به گزارش ایسنا به نقل از اسپوتنیک، محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران که به منظور شرکت در یک نشست سهجانبه با سرگئی لاوروف و مولود چاووش اوغلو همتایان روس و ترکیهای خود به مسکو سفر کرده است، پس از برگزاری این نشست در یک کنفرانس خبری مشترک تاکید کرد که هیچ راهحل نظامی برای بحران سوریه وجود ندارد.
وی با بیان اینکه «مذاکرات آستانه تنهای راهی بود که توانست به برقراری صلح در سوریه منجر شود»، تصریح کرد: در نشست بعدی آستانه در ماه مه قرار است درباره مسائل سیاسی شامل تبادل زندانیان گفتوگو شود.
وی در ادامه گفت که ایران به عنوان یک قربانی تسلیحات شیمیایی در گذشته استفاده از این سلاحها را به شدت محکوم میکند و امیدوار است که سازمان منع تسلیحات شیمیایی تحقیقاتی درست و عادلانه در سوریه انجام دهد و به حقیقت دست یابد.
رییس دستگاه دیپلماسی ایران افزود: آن کشورهایی که از عراق هنگام استفاده از تسلیحات شیمیایی حمایت کردند، امروز هیچ حقی برای متهم کردن دمشق ندارند.
جامعه جهانی مسئولیت دارد که به سوریه که در مقابله با گروههای تروریستی همچون داعش، جبهه النصره و بازسازی کشورش موفقیتآمیز عمل کرده، کمک کند.
ظریف در ادامه آمریکا را به تفرقهافکنی میان گروهها و فرقههای مختلف در سوریه متهم کرد و گفت که سیاستهای واشنگتن غیرسازنده بوده و موجب گسترش هر چه بیشتر افراطیگرایی در منطقه از عراق گرفته تا افغانستان شده است.
وی در بخش دیگری از اظهارات خود به موضع دونالد ترامپ رییسجمهور آمریکا در قبال برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) اشاره کرد و خواستههای وی درباره این توافق را نقض الزامات بینالمللی واشنگتن توصیف کرد.
وزیر امور خارجه کشورمان خاطرنشان کرد: خواستههای آمریکا برای تغییر توافق هستهای از نظر مردم ایران غیرقابل پذیرش است.
وزیر امور خارجه روسیه نیز در این کنفرانس خبری تاکید کرد که همکاری تهران، مسکو و آنکارا به شکل قابل توجهی به سوریه برای مقابله با داعش و دیگر گروههای تروریستی کمک کرده است.
همچنین وزیر امور خارجه ترکیه گفت که هدف مشترک این سه کشور تضمینکننده آتشبس در سوریه، فراهم کردن یک زندگی عادی برای سوریها، ارائه کمکهای بشر دوستانه و یافتن فوری راهحلی صلحآمیز برای بحران سوریه است.
چاووش اوغلو تصریح کرد: نشست بعدی آستانه گامی دیگر در جهت تقویت آتشبس و برقراری صلح در سوریه است.
این مقام ارشد ترکیهای با اشاره به برخی تلاشها برای تضعیف مذاکرات آستانه، اظهار داشت: کشورهای تضمینکننده (آتشبس) به تلاش و همکاری خود ادامه میدهند و سعی در افزایش این همکاری دارند.
وی از تمام بازیگران در جامعه جهانی به ویژه آنهایی که تلاش میکنند روند سیاسی را مختل کنند، خواست تا به جای این اقدامات با این فرآیند همکاری کنند.