به گزارش ایرنا، روحانی روز چهارشنبه در اجلاس فوق العاده سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی در استانبول با ضروری خواندن وحدت جهان اسلام در برابر رژیم صهیونیستی افزود: فلسطین باید به موضوع اول جهان اسلام برگردد.
وی با ارائه هفت پیشنهاد به جهان اسلام برای مقابله با تصمیم ناصحیح و غیر قانونی دولت آمریکا در خصوص قدس، اظهار کرد: آمریکا تنها در پی منافع حداکثری صهیونیست ها است و احترامی برای خواسته های مشروع فلسطینیان قائل نیست.
وی با تقدیر از رجب طیب اردوغان رییس جمهوری ترکیه به جهت برگزاری این نشست بسیار مهم بیان کرد: موضوعی که باعث گردهمایی ما شده، تبادل نظر درباره فاجعه غم انگیز و زخم کهنه امت اسلام در یکصد سال گذشته است که با توطئه بالفور شروع شد و اینک با اقدام ناصحیح و غیر قانونی رئیس جمهوری آمریکا برای انتقال سفارت این کشور به شهر قدس شریف فصل جدیدی در آن پدید آمده است.
وی تاکید کرد: امروز از قدس سخن می گوییم که اولین قبله گاه مسلمانان و سومین حرم مقدس اسلامی است و هویت و اعتبار فلسطین به آن شناخته می شود.
وی اضافه کرد: قیام مردم مجاهد فلسطین در روزهای گذشته علیه آمریکا و اشغالگران صهیونیست یک بار دیگر آشکار ساخت که فلسطینی ها به طرح های پوچ دل نبسته و بر خواسته بحق خود پافشاری می کنند.
وی ادامه داد: خوشبختانه کشورهای اسلامی در قبال رویکرد دولت آمریکا نسبت به شهر قدس واکنشی سریع از خود نشان دادند و تشکیل این نشست معطوف به قرائت درست کشورهای اسلامی از اقدام نادرست رئیس جمهور آمریکا است.
رییس جمهوری کشورمان همچنین گفت: باید از همه راههای ممکن مانع اجرای این اقدام غیرقانونی دولت آمریکا شویم، اما جای طرح این سوال وجود دارد که چه عناصر و عواملی باعث شد رئیس جمهوری آمریکا این چنین گستاخانه حرمت شکنی کند؟
وی افزود: به عقیده من آنچه بیش از هر چیز دیگری محرک و مشوق این تصمیم گیری بوده، تلاش برخی برای ایجاد ارتباط با رژیم صهیونیستی و هماهنگی و همکاری با آن رژیم است که به جای مقابله با تهدید صهیونیست ها، در همراهی با آمریکا و رژیم صهیونیستی، نسخه هایی را برای آینده فلسطین تجویز می کنند که در صورت عملی شدن، صهیونیست ها برای همیشه بر فلسطین مسلط خواهند شد.
وی تاکید کرد: امروز دیگر همه می دانند که بزرگترین دشمن یهودیان، نه مسلمانان و اعراب بلکه پروژه خطرناک صهیونیسم است و ما مسلمانان و مسیحیان و یهودیان، صاحبان تاریخی این منطقه هستیم و این صهیونیستها هستند که در این جمع غریبه اند و خود را بر این منطقه تحمیل کرده اند و آنهایی که بذر تروریسم و خشونت گرایی را از سال های آغازین قرن گذشته به منطقه ما آوردند، صهیونیستها هستند.
وی بیان کرد: در طول چند دهه گذشته رژیم صهیونیستی مسئول کشتار و آوارگی فلسطینی ها و بی حرمتی به مقدسات اسلامی در فلسطین است و در تمامی این جنایات، ایالات متحده آمریکا با آن همراه و در شورای امنیت با وتوی خود از آن حمایت کرد و در ارسال انواع سلاح مخرب برای جنگ افروزی، از هیچ تلاشی فروگذار نکرد و متاسفانه برخی آمریکا را در طول سالها مذاکره، داور گرفتند و یا از آن حمایت خواستند و دل در گرو میانجیگری آن سپردند.
دکتر روحانی اظهار کرد: ایالات متحده هیچگاه میانجی صادقی نبوده و نخواهد بود و اقدام اخیر دولت آمریکا برای کسانی که هنوز روزنه امیدی به ایفای نقش مثبت آمریکا در حل بحران فلسطین داشتند، آشکارا روشن ساخت که آمریکا تنها در پی منافع حداکثری صهیونیست ها بوده و احترامی برای خواسته های مشروع فلسطینی ها قائل نیست.
وی با تشریح هفت پیشنهاد جمهوری اسلامی ایران برای موضوع قدس و فلسطین اشغالی اضافه کرد: برای مقابله با این اقدامات ظالمانه و کوته نظرانه ضرورت دارد اقدامات عملی ذیل را در سرلوحه برنامه جمعی خود قرار دهیم:
1 ـ ضروری است تصمیم اخیر آمریکا در اعلام قدس شریف به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و انتقال سفارت خود به آنجا به شدت توسط این اجلاس محکوم شود.
