به گزارش روز چهارشنبه ایرنا دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا در نخستین اظهارات توییتری خود در سال 2018، با متهم کردن پاکستان به پناه دادن به افراطیون خشونت طلب و دروغگویی در این زمینه، تهدید کرد که کمک های خارجی به اسلام آباد را قطع می کند.
وی در نخستین توییت خود در سال جدید میلادی نوشت: آمریکا از روی بی فکری، ظرف 15 سال گذشته بیش از 33 میلیارد دلار در قالب کمک در اختیار پاکستان قرار داده و آنها با احمق پنداشتن رهبران ما، هیچ چیز جز دروغ و فریب تحویل مان نداده اند.
آنها در قبال مبالغ اندکی، مَامَنی را در اختیار تروریست هایی که ما در افغانستان شکار می کنیم، قرار می دهند.
البته این اظهارات با واکنش مقامات عالی رتبه پاکستان نظیر نخست وزیر، وزیر امورخارجه و دیگر سران احزاب سیاسی این کشور مواجه شد.
به عنوان مثال، «خرم دستگیر خان» وزیر دفاع پاکستان و از اعضای ارشد حزب مسلم لیگ - شاخه نواز - پس از این اظهارات با محکوم کردن اتهامات اخیر ترامپ اعلام کرد:اگر ترامپ مدعی است که دولت آمریکا 33 میلیارد دلار به پاکستان کمک کرده، باید فهرست تمامی کمکهای انجام شده را به طور مستند ارائه کند.
وی ادامه داد:جنگیدن برای تامین امنیت افغانستان درون خاک پاکستان سبب ناامنی کشور ما میشود و به همین دلیل بههیچ عنوان اجازه چنین اقدامی را به آمریکا نخواهیم داد.
وزیر دفاع پاکستان همچنین با اشاره به ظرفیتهای بالای دفاعی ارتش پاکستان تاکید کرد:هر کس بخواهد برای ما خطر ایجاد کند با وی مقابله خواهیم کرد.
عضو ارشد حزب مسلم لیگ - شاخه نواز-ادامه داد:پناهگاه امن تروریستها در خاک افغانستان وجود دارد و تروریستها از آنجا به مواضع ارتش پاکستان حمله کرده و سبب کشته شدن نیروهای ما میشوند.
وی با فوق العاده خواندن عملیاتهای ضد تروریستی ارتش پاکستان گفت:در تمام دنیا نمونهای نخواهید یافت که بتواند با عملیات نابودی القاعده از سوی ارتش پاکستان برابری کند.
این عضو دولت فدرال تصریح کرد:عملیاتهای ضد تروریستی ارتش تا زمانی که تمامی تروریستها در پاکستان نابود شوند،ادامه پیدا خواهد کرد.
پس از آن نیز، رهبر حزب مردم پاکستان نیز با واکنش به اظهارات ترامپ گفت:بهتر است ترامپ تفاوت بین وام و کمکهای انسان دوستانه را یاد بگیرد.
'بلاول بوتو' فرزند بی نظیر بوتو و از فعالان حزبی این کشور با انتقاد از اتهامات ترامپ اعلام کرد: پاکستان مبارزه با تروریسم را بهدلیل سخنان ترامپ انجام نمیدهد بلکه این جزو منافع ملی ما است.
وی با بیان اعلام موضع منفی حزبش در خصوص اتهامات اخیر ترامپ به پاکستان مدعی شد:در پاکستان تنها حزب مردم است که مبارزه صحیح با تروریسم و آمریکا را تجربه کرده است.
رهبر حزب مردم تصریح کرد: اتهامات ترامپ بیاساس است و ما آن را محکوم میکنیم و او باید بداند که دلیل جدیت پاکستان در مبارزه با تروریسم منافع ملی ماست.
فرزند بینظیر بوتو اضافه کرد:ما در دوران حکومت خود عملیاتهای موفق ضدتروریستی را انجام دادیم و در زمینه مبارزه با آمریکا مسیر تردد نیروهای ناتو و آمریکا را تا زمانی مسدود کردیم که کاخ سفید رسما مجبور به عذرخواهی شد.
