به گزارش ایلنا، اسحاق جهانگیری در همایش روز ملی صنعت و معدن که در سالن اجلاس سران در حال برگزاری است معاون اول رئیس جمهور با تبریک این روز گفت: من همیشه به صنعت و معدن کشور با عنوان نقطه اتکای توسعه ایران نگاه میکنم. از ایران پیشرفته و توسعه یافته هر یک از ما در ذهن خود تصوری داریم که بار اصلی چنین رویایی بر روی دوش فعالان این بخش است.
اسحاق جهانگیری ادامه داد: در کشورهای توسعه یافته سهم خدمات در تولید ناخالص داخلی بیشتر از صنعت است که در بخشی از کشورهای صنعتی این عدد به ۷۰ درصد میرسد. موضوع این است که بخش مهمی از این خدمات متکی به سرویسهایی است که به بخش صنعت داده میشود. برای رسیدن به چنین شرایطی دولت باید وظایف خودش را درست انجام دهد و بستر لازم را تهیه کند ما وقتی در دولت یازدهم کار را شروع کردیم چند مورد اصلی را در اولویت قرار دادیم که مهمترین آن تعامل با دنیا بود، به طوری که برای فعالان اقتصادی و خصوصا بخش صنعت شرایط مناسبی را مهیا کنیم.
وی ادامه داد: بر همین اساس تیمی را تجهیز کردیم که فضای بین المللی را به نفع ما تغییر دهد و به دنبال آن ثبات را در فضای اقتصادی کشور به وجود آوردیم.
جهانگیری افزود: میدانستیم اگر دعواهای بین مسئولین و قوای سه گانه حل شود و اگر صدای واحدی از کشور به گوش برسد برای فعالین اقتصادی امید ایجاد میشود. ما در سیاست خارجی به برجام رسیدیم و ایران توانست در طی ۱۸ ماه مذاکرات فشرده به یک توافق بین المللی برسد ما همه خود را ملزم به ایجاد ثبات اجتماعی و اقتصادی میدانیم نتیجه این اتفاقات آن شد که اقتصادی که ۱۰ سال قبل از آن سالی ۷۰ هزار شغل ایجاد میکرد فقط در سال قبل توانست ۸۰۰ هزار شغل ایجاد کند.
وی با اشاره به کاهش قدرت خرید مردم گفت: در زمانی که شوک اقتصادی وارد میشود و درآمد مردم کاهش پیدا میکند باید دورهای بگذرد تا قدرت خرید مردم باز گردد. شوکهایی که در سال ۸۶ و ۹۲ اتفاق افتاد قدرت خرید مردم شدیدا کاهش پیدا کرد. مردم میدیدند که با وجود مثبت شدن شاخصهای اقتصادی و کاهش تورم اما باز هم تاثیری در زندگی آنها نداشته است.
جهانگیری افزود: من امروز میخواهم شفافتر صحبت کنم ما با یک فضای جدید بعد از روی کار آمدن رئیس جمهور آمریکا مواجه شدیم قدرتهای بزرگ همواره این دغدغه را داشتند که با گفتوگو چالشهای جهان را حل کند و حالا وقتی این قدرتها از یک توافق رد میشود دنیا هراسان میشود.
وی ادامه داد: رئیس جمهور آمریکا در همان دوران انتخابات با این توافق مخالفت کرد و گفت همه امتیازها به ایران داده شده و این بدترین توافق آمریکا است این در حالی است که تیم مذاکرات ایران متشکل از ۲۰ نفر بود اما تیم آمریکایی ۱۲۰ نفر و کشورهای دیگر نیز با همین تعداد شرکت کرده بودند. حال چگونه است که این توافق فقط برای ایران مناسب بوده است.
وی با اشاره به دستاندازی سعودیها گفت: اتحادی از سوی عربستان و اسرائیل شکل گرفته که با حضور شرکتهای اروپایی و سرمایهگذاری در ایران مقابله میکنند از طرف دیگر تعاملی که بین دولت و بخش خصوصی شکل گرفته به طوری که رئیس اتاق بازرگانی، رئیس دفتر رئیس جمهور و اکنون معاون اقتصادی باشد در طول این ۴۰ سال بیسابقه است.
وی ادامه داد: اکنون عربستان و اسرائیل تلاش میکنند که روند اقتصادی کشور را به هم بزنند البته برخی از کشورها نیز که اکنون به دلایلی نام آنها را نمیبرم اما اگر لازم باشد نقش آنها را افشا خواهم کرد و روسیاهی آنها برای تاریخ باقی خواهد ماند در پشت پرده با این دو کشور همکاری میکنند آنها عددی نیستند که بخواهند امنیت خلیج فارس را به تنهایی تامین کنند.
وی ادامه داد: همین کشورها محدودیتهایی برای کاهش اسکناس ارز در کشور آغاز کردند ما چون نمیتوانیم با کارتهای اعتباری کار کنیم به حجم زیادی از اسکناس نیاز داریم در نتیجه این محدودیتها فضا ملتهب شد و یک عده به بازار مراجعه کردند که اسکناس بخرند و در خانه نگهداری کنند این یک تقاضای تعریف نشده برای بازار بود. اگر فضا ناامنتر شود عدهای اسکناس میخرند که در خارج از کشور ملک خریداری کنند پس فشار بیشتری به بازار خواهد آمد همین تقاضاها بود که باعث بالا رفتن قیمت ارز شد.
