به گزارش ایرنا، طی روزهای شنبه و یکشنبه هفته جاری که انتخابات در افغانستان جریان داشت، تصاویر، اخبار و دیدگاههای متنوعی در رسانه ها و شبکه های اجتماعی در فضای مجازی منتشر شد که اگر چه در منظر اهل فنی همه آنها قابل استناد نیست.
بسیار محتمل است که تصاویر، فیلم ها یا متن هایی که در فضای مجازی به دستمان می رسد ، ساختگی باشد و اصالت نداشته باشد که این موارد زیاد دیده شده است اما پرداختن به آنها شاید استراحتی باشد برای کسانی که می خواهند خستگی کنکاش های جدی را کم کنند.
ممکن است برخی افراد برای آسیب زدن به رقیبان انتخاباتی یا بد نام کردن متولیان برگزاری انتخابات دست به تولید و نشر مطالبی زده اند که در ادامه خواهد آمد؛ اما این گزارش با توجه به همه این نکات تنها به خاطر آشنایی با برخی زوایای حاشیه ساز در انتخابات به این موارد پرداخته است.
در یکی از تصاویری که از استان «ننگرهار» در فضای مجازی منتشر شد، انبوهی از برگه های رای پاره شده دیده می شود و کاربر نوشته است که یکی از نامزدهای صاحب نفوذ محل وقتی متوجه می شود رای ندارد، صندوق آرا را شکسته و همه برگه های موجود در آن را پاره کرده و سپس مرکز رای گیری را ترک کرده است.
«معروفه ذکی بدخشان» یکی از خبرنگاران رسانه های محلی افغانستان است که در صفحه اجتماعی خود نوشته ، در یک مرکز رای دهی در استان بدخشان شخصی دستگاه ثبت بیومتریک را سرقت کرد و از محل متواری شده است.
از غرب شهر کابل پایتخت افغانستان نیز گزارشی منتشر شد که فردی به عنوان رای دهنده وارد مرکز رای گیری شده است و در یک فرصت فهرست رای دهندگان را از مجریان گرفته و از مرکز اخذ رای فرار کرده است و این اقدام چنان سبب تحیر مجریان و نگهبانان شده که فرد بدون مشکلی توانسته محل رای گیری را ترک کند.
در انتخابات افغانستان برای اولین بار فهرست رای دهندگان پیش از رای گیری تهیه شد ، یعنی از قبل مشخص کردند که چه کسانی تمایل دارند در کدام مرکز پای صندوق رای بیایند و در روز انتخابات فهرست این افراد واجد شرایط از سوی کمیسیون مستقل انتخابات به همان مرکز ارسال شد که فقدان این فهرست در عمل امکان تشخیص مجاز بودن فرد به رای دادن در هر مرکزی را مختل می کند.
البته گزارش های رسیده بیانگر آن است که در مراکزی که با مشکل نبود فهرست رای دهندگان روبرو بودند ، مجریان اسم فرد رای دهنده را یادداشت کرده اند تا بعد با فهرست اصلی تطبیق دهند.
استفاده از دستگاه های بیومترک برای ثبت مشخصه انحصاری اثر انگشت رای دهندگان ، تجربه اول افغانستان بود و به منظور تضمین شفافیت انتخابات و جلوگیری از آرای تکراری بکار گرفته شد و دزدیدن این دستگاه هیچ منفعت مالی برای سارق ندارد مگر آن که دستمزد او را برای اخلال در روند انتخابات از سوی مخالفین مردم سالاری که گروه طالبان در راس آن هستند، تضمین کند.
در رخدادی دیگر شخصی با تماس تلفنی به یک ایستگاه رادیویی به نام «رادیو آرمان» در کابل گفت که صندوق های رای از شهرستان «چهارآسیاب» در جنوب کابل هنگام انتقال به مرکز، توسط اعضای طالبان در منطقه ای به نام «تنگی للندر» توقیف شده اند و تروریست ها آرای داخل صندوق را تخلیه و به جای آن آرای جدیدی را به نفع فرد مورد نظرشان پر کرده اند و اجازه حرکت صندوق را به سوی کابل داده اند.
هر چند وی نگفت که آراء دوباره ریخته شده در صندوق چگونه در اختیار طالبان قرار گرفته است یا چه مقدار آراء استفاده نشده در کامیون های انتقال دهنده صندوق باقی مانده بود که طالبان در انتخاب نماینده مورد نظرشان سهم بگیرند فارغ از صحت خبر این که چطور ممکن است عقلی چنین روشی را برای فرستادن نماینده کارآمد بداند، جذابیت دارد.
ویدئویی نیز در صفحات اجتماعی دست به دست می شود که چهار تن در یک منزل مسکونی نشسته اند و سه صندوق رای گیری را در پیش رو گذاشته و با همکاری یکدیگر برگه های رای را مهر و برای یک نامزد نشان گذاری کرده و اوراق را به صندوق می اندازند اما حوزه انتخابیه مشخص نیست .
شنبه شب پس از پایان روز اول انتخابات مجلس در کابل ، یکی از نامزدان با حضور در میزگرد تلویزیون در شبکه خصوصی «آریانانیوز» مدعی شد که سه نامزد و افراد زورگیر در شرق کابل در منطقه پلچرخی و ده سبز صندوق های رای دهی را از مراکز خارج و به منازل خود برده اند و بعد از انداختن آرا در آن بازگردانده اند .
یکی از ناظران نامزدان هم مدعی شده که وقتی در یک مرکز رای گیری وارد شده، متوجه شده است که صندوق رای در محل وجود ندارد و زمانی که از مجریان سوال کرده که صندوق کجاست؟ گفتند که فلان فرمانده آن را به منزل برده الان می آورد.
امروز دوشنبه نیز خبری در صفحات اجتماعی منتشر شد که شماری از شهروندان کابل تجمعی اعتراضی راه اندازی کرده اند که فلان نامزد ، وعده داده بود که در مقابل رای آنها به او پول خواهد داد، اما پس از آن که رای معترضین را گرفته از پرداخت پول اجتناب کرده است.
از استان کاپیسا در شمال کابل پایتخت افغانستان گزارش رسیده است که دو نامزد پس از اختلاف بر سر آرای ریخته شده در صندوق ، با هم مسلحانه درگیر شدند و چندین دقیقه این تیراندازی ادامه داشته است.
هم چنین مقامات امنیتی در استان کاپیسا گزارش کرده اند که افراد مسلح ناشناس به محل انبار صندوق های رای در مرکز این استان حمله کرده اند و برای بردن صندوق ها با نیروهای امنیتی درگیر شدند که خوشبختانه به صندوق های رای آسیبی نرسیده است.
«نجیب دانش» سخنگوی وزارت کشور افغانستان نیز دیشب به رسانه ها گفت که پایان روز نخست انتخابات 60 تن را به اتهام تقلب به نفع نامزدانی مشخص بازداشت کرده اند که 40 مورد آن تنها در کابل پایتخت افغانستان انجام شده است.
تقلب و اختشاش های مرتبط با انتخابات در اغلب کشورهای جهان ، امری دور از ذهن نیست اما شیوهای بروز برخی از این رخدادها در افغانستان حالتی ویژه دارد و در برخی موارد به طنز نزدیک می شود.
پرونده برگزاری انتخابات مجلس سوم افغانستان دیروز یکشنبه ساعت 18 پس از دو روز رای گیری بسته شد و از امروز موضوع اصلی شمارش آرا و تایید یا رد آرا و معرفی برگزیدگان در سرخط خبرها قرار می گیرد که این خود عرصه ای تازه برای نشر مطالب خواندنی است.