آيا اين مسئله ريشه در واقعيت و نبود هيچگونه مخالفتي عليه حاكمان قطر دارد و يا حقيقتي است كه در سايه امپراتوري رسانهاي دوحه پنهان مانده؟ پاسخ اين سؤال، امروز و بعد از آغاز كار نشست معارضين قطري در لندن تا حدودي مشخص خواهد شد.
نشست قطر؛ امنيت و ثبات جهاني، نخستين گردهمايي بينالمللي نيروهاي مخالف خانواده حاكم بر قطر است كه از سال 1995در پي يك كودتا، تا امروز قدرت را در دوحه در اختيار گرفته است.
معارضين قطري طي تمام اين سالها، مورد حمايت پنهان عربستان، امارات متحده عربي (ابوظبي) و دولت مصر (به استثناي دولت محمد مرسي) بودهاند. اكنون و در پي جديترين بحران داخلي كشورهاي شوراي همكاري خليجفارس كه 3ماه از آغاز آن ميگذرد، بار ديگر فرصتي براي معارضين قطري فراهم شده است تا در سايه حمايتهاي مالي عربستان و ابوظبي خودي نشان داده و بحران قطر را وارد مرحله جديدي كنند.
اين نشست در هتل كنتينانتال در جنوب پايتخت انگليس برگزار ميشود و به گفته رسانههاي مخالفان قطر، ميزبان چهرههاي سياسي تصميمساز، آكادميك و همچنين شهروندان قطري متعددي خواهد بود. اخبار مربوط به اين نشست بسيار محدود بوده و تا اين لحظه، صرفا در اظهارات رسمي خالد الهيل، سخنگوي معارضين قطري خلاصه شده است؛ علت اين امر به گفته خالد الهيل، فشارهاي نهادهاي اطلاعاتي قطر عليه معارضين و همچنين نهادهاي حامي آنها در انگليس بوده است.
نشست معارضين قطر با حمايت دنيل كوزينسكي، نماينده و عضو كميته روابط خارجي پارلمان انگليس برگزار ميشود، امري كه تا اين لحظه مورد انتقاد جدي رسانهها و تحليلگران نزديك به قطر قرار گرفته است. براساس بيانيهاي كه در پايگاه اينترنتي نشست معارضين منتشر شده، اين نشست به بررسي 5محور انتقادي در رابطه با سياستهاي خاندان حاكم بر قطر خواهد پرداخت: اسلام سياسي و ارتباط آن با تروريسم، تلاشهاي قطر براي نفوذ در مجامع بينالمللي با محوريت جام جهاني 2022، ارتباط دوحه با تهران، نقش الجزيره بهعنوان رسانه حامي تروريسم در تحولات منطقه و تأثير فعاليتهاي اقتصادي قطر بر افزايش نا امنيهاي بينالمللي.
اگرچه جزئيات قابل توجهي از سخنرانان اين نشست در اختيار نيست، اما عبدالباري عطوان، سردبير روزنامه راياليوم پيشبيني كرده است، شيخ عبدالله بنعلي آلثاني، گزينه مورد نظر عربستان و امارات براي جايگزيني شيخ تميم، مهمترين مهمان نشست لندن خواهد بود.
روز گذشته، نماينده قطر در اتحاديه عرب گفت: طرح 4كشور عربي از تغيير سياستهاي قطر عبور كرده و اكنون هدف آنان از ادامه محاصره همهجانبه، تغيير نظام در دوحه است.برگزاري نشست لندن و حمايتهاي مالي-رسانهاي ابوظبي و رياض از اين نشست، ميتواند مهر تأييدي بر اظهارات نماينده قطر در اتحاديه عرب باشد. بايد منتظر ماند و ديد معارضين قطري در معرفي گفتمان خود به رسانههاي بينالمللي تا چه حد موفق بوده و چه وزني در تحولات اخير خليجفارس خواهند داشت.