به گزارش ايسنا، در حال حاضر وزارت نیرو طرحهای نیمهتمام متعددی را در بخش آب و انرژی دارد که بر اساس برآوردهای صورت گرفته بیش از ۵۰ سال برای اتمام این طرحها زمان لازم است؛ در همین راستا به تازگی ۵۲ طرح نیمه تمام آب، برق و فاضلاب به ارزش حدود ۲۰ هزار میلیارد تومان در مرحله واگذاری قرار گرفته و قرارداد ۲۶ طرح مربوط به آب و فاضلاب شهری نیز به ارزش حدود ۱۹۰۰ میلیارد تومان برای همکاری با بخش خصوصی آماده شده است.
در حال حاضر ۷۱۷ طرح نیمه تمام در بخش آب و انرژی وجود دارد که برای اتمام آنها بیش از ۱۶۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی مورد نیاز است. در این بین وزیر نیرو از روزهای اول فعالیت خود حل این مساله را در گرو جذب سرمایهگذاران خصوصی میداند.
برای این مهم نیز وزارت نیرو با همکاری نزدیک سازمان برنامه و بودجه در حال شکل دادن هیات واگذاری طرحهای بخش آب و انرژی است و از بخش خصوصی نیز دعوت شده تا هر چه زودتر در جریان جزئیات این طرحها و روشهای واگذاری آن قرار بگیرند.
در خصوص سهم نیروگاهها در واگذاری به بخش خصوصی نیز باید گفت که این موضوع بر اساس اصل ۴۴ قانون اساسی دنبال میشود و شامل طرحهایی است که بر اساس سیاستهای اصل ۴۴ و راهبری سازمان خصوصیسازی آماده واگذاری بوده که در سقف ۸۰ درصد ظرفیت نیروگاههای موجود است و بخش قابل توجهی از آن واگذار و تعداد دیگری نیز آماده شده است.
غلامرضا خوشخلق، مدیرعامل شرکت برق منطقهای تهران نیز در خصوص علت عقب ماندگی پروژههای برقی میگوید: فشردگی، قیمت بالای زمین، عدم نقدیندگی و تحریمها عواملی است که موجب کند شدن انجام فعالیتها شده چراکه برای اجرای پروژه های برقی علاوه بر اخذ مجوزهای حفاری که خود سلسله مراتب طولانی دارد، باید به منتقدان نیز پاسخ داده شود. بنابراین تعداد پروژههای متوقفی که در تهران وجود دارد به دلیل این مساله و گران بودن زمین است.
وی با بیان اینکه ممکن است شهرداری برای ایجاد یک حفاری کوچک در تهران تا مدتها مجوز ندهد، گفت: با وجود مشکلات نقدینگی تا کنون برق مردم را تامین کرده و اجازه ندادیم مشکلی در این زمینه ایجاد شود.
خوش خلق یکی دیگر از عواملی که موجب عقب ماندگی پروژهها میشود را تحریمها دانست و افزود: به دلیل اینکه برخی از تجهیزات باید از خارج وارد میشد بسیاری از پروژه ها همچون پست شهید فیروزی متوقف مانده بود.
علاوه بر این، محمد حاج رسولیها، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نیز معتقد است که براساس محاسبات صورت گرفته اگر شرایط تامین منابع مالی در حوزه آب به روال فعلی باشد، ۵۰ سال زمان برای اتمام این طرحها نیاز است. وی بر این باور است که طرحهای نیمهتمام بخش آب کشور به ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد که برای امسال تنها ۲۰۰۰ میلیارد تومان برای انجام طرحهای نیمهتمام لحاظ شده است که اگر این میزان را به بخشهای مجزای سد و شبکه تقسیم کنیم ۵۰ سال طول میکشد که این طرحها تمام شود.
تبیین پروژههای متعدد در دولت دهم برای وزارت نیرو این دولت را با مشکلات زیادی روبرو کرد، به طوری که اکنون وزارت نیرو با حجم وسیعی از پروژههای اجرا نشده که هر کدام به میلیاردها تومان سرمایه نیاز دارد روبروست که حل این مساله نیازمند تدابیر قابل اجراست.