به گزارش ایسنا به نقل از مدیکال اکسپرس، دانشمندان اکنون تنها با نگاه کردن به اسکن مغزتان میتوانند میزان بهره هوشی (IQ) شما را تشخیص دهند.
البته این کار را خود دانشمندان انجام نمیدهند بلکه یک الگوریتم یادگیری ماشین که دانشمندان توسعه دادهاند انجام میدهد.
محققان مرکز پزشکی Cedars-Sinai و دانشگاه سالرنو، در مطالعه جدیدشان دریافتند که ابزار محاسباتی جدید میتواند میزان بهره هوشی انسان را توسط «افامآرآی» یا تصویرسازی تشدید مغناطیسی کارکردی (fMRI) و اسکن فعالیت مغز افراد در حالت استراحت پیشبینی کنند.
فامآرآی نوعی روش تصویربرداری در ام.آر.آی است. در این روش تصاویری متناوب از مغز در حال فعالیت و سپس در حال استراحت گرفته میشود و از یکدیگر به طور دیجیتالی تفریق میگردند، که حاصل این پردازش عملکرد مغزی در اثر تغییرات جریان خونی در مغز را از لحاظ فیزیولوژیکی نشان میدهد.
رالف آدولفز (Ralph Adolphs) استاد روانشناسی، علوم اعصاب و زیست شناسی و محقق ارشد این مطالعه میگوید: اگر هنگامی که ما از طریق اسکن در حال اندازهگیری الگوی فعالیت مغز آنها هستیم، افراد هیچ حرکتی نداشته باشند، میتوانیم از دادهها برای پیشبینی میزان بهره هوشی افراد استفاده کنیم.
آدولفز و تیم او با استفاده از جمعآوری دادههای پروژه HCP توانستند الگوریتم خود را برای الگوهای پیچیده فعالیت مغز انسان توسعه دهند.
پروژه HCP، پروژهای پنج ساله است که توسط 16 عضو موسسه ملی بهداشت ایالات متحده پشتیبانی میشود. HCP پروژههای تحقیقاتی خود را در قالب دو کنسرسیوم جدا دنبال میکند. این پروژه در ژوئیه سال 2009 میلادی به عنوان اولین چالش بزرگ سازمان ملی سلامت آمریکا (NIH)در زمینه علوم عصبی (neuroscience) آغاز شد.
هدف پروژه HCP تهیه نقشه شبکهای از اتصالات مغزی است که حقایقی را در زمینه اتصالات ساختاری و عملکردی نواحی مختلف مغز انسانهای سالم آشکار میکند. همچین دادههای حاصل از این پروژه، تحقیقات موجود در زمینه اختلالات مغزی ناشی از اوتیسم، آلزایمر، اسکیزوفرنی و خوانش پریشی را تسهیل خواهند کرد.
آدولفز و همکارانش نمرات بهره هوشی و اسکن مغز حدود 900 نفر که در HCP شرکت کرده بودند را به الگوریتم خود ارسال کرده و از آن استفاه کردند.
جولین دابویس (Julien Dubois) یکی از محققان این مطالعه میگوید: پس از پردازش دادهها، این الگوریتم قادر به پیشبینی میزان بهره هوشی تمام این 900 فرد بود.
این تیم همچنین طی این مطالعه میزان بهره هوشی خودشان را نیز اندازهگیری کردند. طی این مطالعه دانشمندان دادههای درباره میزان بهره هوشی افراد را بعد از انجام 10 آزمون شناختی مختلف و آزمون بهره هوشی (IQ) بررسی کردند.
در پیشبینی میزان بهره هوشی، این الگوریتم کاری را انجام میدهد که انسان از انجام آن ناتوان است. زیرا حتی یک متخصص مغز و اعصاب هم نمیتواند تنها با نگاه کردن به اسکن مغز افراد، بهره هوشی آنها را اندازه بگیرد.