وی گفت:ترامپ باید فرق بین کمکهای مالی انسان دوستانه و وام را یاد بگیرد تا کشورها را بیهوده متهم نکند.
- چرخش مواضع آمریکا در قبال پاکستان
معاون وزیر امور خارجه آمریکا روز سه شنبه در جمع اعضای کمیته روابط خارجی سنای آمریکا اعلام کرد که استراتژی ترامپ در خصوص جنوب آسیا، بیانگر تغییر وضعیت موجود در روابط ایالات متحده و پاکستان است.
وی بر لزوم همکاری نزدیک دو کشور پاکستان و آمریکا برای عدم گسترش سلاح های پاکستان تاکید کرد و گفت:ایالات متحده اقدامات پاکستان در مبارزه با تروریسم را می پسندد.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه سخنانش همچنین با بیان اینکه ایالات متحده همچنان به گسترش رابطه با پاکستان اهمیت زیادی قائل است، اضافه کرد:ما مزایای این همکاری را به رسمیت می شناسیم.
جان سالیوان همچنین با تقدیر از نقش پاکستان در مبارزه با گروه های ستیزه جو نظیر القاعده و داعش، گفت:اسلام آباد در میزبانی پناهندگان افغانی و مهم تر از آن، فراهم آوردن انتقال تدارکات و تجهیزات ناتو به افغانستان نقش مهمی ایفا کرده است.
وی افزود:واشنگتن می داند که مردم پاکستان و نیروهای امنیتی این کشور در مبارزه با تروریسم بهای زیادی پرداخته اند.
معاون وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه اظهاراتش در برابر کمیته روابط خارجی سنا، تلاش کرد تا میان سطوحی از طالبان که مواضع میانه روتری دارد، با بخش تندروی آن تمایز قایل شود.
وی در پاسخ به پرسشی که اعضای دموکرات این کمیته در مورد موضع گیری ماه ژانویه ترامپ، مطرح کردند، گفت: «رئیس جمهور ترامپ در واکنش به حملات تروریستی ماه گذشته در کابل چنین موضعی در پیش گرفت. بخش مهمی از طالبان آمادگی گفت و گو ندارد و زمان زیادی نیاز است تا آنها آماده مذاکره شوند».
جان سالیوان در پاسخ به پرسشی دیگر مبنی بر اینکه آیا طالبان میتواند در مذاکرات صلح جایگاهی داشته باشد نیز گفت:«گمان نمیکنم عناصری که حمله ماه گذشته را (در کابل) رقم زدند، جایی در گفت و گوها داشته باشند، آنها ارادهای برای حضور در پای میز مذاکره ندارند».
البته شاهدخاقان عباسی نخست وزیر پاکستان نیز روز گذشته در مصاحبه با بلومبرگ در اسلام آباد گفت که تا زمانی که همه طرف ها به مذاکرات صلح وارد نشوند، پیشرفت در مذاکرات صلح دست یافتنی نیست.
وی همچنین گفت که کشورش آماده است در صورت درخواست طالبان برای شرکت در مذاکرات صلح افغانستان، حاضریم در این زمینه میانجیگری کند.
شاهد خاقان عباسی در بخش دیگری از سخنانش در خصوص تصمیم ایالات متحده برای قطع کمک های امنیتی به پاکستان نیز، گفت که کمک مالی آمریکا از قبل بسیار کم و ناچیز شده بود و تعلیق این کمکها نیز بر این کشور تأثیری ندارد.
نخست وزیر پاکستان اضافه کرد:با وجود قطع کمکهای مالی آمریکا تدارکات ناتو هنوز از کشورمان عبور میکند و قصد مسدود کردن این مسیر را نداریم.
وی اضافه کرد: پاکستان با وجود تعلیق کمک های آمریکا، به همکاری اطلاعاتی با آمریکا ادامه می دهد.