوند.
- توصیه به مردم ایران
وی افزود: با توجه به افزایش دما در کشور،میزان مصرف آب و برق بالا میرود بنابراین وزارت نیرو توصیه کرده است که شهروندان در استفاده از آب شرب و برق حداکثر همکاری را داشته و صرفهجویی کنند.
این کارشناس سازمان هواشناسی کشور با اشاره به ضرورت مدیریت آب پشت سدها از سوی وزارت نیرو، اظهار کرد: وزارت نیرو در شرایط حاضر نمیتواند از حداکثر ظرفیت نیروگاههای آبی بهره بگیرد چون در این صورت باید حداکثر خروجی دبی آب را پشت سدها داشته باشد که در این مقطع سال، این امر ممکن نیست. در نتیجه از مردم کمک خواسته شده است تا در مصرف آب و برق نهایت صرفهجویی را انجام دهند.
به گفته وظیفه، طی سه ماه مرداد، شهریور و مهر آسمان بدون بارش در پیش خواهیم داشت که همین موضوع باعث میشود ذخیره آب پشت سدها و حتی آب جاری در رودخانههای دائمی و فصلی به حداقل حجم خود برسد.این شرایط نیازمند آن است که شهروندان حداکثر تلاش و همکاری خود را در زمینه بهینهسازی مصرف انرژی داشته باشند تا این دوره را نیز به پایان برسانیم.
وی در ادامه با اشاره به پیشبینی وضعیت دمایی کشور، اظهار کرد: با گذراز نیمه دوم مرداد انتظار میرود متوسط دمای کشور کاهش یابد. در شرایط حاضر با افزایش دما مواجه هستیم برای مثال در این روزها دما در تهران در سردترین ساعات به حدود ۲۷ درجه سانتیگراد میرسد و انتظار میرود بیشینه دما طی روزهای آینده در تهران به حدود ۴۱ درجه سانتیگراد برسد.
- بحران آب؛ ابرچالش ایران
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی کشور تاکید کرد: مساله آب یک ابرچالش در کشور ما محسوب میشود و این بحران تنها محدود به امسال نیست بنابراین باید به طور عاجل مدیریت مصرف آب را در دستور کار برنامههای کشور قرار دهیم.
وظیفه با اشاره به اینکه بحران آب تنها مختص ایران نیست بلکه کشورهای همسایه نیز از این بحران رنج میبرند، گفت: در شرق ایران، افغانستان با چالش خشکسالی مواجه بوده و حتی آب هیرمند را بسته است. در شمال ایران نیز ترکمنستان قرار دارد که یک کشور کم آب محسوب میشود و با بحران بیآبی مواجه است. در غرب ایران نیز عراق مستقر است که به خاطر سدسازیهای ترکیه با بحران بینالنهرین مواجه شده و حتی این موضوع غرب ایران را نیز تحت تاثیر قرار داده است.
وی تاکید کرد: این موضوع مشکلات مربوط به بحران آب را جدیتر میکند چون منابع آب با سرعت بالایی در حال محدود شدن است بنابراین باید بتوانیم از آب موجود بهترین استفاده را بکنیم و نهایت بهینهسازی را داشته باشیم تا به یک شرایط پایدار دست یابیم.
- دولتمردان برای حل بحران آب در ایران فکر عاجلی کنند
این مقام مسئول در سازمان هواشناسی با تاکید بر اینکه دولتمردان میدانند که با چه مشکل بزرگی مواجه هستیم و باید فکر عاجلی برای حل این بحران بکنند،گفت: کشاورزی یکی از مهمترین بحرانهای ما در شرایط حاضر و لازم است سیاستهای کشت دچار تغییر و تحولاتی شود و از کاشت محصولات آببر در مناطق کم بارش مثل فارس و ایلام خودداری شود. متاسفانه هنوز در چندین استان کشور به استثنای نوار شمالی، برنج کشت میشود که یکی از پرمصرفترین محصولات کشاورزی است.
وظیفه افزود: افزون بر نوع محصولات کشاورزی و شیوههای غلط آبیاری، حفر چاههای غیر مجاز چالشهای بزرگی را در برابر دولت در زمینه مدیریت صحیح آب قرار داده است بنابراین باید به سرعت تصمیمات جدی در این زمینه اتخاذ کنیم تا به وضعیت پایدار دست یابیم.
مدیرکل پیشبینی و هشدار سریع سازمان هواشناسی تاکید کرد: کم بارشی و افزایش دما در تابستان جزو اقلیم ماست و امری گریزناپذیر است، همواره در طول تاریخ نیز به همین شکل بوده است اما تنها تفاوت در افزایش جمعیت چند ده میلیونی طی سه دهه گذشته است که نیاز به توسعه اراضی کشاورزی و مصرف بیشتر منابع آب را افزایش داده است.