در پی انتشار گزارشی در همشهری دراینباره فریبرز دولتآبادی-معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری- که به تازگی مسئولیت مستقیم ثبت آثار معنوی کشور را برعهده گرفته است علل تاخیر ثبت نوروز را تشریح کرد.
وی دراینباره به همشهری گفت : اگرچه نوروز،میراث ارزشمندی است که باید ریشههای آن را در فرهنگ و تاریخ ایران جستوجو کرد، اما محدوده جغرافیایی این آیین زیبای باستانی، مرزهای سیاسی ما را طی کرده و به کشورهای دیگر نیز راهیافته است،به همین دلیل و بر اساس تصمیم یونسکو، این اثر به طور مشترک با 10کشور دیگر به ثبت جهانی میرسد.
دولتآبادی تاکید کرد: تنها 2 سال از شکلگیری کنوانسیون میراث معنوی میگذرد و در این مدت،هیچ اثری به ثبت نرسیده؛ چرا که ضوابط قطعی و روشنی برای این کار وجود نداشته -اگر چه پیش از این برخی کشورها به ثبت آثار خود در فهرست شاهکارهای میراث شفاهی و ناملموس بشر پرداخته بودند- اما در جلسه اخیر یونسکو،معیارها مشخص و برای تأیید نهایی به شورای اجرایی فرستاده شده است.
پرونده ثبت نوروز
با این حال، گزارشی از روابط عمومی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری دراینباره به نقل از دولتآبادی تصریح کرده است: نوروز به عنوان نخستین میراث معنوی ایران ثبت ملی میشود، اگرچه پرونده ثبت نوروز در فهرست میراث معنوی یونسکو نیز تا آگوست 2008 آماده و ارسال میشود.
معاون میراث فرهنگی،همچنین با برشمردن یکی دیگر از دلایل تاخیر در ارسال پرونده افزود: ایران،متولی بازنگری و جمعبندی پرونده نوروز است و از آنجا که پروندههای ارسالی از 2 کشورافغانستان و تاجیکستان،پروندههای کاملی نبود، یونسکو تا آگوست 2008 به ما فرصت داده تا به برطرف کردن کاستیها و ارسال پرونده بپردازیم.
دولتآبادی همچنین به وجود 1500 اثر معنوی در فهرست آثار موقت ایران اشاره کرد.
یادآوری میشود، علی اکبر اشعری رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، در چند مورد، تعدادی از آثار فرهنگی کشور را به ثبت رسانده است.