به گزارش ايرنا، خالد بایزیدی روز سهشنبه گفت: این دوزیست برای اولین بار در سردشت مشاهده و به نام این شهر ثبت شده است و در جویبارها و چشمههای جاری مناطق مختلف شهرستان زندگی میکند.
به گفته وی آبشار رزگه، آبشار شلماش، بیشتر چشمههای داخل منطقه حفاظت شده میرآباد، آبشار خرپاپ، منطقه کیله، شینوه، گرژال و آبراهههای مناطق کوهستانی از مهمترین زیستگاههای این دوزیست به شمار میرود.
وی از برنامهریزی برای سرشماری این گونه جانوری به صورت همزمان در سه استان غربی کشور در بهار سال آینده خبر داد و از همه شهروندان به منظور جلوگیری از تخریب زیستگاههای این دوزیست درخواست همکاری کرد.
بایزیدی، بیان کرد: سمندر خال زرد گونهای از جانداران دوزیست است که در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) قرار دارد و در زبان کُردی با عناوین بوکه کانیله یا بووکه جندوکه شناخته شده است.
وی اظهار کرد: طبق تحقیقهای صورت گرفته، این گونه جانوری حساسیت زیادی به میزان سالم بودن آب دارد و هرگونه آلودگی آب به شدت زندگی این سمندر را در معرض خطر قرار میدهد.
وی اضافه کرد: حساسیت به سلامت آب در این گونه جانوری به حدی بالاست که طبق گفته کارشناسان از ظرفیت وضع بیولوژیکی آن میتوان برای شناسایی آب سالم استفاده کرد.
وی بیان کرد: سمندر خال زرد در آب زایش میکند و تولید مثل آن در عمق کمِ آبهای زلال و شفاف نهرها و چشمههای مناطق کوهستانی است؛ ابعاد تقریبی این جاندار بین 5 تا 15 سانتیمتر بوده و دارای پوستی سیاه و نرم با پوششی از خالهای زرد رنگ بوده و پوشش گیاهی غالب زیستگاه این سمندر شامل انواعی از گونههای بلوط، بید، بادام، تمشک و گردو است.
سمندر خال زرد در چند نقطه محدود دنیا از جمله نواحی مرزی عراق و ایران در نقاط جنوب و شمال غربی آذربایجان غربی، کردستان و کرمانشاه زندگی میکند و به دلیل آلودگی آب و تهدید زیستگاه در معرض خطر جدی انقراض قرار دارد.
سمندر خال زرد در نقاطی با ارتفاع بیش از یک هزار متر از سطح دریا و در دمایی بین 5 تا 15 درجه سانتیگراد زیست میکند.