فرهاد دژپسند تحصیلات آکادمیک خود را در مقطع کارشناسی اقتصاد نظری و کارشناسی ارشد برنامهریزی سیستمهای اقتصادی در دانشگاه شهیدبهشتی گذرانده و با دفاع از رساله «عوامل موثر رشد اقتصادی ایران با تاکید بر نقش شاخصهای توسعه انسانی» موفق به اخذ مدرک دکتری اقتصاد از دانشگاه آزاد اسلامی شده است.
این اقتصاددان، دانشیار گروه آموزشی اقتصاد نظری دانشکده علوم اقتصادی و سیاسی دانشگاه شهید بهشتی است و اقتصاد بخش عمومی و تحلیل اقتصاد ایران از جمله درسهایی است که دانشجویان اقتصاد، دژپسند را بیشتر با آنها میشناسند.
«اقتصاد ایران در دوره جنگ تحمیلی»، «درآمدی بر مبانی تجارت الکترونیکی»، «تورم، دلایل و راههای مهار آن در اقتصاد ایران»، «مبانی توسعه پایدار در ایران»، «اقتصاد سیاسی جهانی» و «اطلس مناطق محروم کشور، سطحبندی و پهنهبندی مناطق محروم کشور و مزیتهای نسبی این مناطق» را به رشته تحریر درآورده استاز جمله آثار تالیفی و ترجمهای فرهاد دژپسند است.
دهها مقاله علمی پژوهشی با موضوعهای اقتصادی از جمله رشد و توسعه اقتصادی، توسعه صادرات غیرنفتی، توسعه پایدار، اقتصاد ایران، یارانه، تجارت الکترونیک، سیاستهای پولی و مالی، ارزش پول ملی و تراز پرداختها، سرمایه انسانی، اندازه دولت، تامین مالی، سرمایهگذاری خارجی و تورم از فرهاد دژپسند در نشریات معتبر پژوهشی به چاپ رسیده است.
هر چند که دژپسند از اقتصاددانانی است که پایهاش به دانشگاه شهیدبهشتی برمیگردد اما از همان دوران دانشجویی با دانشجویان دانشگاه تهران نظیر فرهاد رهبر و علی طیبنیا که بعدها در کسوت استادی دانشکده اقتصاد دانشگاه تهران و مدیریت ارشد کشور قرار گرفتند، در ارتباط بوده و این ارتباط به همکاری آنها در در سیاستگذاری و مدیریت کلان اقتصادی جمهوری اسلامی ایران در دورههای مختلف منجر میشود.
دژپسند در دولت اصلاحات، معاون برنامهریزی اقتصادی وزارت بازرگانی بوده و در تهیه قانون تجارت و قانون تجارت الکترونیکی نقش عمدهای ایفا کرده است. سپس با انتصاب فرهاد رهبر به ریاست سازمان مدیریت و برنامهریزی به عنوان معاون تولید و برنامهریزی این سازمان برگزیده شد.
در دوره اول ریاستجمهوری حسن روحانی نیز وی به عنوان معاونت امور اقتصادی و هماهنگی برنامه و بودجه سازمان برنامه و بودجه منصوب شد و حدود چهار سال در این سمت مشغول به فعالیت بود تا اینکه در ۲۲ شهریور ۱۳۹۶ طی حکمی از سوی محمدباقر نوبخت، رئیس سازمان برنامه و بودجه از این سمت کنار گذاشته شد و به عنوان مدیر مرکز آموزش و پژوهشهای توسعه و آیندهنگری منصوب شد.
همچنین دژپسند که به عنوان دبیر ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی نیز مشغول به فعالیت بود، ۴ مهر ماه ۱۳۹۶ طبق تصمیم اسحاق جهانگیری معاون اول رئیسجمهوری و رئیس ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی از این سمت کنار رفت. تا اینکه تصمیم حسن روحانی بر این قرار گرفت که به عنوان وزیر پیشنهادی امور اقتصادی و دارایی به مجلس شورای اسلامی معرفی شود.
فرهاد دژپسند روز شنبه ۵ آبان ماه ۱۳۹۷ با جلب رأی موافق ۲۰۰ نماینده مجلس شورای اسلامی، سکان وزارت امور اقتصادی و دارایی را به دست گرفت.