به گزارش دويچه وله، یک مقام ارشد ترکیه روز دوشنبه ۱۴ آبان (۵ نوامبر) به خبرگزاری فرانسه گفته عربستان سعودی پیش از آنکه پلیس ترکیه موفق به جستجوی ساختمان کنسولگری عربستان در استانبول شود، یک متخصص سمشناسی و یک کارشناس موادشیمیایی را برای پاکسازی قتل جمال خاشقجی به استانبول اعزام کرده است.
این مقام ترک که نخواسته هویتش فاش شود اضافه کرده: «ما معتقدیم که این دو نفر تنها به این خاطر به ترکیه آمدند تا شواهد قتل جمال خاشقجی را پیش از صدور مجوز برای پلیس ترکیه جهت جستجوی کنسولگری، از میان ببرند.»
این منبع آگاه همچنین گزارش روزنامه صباح را تأیید کرده که در آن ذکر شده احمد عبدالعزیز الجنوبی کارشناس مواد شیمیایی و خالد یحیی الزهرانی متخصص سمشناسی جزو اعضای تیمی بودند که عربستان برای تحقیق در مورد پرونده خاشقجی به استانبول اعزام کرد.
در این گزارش آمده این دو نفر از روز یازده اکتبر (۱۹ مهر) که وارد ترکیه شدهاند تا روز ۱۷ اکتبر هر روز به طور مرتب به کنسولگری رفتوآمد داشتهاند.
مقامات ترکیه گفتهاند جمال خاشقجی، روزنامهنگار منتقد سعودی روز دوم اکتبر پس از مراجعه به کنسولگری عربستان در استانبول به قتل رسید. عربستان سعودی تازه در روز ۱۵ اکتبر به پلیس ترکیه اجازه ورود به ساختمان کنسولگری را داد.
این مقام ترک به خبرگزاری فرانسه گفته: «این نکته که یک تیم پاکسازی نه روز پس از وقوع قتل از سوی عربستان فرستاده شده، بیانگر اینست که قتل خاشقجی با آگاهی مقامات ارشد عربستان صورت گرفته است.»
رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه هفته گذشته در یک نشست خبری زنده گفت دستور قتل خاشقجی از "بالاترین رده" دولت عربستان صادر شده است. اردوغان با این حال اضافه کرد "حتی برای یک ثانیه" نیز گمان نمیبرد که ملک سلمان، پادشاه عربستان دستور انجام چنین کاری را داده باشد.
رسانههای ترکیه محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان را مظنون اصلی پرونده قتل خاشقجی معرفی میکنند.
- پسران خاشقجی: امیدواریم درد نکشیده باشد
در همین حال پسران جمال خاشقجی در مصاحبهای با شبکه خبری سیانان خواستار بازگرداندن جسد پدرشان شدهاند تا بتوانند او را در قبرستان مدینه دفن کنند. آنها گفتهاند که اعضای خانواده تنها در صورتی که جسد پدرشان به خاک سپرده شود، میتوانند عزاداری کرده و با غم از دست دادن او کنار بیایند.
صلاح خاشقجی به سیانان گفته در این رابطه با مقامات سعودی صحبت کرده و ملک سلمان به او اطمینان خاطر داده که عاملان قتل پدرش مجازات خواهند شد.
عبدالله خاشقجی نیز عنوان کرده: «هر اتفاقی که برایش رخ داده، واقعا امیدوارم که درد نکشیده باشد یا اینکه دستکم سریع بوده باشد.»
- پسران خاشقجی اینک در آمریکا بسر میبرند.
محل اختفای جسد جمال خاشقجی همچنان نامشخص است. بازرسان پلیس ترکیه بر این باورند که خاشقجی پس از ورود به کنسولگری ابتدا خفه شده و سپس جسد او احتمالا با اسید سوزانده شده است.
عربستان سعودی تا کنون سناریوهای مختلفی را در توضیح ناپدیدشدن این خبرنگار سعودی ارائه کرده است. در نهایت حکومت عربستان مرگ خاشقجی در کنسولگری این کشور در استانبول را تأیید کرد.
پرونده قتل خاشقجی بحران سیاسی عمیقی را برای ریاض رقم زده است.
شورای حقوق بشر سازمان ملل روز دوشنبه ۱۴ آبان قرار است در نشستی وضعیت حقوق بشر در عربستان سعودی را بررسی کند. البته این نشست در چارچوب نشستهای مرتب این شورا برای بررسی وضعیت حقوق بشر در تمامی کشورها صورت میگیرد و تعیین تاریخ این نشست به زمان قبل از قتل خاشقجی باز میگردد.
با این حال نمایندگان شماری از کشورها از جمله بریتانیا، اتریش و سوئیس فهرستی از پرسشهایی را که به صورت جزئی در رابطه با قتل خاشقجی طراحی شدهاند، برای طرح در این شورا ارائه کردهاند.
میشل باشله، کمیسر حقوق بشر سازمان ملل، پیشتر نسبت به بیطرفانه بودن تحقیقات عربستان سعودی در رابطه با روشن شدن حقایق پرونده جمال خاشقجی ابراز تردید کرده بود. او با انتشار بیانیهای خواستار شرکت دادن کارشناسان بینالمللی در تحقیقات شده و تأکید کرده بود این کارشناسان باید به مدارک، اسناد و همچنین شاهدان این پرونده دسترسی داشته باشند.