هنر نوگرا یا هنر مدرن جنبش یا مکتبی هنری است که در غالب مجموعهای از جریانهای اصلاحطلبانه فرهنگی در هنر، معماری، موسیقی، ادبیات و هنرهای کاربردی، از سال ۱۹۱۴ به وجود آمد.
نوگرایی، فرایند و جریان تاریخی است که در عرصههای متنوع و مختلفی چون فلسفه، علم، سیاست، اقتصاد و هنر تأثیر مستقیم گذاشت. عبارت مدرنیسم جنبشهای زیاد سیاسی، فرهنگی و هنری را در بر میگیرد که ریشه در تغییرات جوامع غرب در پایان قرن نوزده و آغاز قرن بیستم دارند.
در واقع نوگرایی اندیشهای است که بر قدرت انسان برای ایجاد، بهبود و تغییر شکل محیط اطرافش، با استفاده از علم، تکنولوژی و آزمایشهای عملی، تأکید میکند. در هنر نوگرا یا «مدرن» سنتهای هنری کلاسیک در اروپا جای خود را به نوآوریهای شخصی در بهرهگیری از ابزارهای هنری و کاربردهای هنر دادند. نخستین هنرمندان نوگرای اروپایی - همچون کلود مونه، آنری ماتیس، و ونسان ونگوک - در تلاش برای یافتن ارائهای نوین و شخصی، هنر دریافتگریرا ابداع کردند. هنرمندان مدرن برای بیان شخصی، فرمهای کلاسیک را کنار گذاشتند و به موازات مدرنیته ابداعات بسیاری را پدیدآوردند که توسط دیگر هنرمندان در سراسر جهان تکرار شدند. با پایان دهه ۱۹۷۰ میلادی، دورهای از هنر پسانوگرا شکل گرفت که به هنر معاصر کنونی ختم شد. از ویژگیهای هنر پسانوگرا و معاصر، بهرهگیری هنرمندان از ابزارهایی چون رایانه و ویدیو برای انتقال مفاهیم مورد نظرشان است.
با آنکه اغلب، هنر نوگرا به آثار تولید شده در دورهای خاص در اروپا و ایالات متحده گفته میشود، اما تاریخدانان هنر تلاش کردهاند تا مفهوم «نوین» و «معاصر» بودن هنر را در کارهای دیگر نقاط جهان بیابند.
- مراحل مدرنیسم
شروع مدرنیسم: ۱۹۱۰-۱۸۹۰
انفجار مدرنیسم: ۱۹۳۰-۱۹۱۰
نسل دوم مدرنیسم: ۱۹۴۵-۱۹۳۰
مدرنیسم بعد از جنگ جهانی دوم
مدرنیسم در دهه ۶۰ و پس از آن