تغيير عادت سه، چهار ماهه با شروع سال تحصيلي، ريتمهاي هميشگي را بر هم خواهد زد. اين در حالي است كه والدين بايد براي ۳۳.۶درصد دانشآموزان كه هيچوقت صبحانه نميخورند، هم كاري بكنند.كم خوردن صبحانه بهتر از نخوردن آن است. كودكاني كه صبحانه نميخورند بهدليل كاهش دريافت مواد غذايي و كاهش انرژي بدن، زودتر خسته ميشوند و يادگيري و قوه خلاقيت آنها در كلاس درس كاهش مييابد و كارايي آنان در انجام تكاليف رياضي كم ميشود؛ در واقع بهدليل پايين افتادن قند خون، توانايي و شرايط لازم را براي يادگيري مطالب در مدرسه نخواهند داشت. وعده صبحانه، نقش بسيار مؤثري در سلامت جسمي و فكري دانشآموزان دارد.
ايرج حريرچي، سخنگوي وزارت بهداشت درباره وضعيت تغذيه دانشآموزان گفت: 21درصد دانشآموزان به اضافه وزن يا چاقي مبتلا هستند. همچنين ۱۶.۱درصد دانشآموزان لاغرند و وضعي ايدهآل ندارندو ۳۳.۶درصد دانشآموزان هيچ وقت صبحانه نميخورند. با توجه به اينكه شيوع اضافه وزن و چاقي در شهرها دوبرابر روستاهاست متأسفانه ۲۷.۵درصد اين دانشآموزان غذاهاي غيرمفيد مانند چيپس و پفك در طول هفته مصرف ميكنند. همچنين ۲۵.۷درصد دانشآموزان در طول هفته نوشابههاي گازدار مصرف ميكنند.
او ادامه داد: ۱۵ درصد دانشآموزان در طول يك هفته بهطور مرتب فستفود مصرف ميكنند. همچنين ۶۰ درصد دانشآموزان روزانه شير مصرف نميكنند، ۶۸ درصد روزانه سبزيجات و ۴۰درصد دانشآموزان نيز روزانه ميوه مصرف نميكنند. ۲۷ درصد دانشآموزان تريگليسريد نسبتا بالايي دارند كه اين بهعلت مصرف غذاهاي چرب و فستفود است. اين در حالي است كه ۸۶.۸ درصد مادران دانشآموزان خانهدار هستند و ميتوانند با هر سطح اقتصادي غذاي سالم براي فرزندانشان تأمين كنند. اين مطالعات در سالهاي متناوبي انجام شده اما آماري كه ارائه شده، متعلق به پاييز سال۹۵ است.
پايگاه تغذيهاي سالم در مدارس همان بوفه مدرسه است كه قرار است در آن خوراكيهاي سالمي عرضه شود كه سلامت دانشآموزان تأمين شود. اين پايگاهها در همه مدارس وجود ندارند ولي هر بوفهاي بايد شرايط سالمبودن مواد خوراكي، فضاي فيزيكي و فروشنده مواد خوراكي را فراهم كند. خوراكيهايي كه در بوفههاي مدارس به فروش ميرسد بايد شامل خشكبار، خرما، انواع ميوه خشك، انواع مغزها، كشمش، نخودچي، آجيل سويا و انجير خشك باشد. عرضه موادي مثل انواع ماست، كشك، شير، پنير و انواع ميوههاي سالم و ضدعفوني شده، بيسكوئيتهاي سبوسدار و غذاهاي پخته مانند آش و سوپ، لوبيا و عدس، فرني و حليم ميتواند تنوع زيادي را براي زنگهاي تفريح ايجاد كند.
حريرچي درباره نظارت بر بوفههاي مدارس گفت: تفاهمنامهاي بين وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش درخصوص پايگاههاي تغذيه سالم در مدارس امضا شده است و ما فهرستي را ارائه داديم كه براساس آن مواد غذايي مجاز در اين باجهها عرضه و از مواد غذايي غيرمجاز جلوگيري شود.
- فهرست مواد غذايي غيرمجاز در پايگاههاي تغذيه مدارس
وزارت بهداشت توزيع انواع چيپسها و غلات حجيمشده با هر نام تجاري، انواع يخمك، نوشابههاي گاز دار، دوغ گازدار، ماءالشعير، آدامسهاي حاوي مواد قندي، سوسيس و كالباس و فرآوردههاي آن، همبرگر بدون بستهبندي، انواع سالاد الويه، لواشك، آلو و آلوچه، فلافل و سمبوسه، اشترودل گوشتي و انواع آن، پيراشكي، بستني يخي، پاستيل، خيار شور و انواع سسها را ممنوع كرد. همچنين توزيع آش، سوپ، لوبيا، عدس و فرني درصورتي كه پخت آنها بهصورت روزانه و در شرايط بهداشتي نباشد، ممنوع است.