2 ـ در شرایط کنونی، وحدت جهان اسلام در برابر رژیم صهیونیستی بسیار ضروری است و اگر در برخی از مسائل با هم اختلاف نظر داریم، اما در مورد دفاع از قدس و آرمان فلسطین نباید اختلافی داشته باشیم چرا که همه معضلات جهان اسلام از طریق گفتگو قابل حل است و تنها از طریق وحدت اسلامی است که بهتر می توان از حقوق امت اسلام و قدس حمایت کنیم.
3 ـ دولت آمریکا باید متوجه این واقعیت بشود که جهان اسلام نسبت به سرنوشت فلسطین و قدس شریف بی تفاوت نبوده و به سخره گرفتن مصوبات بین المللی و نظرات اکثریت قریب به اتفاق جامعه بین المللی در موضوع فلسطین، بدون هزینه سیاسی نخواهد بود.
4 ـ کشورهای اسلامی به طور یکپارچه موضع اصولی خود در مخالفت با اقدام اخیر آمریکا را در گفت و گو با شرکای آمریکا به ویژه کشورهای اروپایی مطرح و بر لزوم پایداری همه کشورها در برابر تصمیم اخیر ترامپ تاکید کنند.
5 ـ باید موضوع فلسطین به موضوع اول جهان اسلام برگردد و با شکست داعش در عراق و سوریه و لزوم تداوم مبارزه با دیگر گروه های تروریستی، نباید از خطرات رژیم صهیونیستی از جمله زرادخانه هسته ای این رژیم که کل جهان را مورد تهدید قرار می دهد، غافل باشیم.
6 ـ سازمان ملل متحد به ویژه شورای امنیت و مجمع عمومی آن در مقطع کنونی نقش کلیدی در مخالفت با تصمیم اخیر آمریکا دارند و لازم است هیات های نمایندگی کشورهای اسلامی در سازمان ملل به طور فعال در مباحثات شرکت کنند.
7 ـ باید تحرکات رژیم صهیونیستی به طور مستمر مورد رصد قرار گیرد و سازمان همکاری اسلامی در صورت نیاز برای اتخاذ تدابیر لازم در سطح وزرا یا سران تشکیل جلسه دهد.
رییس جمهوری ایران همچنین گفت: جمهوری اسلامی ایران آمادگی دارد با تک تک کشورهای اسلامی برای دفاع از قدس بدون هیچ گونه ملاحظه و پیش شرطی همکاری کند.
به گزارش روز چهارشنبه ایرنا، در این نشست، علاوه بر رییس جمهوری ایران، محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین، الهام علی اوف رییس جمهوری آذربایجان، محمداشرف غنی رییس جمهوری افغانستان، شیخ تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر، عبدالله دوم پادشاه اردن، حضور دارند.
در این نشست، سران کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی ضمن سخنرانی در دفاع از قدس، آخرین مواضع کشور خود را در خصوص اقدام رییس جمهوری آمریکا در خصوص شناسایی قدس به عنوان پایتخت رژیم صهیونیستی و نیز انتقال سفارت آن کشور به بیت المقدس اعلام می کنند.
روز گذشته کارشناسان ارشد کشورهای سازمان همکاری اسلامی پیش نویس بیانیه این نشست را تنظیم کردند و این بیانیه در نشست وزرای امور خارجه صبح امروز چهارشنبه در سالن لطفی کردار استانبول برگزار و نهایی شد.
پس از نشست سران، بیانیه نهایی نشست فوق العاده کشورهای عضو سازمان همکاری اسلامی ارائه و موضع این تشکیلات اسلامی اعلام خواهد شد.
هیات رسمی جمهوری اسلامی ایران به ریاست دکتر حسن روحانی رییس جمهوری و دکتر محمدجواد ظریف دیشب جهت شرکت در این نشست فوق العاده وارد استانبول شد.
در این نشست مقامات 56 کشور شرکت کرده اند و تا کنون روسای جمهوری و نخست وزیران بیش از 20 کشور اسلامی از جمله ایران، فلسطین، اردن، قطر، پاکستان، کویت، اندونزی، مالزی، آذربایجان، لیبی، سومالی، سودان، لبنان، گینه، افغانستان، بنگلادش، توگو، عمان و یمن وارد استانبول شده اند.
کشورهای مصر، بحرین و امارات متحده عربی در سطح وزیر خارجه در نشست حضور دارد و عربستان سعودی نیز وزیر امور اسلامی خود را برای حضور در نشست اعزام کرده است.
بنا به دعوت ریاست سازمان همکاری های اسلامی، نماینده بخش ترک نشین قبرس و نیکولاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا و هیاتی از روسیه، آفریقای مرکزی، تایلند و بوسنی و هرزگوین به عنوان میهمان در این اجلاس حضور خواهند داشت.