تلاش برای دستگیری این باند از مدتی قبل و با شکایت افرادی شروع شد که میگفتند بهحساب بانکیشان دستبرد زده شده است. از حساب هرکدام از این افراد میلیونها تومان برداشت شده و بررسیها نشان میداد که تمامی شاکیان پیش از اینکه هدف سرقت قرار بگیرند، قصد خرید نرمافزارهایی وسوسهکننده ازجمله هکتلگرام، ردیابی نزدیکان و... را داشتهاند.
یکی از شاکیان میگفت: چندی پیش با لینکی مواجه شدم که در آن نوشته شده بود«دانلود نرمافزار هک تلگرام». از آنجا که هزینه دانلود کم بود، وسوسه شدم و روی لینک کلیک کرده و وارد درگاه اینترنتی بانک شدم اما پس از وارد کردن مشخصات حسابم، موفق به خرید نشدم و بیخیال شدم تا اینکه چند روز بعد همه موجودی حسابم بهصورت اینترنتی سرقت شد.
بررسیهای مأموران پلیس فتای خراسان رضوی نشان میداد که شاکیان قربانی کلاهبرداران فیشینگی شدهاند. همان افرادی که با طراحی صفحهای جعلی شبیه درگاه اینترنتی بانک و ارسال لینکهای وسوسهکننده برای افراد مختلف، کاری میکردند که آنها وارد درگاه جعلی بانک شوند. به محض اینکه طعمهها، مشخصات و رمز حسابشان را وارد میکردند نیز این مشخصات از طریق ایمیل برای کلاهبرداران ارسال میشد و آنها میتوانستند بهحساب طعمههایشان دستبرد بزنند.
- شبکه گسترده
ماموران که جستوجو برای ردیابی کلاهبرداران فیشینگی را آغاز کرده بودند متوجه شدند که اعضای این باند در سراسر کشور فعالند و پلیس فتای سایر استانها نیز در تعقیب آنها هستند. آنها در ادامه دریافتند که اعضای این باند برای اینکه ردیابی نشوند از یک سرور خارجی استفاده میکنند و این یعنی پای یک باند کاملا حرفهای درمیان است. متخصصان پلیس فتا به اطلاعاتی دست یافتند که نشان میداد سرور مورد استفاده باند کلاهبرداری در ترکیه است.
حال آنکه صاحب سرور که فردی ترکیهای بود از اینکه از سرور او برای کلاهبرداری فیشینگی در ایران استفاده میشود خبر نداشت. مأموران پلیس فتا با همکاری پلیس بینالملل به تحقیقات خود ادامه دادند و معلوم شد که اعضای باند کلاهبرداری مخفیانه به سرور ترکیهای نفوذ کرده و از آن برای اجرای نقشههای خود استفاده میکردند. مأموران هر روز یک قدم بیشتر به باند کلاهبرداری نزدیک میشدند تا اینکه آنها در جریان آخرین نقشه خود، 160میلیون تومان از حساب فردی که در کیش زندگی میکرد سرقت کردند. کلاهبرداران در این سرقت نیز از طریق شگرد فیشینگ حساب بانکی طعمهشان را هک کرده و به آن دستبرد زده بودند.
- تجارت مواد
تحقیقات پیچیده پلیس فتای خراسان رضوی پس از آخرین سرقت باند به نتیجه رسید و آنها موفق شدند یکی از متهمان را در مشهد شناسایی کنند. این مرد دستگیر شد و در بازجوییها اعتراف کرد که 3همدست دیگرش در 3 استان دیگر مستقر هستند و با اعترافات او بقیه اعضای باند نیز شناسایی و دستگیر شدند. سرهنگ جواد جهانشیری، رئیس پلیس فتای خراسان رضوی به همشهری گفت:
درحالیکه دستکم 25نفر از قربانیان این باند کلاهبرداری شناسایی شده بودند، در ادامه تحقیقات معلوم شد که متهمان همزمان با کلاهبرداری، یک شبکه قاچاق و توزیع موادمخدر نیز راهانداخته بودند. وی ادامه داد: آنها پس از سرقت از حسابهای بانکی، با پولهای بهدستآمده محمولههای موادمخدر خریده و با انتقال آنها به شهرهای مختلف اقدام به توزیع میکردند. با این اطلاعات برای متهمان قرار قانونی صادر شده و تحقیقات تکمیلی برای شناسایی تمامی مالباختگان ادامه دارد.
- توافق برای مقابله با فیشرها
فیشینگ، مهمترین شگرد تبهکاران برای هک کردن حسابهای بانکی و دستبرد به آنهاست. این شگرد در صدر جرایم اینترنتی کشور قرار دارد و به همین دلیل پلیس و بانک مرکزی تصمیم گرفتند برای جلوگیری از آن چارهجویی کنند. چند روز پیش، سردار سیدکمال هادیانفر، رئیس پلیس فتای کشور از توافق میان بانک مرکزی و پلیس فتا برای جلوگیری از این کلاهبرداری خبر داد و گفت:
در آینده نزدیک به وسیله ساماندهی درگاههای بانکی و ایجاد رمزهای یکبار مصرف یا OTP، شاهد کوتاه شدن دست مجرمان وکلاهبرداران سایبری از برداشتهای غیرمجاز و غیرقانونی از حسابهای بانکی شهروندان خواهیم بود. اما این رمزهای یکبار مصرف چطور عمل میکنند؟ سرهنگ جواد جهانشیری، رئیس پلیس فتای خراسان رضوی میگوید:
هنگام انتقال اینترنتی از طریق درگاه بانکی، افراد باید رمز و مشخصات کارت بانکیشان را وارد کنند که با توافق انجامشده، هنگام کلیک کردن گزینه «انتقال وجه»، بانک رمزی یکبار مصرف برای آنها ارسال میکند و آنها با وارد کردن این رمز میتوانند انتقال وجه را کامل کنند. این همان چیزی است که فیشرها(کلاهبرداران فیشینگی) قادر به انجام آن نیستند و امیدواریم با اجرای این طرح در آیندهای نزدیک شاهد کاهش این نوع کلاهبرداریها باشیم.