به گزارش پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، محمد شکرچیزاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی درباره آخرین وضعیت زلزله تهران که شب گذشته به بزرگای ۵.۲ رخ داد و پس از آن زلزلههای خفیف دیگری به وقوع پیوست، به ارایه نکاتی پرداخت و گفت: مرکز زلزله ۵.۲ ریشتری که شب گذشته رخ داد در ۳ کیلومتری شهر ملارد و به واسطه فعال شدن گسل ماهدشت در جنوب کرج بود.
شکرچیزاده با اشاره به اینکه گسل ماهدشت سابقه فعالیت چندانی نداشته است و حداکثر بزرگای آن ۶ ریشتر است، افزود: گسل ماهدشت در کنار گسلهای ایپک و اشتهارد که بزرگای ۷ تا ۸ ریشتر را دارند واقع شده است و احتمال زیادی وجود دارد که آنها را فعال کند باید مردم احتیاط لازم را داشته باشند.
رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی تصریح کرد: چنانچه گسل ایپک و اشتهارد بر اثر گسل ماهدشت فعال شده باشند، خطر جدی تهران و البرز را تهدید میکند.
وی با تاکید بر اینکه همکاران مرکز تحقیقات در شبکه شتابنگاری در حال رصد ایستگاههای شبکه شتابنگاری هستند، گفت: تاکنون، حداکثر شتابی که دریافت کردیم از ایستگاه مرزآباد کرج با شتاب ۱۹۶ سانتیمتر بر مجذور ثانیه بوده که نزدیک دو دهم شتاب ثقل را دارد که شتاب نسبتا بزرگی است.
شکرچیزاده تاکید کرد: شتاب نسبتا زیاد زلزله نشان میدهد که ما باید ضمن حفظ آرامش، احتیاط لازم را به خرج دهیم و به راحتی نمیتوان از کنار اتفاقی که رخ داده است، بگذریم.
وی ادامه داد: پیشنهاد ما در مرکز تحقیقات نیز همانطور که توسط سازمان مدیریت بحران کشور اعلام شد این است که به ویژه ساکنان غرب تهران و در شهرهای نزدیک مرکز زلزله همچون اشتهارد، ملارد و شهر قدس مردم حتی الامکان خارج از خانههای خود باشند. مردم به ویژه در خانههای قدیمی و غیرمقاوم و غیرمهندسی ساز نباشند و در نزدیک ترین نقطه در نزدیک محل زندگی خود شب را طی کنند و اگر در منازل خود هستند ملاحظاتی را همچون قرار گیری در زیر لوستر، پنجره و اشیای خطرآفرین رعایت کنند.
شکرچیزاده همچنین گفت: بعد از زلزله ۵.۲ ریشتری چندین پسلرزه رخ داد که از بزرگای زلزله کم شده است و امید داریم که زلزله نخست زلزله اصلی باشد. بر حسب تجربه میتوان گفت که ما تقریبا از زلزله دور هستیم اما در عین حال، این را با اطمینان کامل نمیتوان عنوان کرد. زیرا تجاربی نیز در مقابل وجود دارد که زلزله میآید و این به عنوان پیشلرزه است.
وی افزود: این احتمال نیز وجود دارد که گسل ماهدشت با توجه به تهاتری که با گسلهای دیگر همچون گسل ایپک و اشتهارد دارد سبب زلزله بزرگتری در تهران و البرز شود که به لحاظ علمی هیچ پیش فرضی را نمیتوان رد کرد.
شکرچیزاده تصریح کرد: ما در شبکه شتابنگاری در حال رصد هستیم و اگر اطلاعات دیگری باشد حتما اطلاعرسانی انجام میگیرد.
- احتمال فعال شدن گسل شمال تهران در اثر زلزله شب گذشته
زارع عضو هیات علمی پژوهشگاه زلزله نیز به خبرگزاری مهر گفت: اصلا نمیتوان گفت زلزلههای کوچکتر یا بزرگتر خیالمان را از رخ دادن زلزله با قدرت بیشتر راحت میکند.
مهدی زارع گفت: مردم امشب اگر میتوانند همراه با حفظ آرامش و عدم توجه به شایعات هوشیار باشند. حتی زلزلههای کوچک بعدی ما را از عدم احتمال رخداد زلزله بزرگتر در همین گسل ماهدشت-جنوب کرج، یا تحریک گسیختگی در گسلهای مجاور نمیتواند مطمئن کند.
وی ادامه داد: به طور قاطع نمیشود گفت زلزله ۵.۲ ریشتری، زمینلرزه اصلی یا پیشلرزه بوده است. ممکن است این زمینلرزه موجب تحریک گسلهای مجاور در شرق (گسل شمال تهران) و در غرب (گسل اشتهارد) شود. سامانه گسله شمال تهران با طول تقریبی ۱۰۰ کیلومتر، گسلی فعال است که متوسط دوره بازگشت زلزلههای روی این گسل حدود سه هزار و پانصد سال است. ممکن است زلزله ۱۱۷۷ میلادی (شرق بوئین زهرا- اشتهارد) ناشی از فعالیت این سامانه گسلی بوده باشد.
زارع بیان کرد: زمینلرزه باستانی در حدود سه هزار و دویست سال قبل در اثر جنیایی گسل شمال تهران رخ داده است. گسل شمال تهران توان ایجاد زمینلرزههای با بزرگای بیش از ۷ تا ۷.۵ را دارد. بر اساس شواهد از وقوع زمین لغزشهای بزرگ روی این گسله میتوان احتمال رخداد و توان لرزهزایی با بزرگای ۷.۵ تا ۷.۸ را نیز برای گسل شمال تهران لحاظ کرد.