وی افزود: ما در مهر و آبان نفت خوبی فروختیم و درآمد آن را به راحتی به کشور منتقل کردیم و هیچ عدم تعادلی در بازار ارز وجود نداشت اما ما همان زمان یک سری تلاطمهایی را دیدیم.
وی با اشاره به صحبت صنعتگران و تولیدکنندگان در همایش گفت: من نیز این حرف را قبول دارم که نباید همه مسائل را به تحریم وصل کرد. اقتصاد ما چون دولتی و وابسته به درآمد نفتی است دارای مشکلاتی است از سوی دیگر بخش خصوصی حضور کمرنگی دارد آن هم به دو دلیل نبود فضا و برخی مشکلات فرهنگی. در تمام دنیا هر وقت کسی به یک درآمد بالایی میرسند جشن میگیرند اما ما عادت کردیم که همیشه به دیگران نشان دهیم که وضعمان خوب نیست.
وی با اشاره به ابلاغ اصل ۴۴ از سوی رهبر انقلاب گفت: در اصل ۴۴ مطرح شد که بخش خصوصی میتواند مالک همه چیز باشد. این یک انقلابی بود که رهبری در حمایت از بخش خصوصی انجام داد. مشکلاتی که امروز ما داریم و بیماری که اقتصاد به آن دچار است نتیجه عادت کردن ما به یک تورم دو رقمی و عدم تطبیق نظام بانکی با قوانین بین المللی است.
معاون اول رئیسجمهور ادامه داد: دولت هر وقت مشکل دارد به بانک مرکزی مراجعه میکند بانکها نیز به همین ترتیب. همین امر باعث افزایش نقدینگی میشود و اقتصاد تبدیل به یک انبار باروت میشود که برای انفجار فقط به یک جرقه نیاز دارد.
جهانگیری ادامه داد: ما میتوانیم از این شرایط عبور کنیم اما به چند شرط؛ اول آنکه امید داشته باشیم ما در دوران جنگ و تحریمهای همه جانبه سازمان ملل اقتصاد را اداره کردیم و الان نباید نگران آن باشیم که چه خواهد شد.
معاون اول رئیس جمهور تصریح کرد: راهبرد ما در مقابل حرف زور و توهین به ملت و مقررات بین المللی مشخص است. آمریکاییها باید بدانند که اگر با ما توافقی کردند و بعد با تغییر دولت زیر آن زدند برای آنها هزینه نخواهد داشت. ما باید طوری برخورد کنیم که در تاریخ ثبت شود برای رسیدن به این امر باید هر سه قوه و تمام احزاب و گروههای دوستدار کشور با یکدیگر متحد شوند. این مساله را حتی اردشیر زاهدی در مقالهای به دولت آمریکا یادآور شد که آنها هنوز مردم ایران را نشناختند.
جهانگیری ادامه داد: ما باید روند اصلاح را آغاز کنیم و فاز اول آن کنار گذاشتن اختلافات است. فاز دوم این است که با هر کشوری که اهل گفتوگو باشد کار خواهیم کرد. خیلیها انتظار داشتند بعد از خروج آمریکا از برجام ما نیز خارج شویم اما روسای جمهور فرانسه، روسیه و چین در همان زمان با ما تماس گرفتند که از برجام خارج نشویم و برای مذاکره فرصت بدهیم و ما هم قبول کردیم.
وی ادامه داد: امروز آمریکاییها در مقابل ایران روسیاه هستند. حتی در شورای امنیت که بیشترین نفوذ را دارند. وقتی در مورد حوادث دیماه این شورا تشکیل جلسه داد، ۱۴ عضو دیگر آن از آمریکا بابت خروج از برجام انتقاد کردند و هفته گذشته نیز این اتفاق دوباره رخ داد. اکنون هیچ کشوری به غیر از عربستان و اسرائیل از این سیاست آمریکا حمایت نمیکنند.
جهانگیری در مورد برنامههای اقتصادی دولت گفت: ما در هر زمان ممکن است سیاستهای خود را تغییر دهیم و متناسب با اتفاقهایی که رخ میدهد، آن را تغییر دهیم. آمریکا گفته است ایران را هوشمندانه تحریم میکنند و ما هم باید هوشمندانه مقابله کنیم. البته ممکن است در ماههای اول دچار مشکلاتی شویم که با کمک هم از آن عبور خواهیم کرد.
