سيد احسان قاضيزاده هاشمي،عضو ناظر قوه مقننه در شورای نظارت بر صداوسیما در گفتوگو با ايلنا، با اشاره به ۵۶ گزارش و ۱۸ تذکر شورای نظارت بر صداوسیما درباره برنامههای نوروزی، تاکید کرد که مواردی همچون سانسور لوگوی تیم فوتبال آ.اس.رم و برنامه کلاهقرمزی جزء موارد تذکر بوده و گفت که باوجود آنکه درگذشته تعامل مناسبی میان مسئولان صداوسیما و شورای نظارت وجود نداشت، اکنون همکاری مسئولان صداوسیما با شورای نظارت بهتر از ادوار گذشته است.
قاضیزاده هاشمی، با اشاره به تشکیل جلسه شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما درباره برنامههای نوروزی در هفته گذشته، اظهار داشت: این جلسه برگزار شد و شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما برنامههای نوروزی صداوسیما را مورد بررسی قرار داد و در مواردی از مسئولان صداوسیما و برنامهسازها گزارش خواست و در مواردی نیز به مسئولان سازمان صداوسیما تذکراتی را داد.
وی خاطرنشان کرد: شورای نظارت همچنین مجموعه تذکرهای خود را برای اصلاح در برنامههای آینده سازمان صداوسیما در اختیار مسئولان این سازمان قرار داد.
- ۵۶ گزارش و ۱۸ تذکر شورای نظارت بر صداوسیما درباره برنامههای نوروزی
عضو ناظر قوه مقننه در شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما با بیان اینکه موارد و جزئیات این تذکرها در ادامه ازطریق دبیرخانه شورای نظارت بر رییس و معاونتهای مختلف صداوسیما منعکس خواهد شد، تاکید کرد: در مجموع مواردی که ازسوی دبیرخانه شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما مورد بررسی قرار گرفت، ۵۶ مورد گزارش شده بود که شورای نظارت، تذکرات لازم را درباره ۱۸مورد از این تعداد برای اصلاح در روند برنامهسازیها در صداوسیما اعلام کرد.
- سانسور لوگوی تیم فوتبال آ.اس.رم و برنامه کلاهقرمزی جزء موارد تذکر بود
او در پاسخ به این پرسش که آیا برخی موارد پرحاشیهتر همچون سانسور لوگوی تیم فوتبال آ.اس.رم یا موضوع مربوط به یک برنامه کودک تلویزیونی که منجر به نارضایتی اعراب استان خوزستان و ناآرامیهایی در بخشهایی از شهر اهواز شد، جزء این موارد تذکر بوده است، خاطرنشان کرد: همه این موارد جزء تذکرها بوده و اتفاقاً بهجز این چند نمونه، موارد متعدد دیگری نیز ازسوی شورای نظارت مورد تذکر قرار گرفته است.
- تذکر شورای نظارت بر صداوسیما درباره چند برنامه تلویزیونی پربیننده
وی افزود: علاوه بر این موارد، گزارشهایی درمورد برنامههای بسیار شاخص، مشهور و پربیننده نیز ارائه شده بود که همگی در شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما مورد بررسی و ارزیابی قرار گرفت که برخی از این موارد حتی منجر به تذکرهایی به سازمان صداوسیما شده است.
نماینده اصولگرای فریمان در مجلس شورای اسلامی در واکنش به این پرسش که باتوجه به آنکه نظارت شورای نظارت بر عملکرد صدا و سیما ذاتاً نظارت پس از پخش است، آیا اساساً این تذکرها تاثیر عملی در روند کاری صداوسیما نیز خواهد داشت، گفت: به هر حال بسیاری از موارد تذکر شورای نظارت عملاً منجر به اصلاح شده است. البته بنا ندارم نامی از برنامه مشخصی بیاورم اما بهعنوان نمونه در مورد یکی از همین برنامههای نوروزی، حتی پیش از ورود شورای نظارت به بحث بررسی ابعاد مسئله، بهدلیل پیگیریهایی که ازسوی بنده و آقای کاتب بهعنوان نمایندگان قوه مقننه در شورای نظارت بر صداوسیما انجام شد، اصلاحاتی در ادامه پخش آن برنامه صورت گرفت که پیش از این نیز اعلام شد.
