محققان با بررسی اطلاعات مربوط به بارش سالانه آفریقا تا سال 2013 دریافتند وسعت صحرای بزرگ آفریقا در فصلهای مختلف سال بین 11 تا 18 افزایش مییابد. بر اساس این تحقیقات مجموع بارش سالانه آفریقا کمتر از 10 سانتیمتر است و هر سال تابستانها گرمتر و فصل بارندگی، خشکتر میشود. این وضعیت ارتباط معناداری با افزایش گازهای گلخانهای و ذرات معلق در اتمسفر دارد.
بر اساس این تحقیقات بیشترین افزایش وسعت صحرا در طول 93 سال گذشته در فصلهای تابستان رخ داده که در آن 16 درصد به مساحت صحرا افزوده میشود. این افزایش وسعت در مرزهای شمالی و جنوبی صحرا بیش از سایر مناطق آن است.
به اعتقاد محققان حدود یک سوم از این افزایش وسعت صحرا حاصل فعالیتهای انسانی است و دو سوم باقیمانده در اثر تغییرات آب و هوا رخ داده است.
محققان یکی از دلایل گسترش وسعت صحرای بزرگ آفریقا را پدیدهای موسوم به چرخه هاردلی میدانند. در این چرخه، هوا در استوا بالا میرود و در مناطق نیمه گرمسیری پایین میآید و موجب خشکی زمین میشود. تغییرات آب و هوایی زمین موجب تشدید چرخه هاردلی شده و در نتیجه بیابانهای نیمهگرمسیری به سمت شمال گسترش یافتهاند. به اعتقاد محققان گسترش مرزهای جنوبی صحرا نشاندهنده وجود ساز و کارهای دیگری است که بر خشکی این منطقه اثرگذار هستند.
گزارش کامل این تحقیقات در نشریه Climate منتشر شده است.
تاریخ انتشار: ۱۸ فروردین ۱۳۹۷ - ۱۸:۴۷
همشهری آنلاین: محققان دانشگاه مریلند دریافتند صحرای بزرگ آفریقا که بزرگترین بیابان جهان است، در طول صد سال گذشته حدود ۱۰ درصد بزرگتر شده است.