فیاض شجاعی در گفتوگو با ایرنا در پاسخ به این سوال که چه راهکاری برای دستگاهها که با اجرایی شدن قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان از افراد باتجربه و متخصص خالی میشوند در نظر دارید، اظهار داشت: اگر حکم بازنشستگی برای فردی با هر سابقه کاری صادر شده باشد، بازنشسته محسوب میشود و به کارگیری این افراد در دستگاهها به جز در موارد استثنایی که در قانون به آن اشاره شده، مطلقا ممنوع است.
وی افزود: بر اساس تبصره دو قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان دستگاههای موضوع این قانون در صورت 'لزوم' میتوانند از خدمات بازنشستگان 'متخصص' با مدرک تحصیلی کارشناسی و بالاتر به صورت پاره وقت و ساعتی استفاده کنند، حداکثر ساعات مجاز برای استفاده از بازنشستگان یک سوم ساعات اداری کارمندان رسمی است.
دادستان دیوان محاسبات تصریح کرد: حقالزحمه این افراد متناسب با ساعات کاری آنها حداکثر معادل یک سوم کارمندان رسمی همان شغل تعیین و پرداخت میشود.
شجاعی تاکید کرد: واگذاری پست و مناصب به این افراد همچنان ممنوع است.
وی ادامه داد: با لحاظ تاریخ ابلاغ قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان و مهلت ۶۰ روزه مقرر، بازنشستگان باید تا تاریخ ۲۶ آبان از مشاغل و مناصب خود منتزع شوند و پرداخت هر گونه وجهی از تاریخ مذکور به این افراد خلاف قانون و در حکم تصرف غیر قانونی در اموال دولتی است.
- ممنوعیت اشتغال به کار بازنشستگان شامل اعاده به خدمتیها نیز میشود
دادستان دیوان محاسبات همچنین در پاسخ به این سوال که آیا در وضعیت فعلی و با لحاظ احکام قانونی به خصوص قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان، استفاده از بازنشستگان در قالب اعاده به خدمت امکان پذیر است، گفت: ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان بر طبق قانون شامل اعاده خدمتیها نیز میشود. شجاعی افزود: از تاریخ ابلاغ ماده واحده قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان یعنی ۱۵ خرداد ۹۵
که بموجب تبصره ۵ آن و ماده ۹۱ قانون استخدام کشوری مصوب ۳۱ خرداد ۴۵ نسخ صریح شده است یعنی عملا اعاده به خدمت بازنشستگان به نحو مطلق منتفی است.
وی ادامه داد: به عبارت دیگر از تاریخ مذکور برای اعاده بازنشستگان به خدمت دولتی، هیچ مبنا و جواز قانونی وجود ندارد و مفهم این مطلب آن است که اطلاق و عمومیت ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان، شامل به کارگیری در قالب اعاده به خدمت هم است.
دادستان دیوان محاسبات تصریح کرد: در مقطع دیگری نیز قانونگذار ارادهاش را «مبنی بر این که منع اشتغال یا به کارگیری بازنشستگان شامل اعاده به خدمت هم میشود»، به موجب قانون تفسیر ماده ۸ قانون تعدیل نیروی انسانی مصوب سوم خرداد ۷۳ اعلام و ابراز است، بنحوی که در پاسخ به این سوال که آیا منظور از ممنوعیت اشتغال به کار بازنشستگان، شامل اعاده به خدمت بازنشستگان نیز میشود یا خیر، مجلس به صراحت در قالب ماده واحده اعلام کرده است ممنوعیت اشتغال به کار بازنشستگان موضوع ماده ۸ قانون نحوه تعدیل نیروی انسانی مصوب۲۷ دی ماه ۶۶ شامل اعاده به خدمت بازنشستگان موضوع ماده واحده قانون اعاده به خدمت کارکنان بازنشسته دولت مصوب ۱۸ بهمن ۶۰ نیز است.
شجاعی همچنین اظهار داشت: بنابراین، مبانی قانونی جواز اعاده به خدمت یا ماده ۹۱ قانون استخدام کشوری درمورد مقامات مصرحه در تبصره ۱ ماده ۳۲ همان قانون بود که در سال ۱۳۹۵ بموجب تبصره ۵ ماده واحده قانون ممنوعیت به کارگیری بازنشستگان به صراحت نسخ شده است یا قانون ماده واحده اعاده به خدمت کارکنان بازنشسته دولت مصوب ۱۸ بهمن ۶۰ بوده که آن هم بموجب ماده ۸ قانون نحوه تعدیل نیروی انسانی با لحاظ ماده واحده قانون تفسیر قانون اخیرالذکر مصوب سوم خرداد ۷۳ نسخ نشده است.
وی خاطرنشان کرد: نهایتا در حال حاضر به غیر از بند (چ) ماده ۸۷ قانون برنامه ششم توسعه که صرفا درخصوص جانبازان آنهم مشروط بر این که پیش از موعد یا به صورت عادی بدون سنوات ارفاقی و قبل از تاریخ ۲۱ اسفند ۹۵ و با سن کمتر از ۶۵ سال و ۳۵ سال خدمت بازنشسته شده باشند، می توانند به خدمت اعاده شوند و با تکمیل خدمت ۳۵ سال خدمت مجددا به بازنشستگی نایل شوند، هیچ مبنای قانونی دیگر دایر برای به کارگیری بازنشستگان در قالب اعاده به خدمت در عموم مشاغل و مناصب دستگاه های موضوع ماده ۵قانون مدیریت خدمات کشوری وجود ندارد و همه بازنشستگان به کارگیری شده تحت عنوان اعاده به خدمت (منهای جانبازان با شرایط مذکور) بایستی حداکثر از تاریخ ۲۶ آبان ۹۷ از مناصب و پستهای خود متنزع شوند.