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی اضافه کرد: در گذشته نیز شاهد بودیم که ورود شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما درمورد برخی سریالهای تلویزیونی منجر به اصلاح روند شد.
- همکاری مسئولان صداوسیما با شورای نظارت بهتر از ادوار گذشته است
عضو فراکسیون نمایندگان ولایی مجلس ضمن تقدیر و تشکر از مسئولان صداوسیما بهخاطر همکاری صمیمانه با مسئولان شورای نظارت، تاکید کرد: خوشبختانه همکاری مسئولان صداوسیما بهمراتب بهتر از ادوار گذشته مدیریتهای این سازمان بوده و همکاری و همیاری صداوسیما در پذیرش نکاتی که ممکن است ازسوی شورای نظارت مورد انتقاد و ایراد قرار گرفته باشد، بهمراتب بیشتر از گذشته است.
- تعامل مناسبی در گذشته میان مسئولان صداوسیما و شورای نظارت وجود نداشت
عضو ناظر قوه مقننه در شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما همچنین خاطرنشان کرد: متاسفانه در گذشته و در مقاطعی شاهد بودیم که همکاری و تعامل مناسبی میان مسئولان صداوسیما و اعضای شورای نظارت وجود نداشت اما خوشبختانه امروز، پذیرش نکات اصلاحی که عمدتاً هم محتوایی است، بهمراتب افزایش یافته است.
- تشریح نحوه ارائه تذکرهای شورای نظارت به صداوسیما
او با تاکید بر اینکه نظارت و تذکرهای شورای نظارت بر عملکرد صداوسیما عمدتاً بر مسائل محتوایی مترتب است، گفت: در همین تذکرهای ۱۸ گانه اخیر، مواردی بوده که مثلاً تذکر ارتباطی به برنامه نداشته و صرفاً درباره نوع، رنگ یا نور بهکاررفته در دکورها، نحوه دیالوگها یا حتی پیامهای بازرگانی خاص در میان یک برنامه، به این دلیل که احیاناً منجر به نوعی هنجارشکنیها شده است، تذکرهایی دادیم.
وی افزود: در عین حال مواردی از تذکرها هم درباره محتوای برنامهها یا نحوه سانسورها در یک برنامه بوده که مورد اشاره قرار گرفت. همچنین بخشی از تذکرهای ارائه شده به اصطلاح «روندی» بوده و بر نوع دیالوگها، نوع ادبیات یا نوع هنجارهای تبلیغشده در یک برنامه یا فرهنگسازیها ناظر بوده که البته در تمامی این موارد هدف ما، اصلاحی است.
این نماینده مجلس ضمن تقدیر از نحوه تعامل مسئولان فعلی صداوسیما با شورای نظارت بر عملکرد این سازمان اعلام کرد: هماکنون تقریباً درباره تمامی مواردی که از صداسیما گزارش خواستیم، از معاونتهای مختلف پاسخ میگیریم و بعضاً این پاسخها بهصورت مکتوب است و حال آنکه در گذشته بعضاً شاهد این روند نبودیم و لزوماً تمامی گزارشگیریهای شورای نظارت منتج به پاسخ مکتوب مسئولان نمیشد که البته امروز هم نه اینکه تمامی موارد مورد توجه قرار میگیرد اما باتوجه پیگیری ویژه شورای نظارت و تاکید ریاست سازمان بر لزوم تعامل هرچه بیشتر، اکثر موارد با پاسخ مکتوب صداوسیما همراه میشود که جای تقدیر دارد.
- پیش از این، معمولاً صداوسیما به گزارشگیریهای شورای نظارت پاسخ نمیداد
قاضیزاده هاشمی در پایان تصریح کرد: متاسفانه در گذشته و در برخی ادوار روابط اصولی میان شورای نظارت و سازمان وجود نداشت و معمولاً مسئولان سازمان به درخواست گزارشگیری شورای نظارت پاسخ درستی نمیدادند که به این ترتیب نقش نظارتی شورای نظارت نیز قویتر و پویاتر خواهد شد.