به گزارش دويچه وله، شامگاه جمعه (۲۷ اکتبر/ ۵ آبان)، ساعاتی پس از اعلام تصمیم مجلس سنای اسپانیا مبنی بر عزل دولت محلی در بارسلونا، نخستوزیر اسپانیا مصوبه مجلس را به اجرا گذاشت.
به گفته ماریانو راخوی، قرار است که برای تعیین دولت جدید و پارلمان کاتالونیا، در روز ۲۱ دسامبر انتخابات محلی برگزار شود.
دادستان کل اسپانیا نیز اعلام کرد که کارلس پوچدمون، رئیس دولت محلی کاتالونیا را به اتهام "قیام" تحت پیگرد قانونی قرار خواهد داد. طبق قوانین اسپانیا، حداکثر مجازات برای قیام ۳۰ سال زندان است.
ثریا سائنز دسانتاماریا، معاون اول نخستوزیر اسپانیا اظهار داشت که روز شنبه (۲۸ اکتبر) با دیگر مقامات دولتی درباره چگونگی اداره کاتالونیا رایزنی میکند.
این اقدام مادرید واکنش به اعلام استقلال کاتالونیا از جانب مجلس محلی این منطقه است.
روز جمعه اکثریت نمایندگان این مجلس به جدایی از اسپانیا و ایجاد "جمهوری کاتالونیا" رای مثبت دادند.
پس از اعلام این خبر، دهها هزار تن از جداییطلبان در شهرهای گوناگون کاتالونیا به خیابانها ریخته و به جشن و پایکوبی پرداختند.
اتحادیه اروپا، ایالات متحده، آلمان، بریتانیا و فرانسه ضمن اعلام پشتیبانی خود از "اسپانیای متحد همپیمان ناتو"، اعلام کردند که "جمهوری کاتالونیا" را به رسمیت نخواهند شناخت.
يورونيوز نيز در گزارشي اعلام كرد: بیش از ۴۳ درصد از واجدان شرایط روز اول اکتبر (۹ مهر) در همهپرسی استقلال این منطقۀ خودمختار از کشور اسپانیا شرکت کردند. اکثریت شرکت کنندگان در این همه پرسی رای به استقلال کاتالونیا دادند. این رفراندوم در حالی برگزار شد که پلیس اعزامی از مادرید، نیمی از حوزههای رای گیری را اشغال کرده بود.
لازم به ذکر است با اجرای این قانون، امور مالی این منطقه مهم اقتصادی، پلیس محلی و همچنین رسانههای دولتی کاتالونیا به کنترل مادرید درخواهند آمد. این جدی ترین بحران سیاسی اسپانیا از زمان پایان دیکتاتوری نظامی ژنرال فرانکو در سال ۱۹۷۵ تا کنون است.
ماریانو راخوی، نخست وزیر اسپانیا در جلسه سنا اعلام کرد که برای اولین بار از سال ۱۹۷۸ میلادی به این سو، شرایط کنونی کشور ایجاب می کند که ماده ۱۵۵ قانون اساسی برای حفظ وحدت این کشور به اجرا گذاشته شود. او گفت: «همهپرسی برگزار شده در کاتالونیا یک اقدام غیرقانونی بوده است که هیچ تضمینی هم برای حفظ دموکراسی ندارد.» او تاکید کرد که اسپانیا در حال حاضر با یک وضعیت استثنایی مواجه است که پیامدهایی بسیار جدی در پی خواهد داشت.
راخوی ضمن سرزنش کارلس پوجدمون، رهبر منطقه کاتالونیا به دلیل حاضر نشدن در نشست امروز سنا برای بیان استدلالهایش، از سنا خواست تا موافقت کنند که رهبر کنونی منطقه کاتالونیا از قدرت برکنار شود. او گفت: «با رای قاطع شما، موجی از اقدامات مهم آغاز خواهد شد. اخراج استقلال طلبان از دولت محلی و انحلال پارلمان کنونی کاتالونیا. یعنی اخراج کسانی که تنها به منافع شخصی خود می اندیشند و نه به منافع جمعی.»
ماریانو راخوی به سناتورها گفت: «امروز روزی تاریخی برای اسپانیا است. باید به فردای این کشور اندیشید. با تصمیم سنا مبنی بر اجرای ماده ۱۵۵ کاتالونیا تحت ادارۀ دولت مرکزی اسپانیا درخواهد آمد. انتخابات منطقهای جدیدی طی شش ماه پیش رو برگزار خواهد شد و پارلمان جدیدی برای این منطقه شکل خواهد گرفت.»
آقای راخوی با اشاره به ادعای استقلال طلبان مبنی بر اینکه راخوی حاضر به مذاکره نیست، گفت: «تا کنون تنها برای یک مذاکره از من دعوت شده است. مذاکره برای به تاخیر انداختن استقلال کاتالونیا و نه بیش از این.» او تاکید که اسپانیا باید بر اساس قانون اساسی از یکپارچگی خود دفاع کند و در این راستا سنا باید با تصمیم مهمی که امروز می گیرد، برای حفظ این یکپارچگی وارد عمل شود. برای حفظ کاتالونیا وارد عمل شود زیرا در واقع این ماده قانون اساسی نیست که علیه شهروندان کاتالونیا وارد عمل می شود بلکه رفتار مقامات محلی کاتالونیا است.
نخست وزیر اسپانیا تاکید کرد که باید با اقلیتی که به شیوهای غیرقابل قبول سعی دارند ایده خود را بر کل کاتالونیا تحمیل کنند، مقابله کرد. او گفت: «بر خلاف آنچه استقلال طلبان به شهروندان کاتالونیا می گویند، همه دولتها در سراسر اروپا حامی مادرید بوده اند و هیچکس در هیچ جای این کشور نیز با استقلال این منطقه موافق نیست.»