لیلا فلاحتی در گفتوگو با ایسنا، ضمن بیان اینکه طبق گزارش مذکور ایران جزء چهار کشور انتهای جدول است افزود: ما بالاتر ازکشورهای چاد، سوریه، پاکستان و یمن قرار داریم.
به گفته وی این در حالیست که رتبه عربستان سعودی، مالایا و لبنان در شاخص یاد شده بالاتر از ایران قرار دارند.
بنابر اظهارات مدیرکل بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری، مجمع جهانی اقتصاد رتبه کشورها در ۴ شاخص اقتصاد، آموزش، سلامت و مشارکت سیاسی را مورد بررسی قرار داده است که طبق این گزارش رتبه ایران در شاخص اقتصاد برابر با ۱۴۰ بوده است.
فلاحتی همچنین رتبه ایران نسبت به مجموع کشورهای دنیا ( ۱۴۴ کشور) در زمینه آموزش را ۱۰۰، سلامت ۱۳۵ و مشارکت سیاسی زنان را ۱۳۶ اعلام کرد.
وی در ادامه به مقایسه این شاخصها و جایگاه ایران نسبت به سال گذشته پرداخت و گفت: در مقایسه با سال گذشته رتبه ایران یک درجه کاهش یافته است.
فلاحتی ادامه داد: در سال ۲۰۱۶ میلادی رتبه ایران بین سایر کشورها ۱۳۹ بود.
مدیرکل بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری عنوان کرد: رتبه کشور ما در سال گذشته در شاخص اقتصاد ۱۴۰، آموزش ۹۶، سلامت ۹۸ و مشارکت سیاسی ۱۳۶ بوده است.
فلاحتی با این توضیح که مقایسه رتبه ایران در سال ۲۰۱۶ و ۲۰۱۷ میلادی نشان میدهد که در ۲ شاخص آموزش و سلامت با کاهش رتبه شدید مواجه بودیم، اظهار کرد: در سال ۲۰۱۷ در حوزه آموزش ۶ رتبه و در شاخص سلامت ۳۷ رتبه کاهش داشتهایم.
به گفته وی این در حالیست که ایران در شاخص اقتصاد و مشارکت سیاسی تغییری نداشته است.
مدیر کل بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در پاسخ به اینکه چرا علی رغم برنامهها و سیاستهای دولت به منظور اجرای طرح تحول سلامت و همچنین شناسایی و جذب کودکان بازمانده از تحصیل و فعالیتهای نهضت سواد آموزی همچنین در دو شاخص سلامت و آموزش دچار افت شدهایم؟ به ایسنا گفت: برخی کشورها با تحولات جدی در شاخص ها موفق به کسب امتیاز بالاتر و در نتیجه کسب رتبه بالاتر شده اند و این در حالی است که امتیاز ما ثابت مانده و دیگر کشورها از ما عبور کرده اند. به عبارت دیگر علی رغم اجرای طرحهای مذکور مقدار شاخص ایران در بعد آموزش و سلامت تغییری نکرده اما تحولات سایر کشورها در این ابعاد جدیتر و چشمگیرتر بوده که باعث شده از ما پیشی گرفته و عبور کنند.
فلاحتی دلیل دیگر را عدم وجود نظام جامع آماری و محاسبه دقیق شاخصهای سلامت، آموزش، اقتصاد و مشارکت سیاسی عنوان کرد و در این خصوص تشریح کرد: محاسبه چنین شاخصهایی نیازمند وجود منابع آماری دقیق و استاندارد هستند این در حالیست که در کشور نظام جامع آماری حساس به موضوع جنسیت نداریم و علاوه براین در بسیاری از برنامههای ملی گزارش های حساس به جنسیت نداریم و در عمل نشان نمی دهیم در حوزه زنان طرحهای ملی چه تحولاتی را حاصل آورده است. در مجموع ضعف در نظام مستندسازی و ارائه شاخصهای آماری استاندارد باعث میشود تا اقدامات صورت گرفته چندان دیده نشده و به نظر برسد که در حال درجا زدن هستیم.
وی در باره شاخصهای اقتصاد و مشارکت سیاسی نیز گفت: تحولات خاصی در بعد اقتصادی نداشتیم اما در بحث مشارکت سیاسی تنها در تعداد نمایندگان پارلمان تغییراتی داشتیم که بازهم چندان محسوس نبوده و حدود ۶ درصد از سهم پارلمان ایران در اختیار زنان است و در نتیجه تغییری در رتبه ایران ایجاد نکرده است.
فلاحتی ادامه داد: این شاخص به شدت به حضور زنان در مناصب وزارتی و ریاست دولت¬ها حساس بوده و این دو عامل وزن بیشتری در تعیین شاخص مشارکت سیاسی دارند.
مدیرکل بین الملل معاونت امور زنان و خانواده ریاست جمهوری با اشاره به اینکه رتبه عربستان در سال ۲۰۱۶ بعد از ایران قرار داشت اما امسال با ۲ رتبه افزایش بالاتر از ایران قرار گرفته است گفت: در جدول مجمع جهانی اقتصاد در خصوص شکاف جنسیتی ایران بعد از لبنان، عربستان، و مالایا قرار گرفته است.
فلاحتی در پاسخ به اینکه تغییراتی که اخیرا در عربستان درخصوص ارتقاء جایگاه زنان شاهد هستیم تاثیری در رتبهبندی کشورها داشته است؟ گفت: تغییراتی که اخیرا در عربستان در خصوص زنان رخ داد بیشتر مرتبط با وضعیت اجتماعی زنان بود و این امر در شاخص هنجارهای جنسیتی و قوانین SIGI میگنجد و اثری در شاخص شکاف جنسیتی ندارد.
وی در پایان اضافه کرد: بر اساس گزارش مجمع جهانی اقتصاد بیشترین شکاف جنسیتی در سراسر جهان در دو حوزه اقتصاد و سلامت است؛ بطوریکه با روند فعلی در نابرابری جنسیتی در اقتصاد، ۲۱۷ سال طول میکشد تا در این حوزه برابری حاصل شود. در حوزه سلامت وضعیت نابرابریها در سطح جهان از سال ۲۰۰۶ بدتر شده و در مجموع چهار بعد فقط وضعیت شاخص آموزش در سراسر جهان امیدوارنه است و پیش بینی میشود تا ۱۳ سال آینده نابرابری در حوزه آموزش در سطح جهانی رفع شود. در حوزه سیاست نیز با روند فعلی در سطح جهان ۹۹ سال طول میکشد تا نابرابریها رفع شود.