وی ادامه داد: آمریکاییها چند نقطه را هدفگذاری کردهاند که اولین آن نفت است آنها با پررویی اعلام کردند که تا آبانماه فروش نفت ایران را به صفر میرسانیم و به دست و پای عربستان افتادهاند که جای ایران را پر کند اما هر کسی که اندکی به فضای بین المللی آشنا باشد میداند که افزایش تولید ۲ میلیون بشکه شوخی است. این را بگویم که هر کشوری بخواهد در بازار نفت جای ایران را پر کند به ملت ایران خیانت کرده است و تقاص آنها را خواهد گرفت ما نفت خود را به کشورهای دوست خواهیم فروخت و به زودی در بورس نیز عرضه خواهیم کرد شما میتوانید نفت را از دولت بخرید و آن را صادر کنید مساله دیگر ایجاد اخلال در جابجایی پول حاصل از صادرات است که البته این مشکل را ما از سال ۹۱ داشتهایم ما با سازوکارهایی که در دولت در نظر گرفتیم از این مشکل نیز عبور خواهیم کرد. در مورد حمل و نقل نیز ما زمینی از طریق راهآهن با تمام کشورهای همسایه رابطه داریم و شرکتهای خوب کشتیرانی در شمال و جنوب داریم ضمن آنکه شرکتهای خارجی جدیدی نیز برای حمل و نقل اعلام آمادگی کردهاند.
جهانگیری در خصوص شفافیت ارزی گفت: مهمترین برنامه ما اکنون این مورد است نمیشود کسی کالایی صادر کند و ارز آن را وارد کشور نکند مهمترین حرف ما این است در خصوص واگذاری ارز حاصل از صادرات بین صادر کننده و وارد کننده دولت چهار مورد را تعریف کرده است و اتاق بازرگانی نیز دو مورد دیگر را پیشنهاد داده که ما آن را بررسی خواهیم کرد این را بگویم که در دولت بسته نیست و ما به صاحبنظران و فعالین اقتصادی نیازمندیم.
جهانگیری ادامه داد: در بحث واردات نیز حرف ما این است که هر کسی که ارز گرفت باید کالا را وارد کند این اصرار ما به دلیل بحث اتفاقاتی است که قبلا اتفاق افتاده است.
جهانگیری در مورد تعیین قیمت ارز گفت: آیا کشوری که حجم تجارت خارجی آن ۱۷۰ میلیارد دلار است باید قیمت ارز آن در یک خیابان مشخص شود و آن خیابان مبنای قیمت ارز کشور باشد. من امیدوار هستیم ظرف امروز و فردا کارهایی که برای قیمت گذاری ارز بین صادرکننده و واردکننده صورت گرفته اعلام عمومی شود و قیمت ارز مشخص شود. ما اکنون برای گروه یک کالایی که به نیازهای اساسی مردم اختصاص دارد ارز حاصل از صادرات پتروشیمی را در نظر گرفتیم. من از وزارت صنعت میخواهم اکنون برای اختصاص ارز اولویت بندی کنند تا هیچ کارخانهای به دلیل تعویق در تامین مواد اولیه تعطیل نشود.
وی ادامه داد: امروز برخی از فعالان گفتند که تحریم خارجی پیشکش، تحریم داخلی را بردارید اکنون بهترین وقت برای این اتفاق است الان وقت این است که هر سه قوا این مشکلات را حل کنند من این موضوع را در ستاد اقتصاد مقاومتی پیگیری میکنم و در جلسات روسای سه قوه پیگیری خواهد شد روسای قوا تصمیم گرفتند که بازار کشور را در اختیار خارجیها نگذارند و با محدودیتهایی که اعمال شده فعلا ۴.۲ میلیارد دلار صرفهجویی ارزی صورت گرفته البته به من گفتند این عدد تا ۱۰میلیارد دلار جا دارد. از اتاق بازرگانی میخواهم که پیشنهادات خود را در این خصوص به ما بدهد. ما همچنین ۲۹ میدان نفتی کشور که قابلیت انجام مناقصه بین المللی را داشت بنا بر مصوبه شورای اقتصاد تصمیم گرفتیم که فقط مناقصه برای داخلیها تنظیم کنیم که ارزش آن نزدیک به چهار میلیارد دلار است و وزارت نفت نیز مکلف شد از طریق بازار سرمایه منابع آن را تامین کند.
وی ادامه داد: همه باید کمک کنیم که مفتخورها و رانتخوارها شناسایی شوند و با شدیدترین وجه با آنها برخورد شود اینکه الان این حرف را بزنیم و بعد فلان مدیر خصوصی بگوید اینقدر به من بده تا این کار را انجام دهم درست نیست درب دفتر من باز است و میتوانید این موضوع را به ما انتقال دهید تا اکنون فساد ، رشوه و رانت معادل خیانت به کشور است و شدیدترین برخورد با آن خواهد شد.
وی ادامه داد: ما قبل از برجام به ترکیه، چین، هند صادرات نفت داشتیم و اکنون نیز ۶۰۰ هزار بشکه به اروپا صادرات داریم من از شما میخواهم که واردات را به سمت کشورهایی ببرید که در آنجا ارز داریم نکته آخر اینکه من از شما فعالان اقتصادی میخواهم که اکنون که اقشار ضعیف جامعه بیشترین آسیبها را از این وضعیت اقتصادی میخورند مورد حمایت قرار دهیم ما نیز در دولت این کار را انجام خواهیم داد من با اطمینان میگویم که با همدلی و همکاری یکدیگر میتوانیم این دوران را پشت سر بگذاریم.