به گزارش ایرنا از مرکز دیپلماسی رسانهای وزارت امور خارجه، محمد جواد ظریف در پیامی توییتری که به صورت ویدئویی منتشر شد، گفت: طی دو سال اول مسئولیتم، بخش اعظم وقت خود را صرف مذاکره با همتایانم از اتحادیه اروپا، روسیه، چین، آلمان، فرانسه، بریتانیا و ایالات متحده کردم. در سال 2015 ما به توافقی جامع درباره برنامه هستهای ایران موسوم به برجام یا برنامه جامع اقدام مشترک دست یافتیم.
وی افزود: در این توافق کشورم پذیرفت به منظور رفع نگرانیهایی که بیشتر مربوط به ایالات متحده بود، گامهای مشخص عملی بردارد.
وزیر امور خارجه یادآورد شد: ایالات متحده هم متقابلا متعهد شد تحریمها را برداشته، مانع تراشیها در مسیر تجارت با ایران را متوقف کند.
وی خاطرنشان کرد: از آنجا که این توافق یک معاهده نبود، نیازی به امضا یا تصویب هیچ یک از طرفین نداشت اما به دلیل تصویب در شورای امنیت سازمان ملل متحد به اتفاق آرا، برای همه الزام آور شد.
ظریف اضافه کرد: از آن زمان تاکنون آژانس بینالمللی انرژی اتمی در یازده نوبت تایید کرده که ایران به همه تعهدات خود در چارچوب توافق عمل کرده است. اما در مقابل ایالات متحده همواره این توافق را نقض کرده است، خصوصا از طریق اعمال فشار بر دیگران برای جلوگیری از انجام فعالیت تجاری با ایران.
وزیر امور خارجه کشورمان تاکید کرد: در طول تقریبا یک سال گذشته شنیده میشود که رئیس جمهوری، ترامپ از این توافق ناراضی است و اکنون به نظر میرسد واکنش برخی کشورهای اروپایی این بوده که به آمریکا امتیازات بیشتری دهند، البته از جیب ما.
وی تصریح کرد: این مماشات مشتمل بر وعدههایی برای دستیابی به یک توافق جدید است که موضوعاتی را شامل میشود که همه ما در ابتدای مذاکرات هستهای بر سر حذف آنها به توافق رسیده بودیم، از جمله قابلیتهای دفاعی و نفوذ منطقهای ایران ولی باید توجه داشته باشید که در هر دو موضوع این ایران است و نه غرب که دلخوری های جدی و طلبهای بسیار دارد.
وی خاطرنشان کرد: قرن هاست که ما به هیچ کشوری حمله نکرده ایم اما مورد هجوم واقع شده ایم. آخرین مورد این هجوم به دست صدام حسین صورت گرفت که در آن زمان از حمایت ایالات متحده و هم پیمانان منطقهایاش برخوردار بود.
وزیر امور خارجه ادامه داد: غرب به صورت فعالانه مانع از آن شد که ما بتوانیم ابزارهای دفاعی ابتدایی را خریداری کنیم، حتی زمانی که صدام هم بر سر غیر نظامیان و هم سربازان ما موشکهای شیمیایی میریخت.
وی یادآور شد: با وجود این تجربه وحشتناک، هنوز هزینههای دفاعی ما تنها کسری از هزینههای کشورهایی مانند عربستان سعودی و امارات متحده عربی است و برد موشکهای ما از موشکهای عربستان سعودی هم کمتر است و برخلاف هم پیمانان ایالات متحده در منطقه که گروههایی همچون القاعده، طالبان و داعش را شست و شوی مغزی دادهاند و آنها را تامین مالی و تسلیحاتی کردهاند، ما نقشی محوری در شکست این تبهکاران افراط گرا ایفا کردهایم.
ظریف تصریح کرد: اجازه دهید یک بار و برای همیشه این موضوع را کاملا روشن کنم؛ ما نه امنیت خود را برون سپاری میکنیم و نه بر سر توافقی که آن را از ابتدا با حسن نیت اجرا کردهایم، مجددا مذاکره کرده یا چیزی بدان اضافه میکنیم.
وی افزود: در اصطلاح معاملات ملکی، وقتی شما خانهای میخرید و با خانواده خود به آن نقل مکان میکنید یا آن خانه را برای ساخت آسمان خراشی تخریب میکنید، نمیتوانید دو سال بعد بازگشته، خواهان مذاکره مجدد بر سر قیمت آن خانه شوید.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه ایالات متحده در روزهای پیش رو میبایست تصمیم بگیرد آیا در نهایت میخواهد به تعهدات خود عمل کند یا خیر، گفت: ایران به صورت قاطع در مقابل تلاشهای بیهوده زورگویانه خواهد ایستاد. چنانچه ایالات متحده همچنان به نقض توافق ادامه دهد، یا اگر به طور کامل از توافق خارج شود، ما هم از حق خود برای پاسخ استفاده خواهیم کرد و شیوه این پاسخ به انتخاب خود ما خواهد بود.
وی تصریح کرد: هیاهو یا تهدید برای ایالات متحده یک توافق جدید به دنبال نخواهد داشت، به ویژه اینکه آن کشور به همین توافقی که پیشتر حاصل شده نیز پای بند نیست.
ظریف افزود: تکیه بر اتهامات مضحک با هدف نفی توافق -که تکرار بی ارزش حرفهای بیش از یک دهه پیش است که آژانس بینالمللی انرژی اتمی قبلا به آنها رسیدگی کرده- هیچ کس را فریب نداده است.
وی تاکید کرد: بنابراین به نفع ایالات متحده است که هر چه سریعتر اجرای تعهدات خود را آغاز کند در غیراین صورت این آمریکا - و تاکید می کنم تنها امریکا - خواهد بود که می بایست همه مسئولیت عواقب عدم اجرای تعهدات خود را بپذیرد.