صنعت گردشگری ایران هنوز طرح یا سند جامعی برای توسعه گردشگری ندارد.
به گزارش ایسنا،سازمان میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری در سال ۱۳۹۳ اعلام کرده بود برنامه جامع گردشگری کشور تا پایان سال ۹۴ تهیه و آماده میکند تا همزمان با اجرا برنامه ششم توسعه در سال ۱۳۹۵ اجرا شود، اما این طرح به آن سال نرسید. در سال ۱۳۹۶، زهرا احمدیپور با بهدست گرفتن سکان این سازمان وعده داد این طرح را بازنگری و اصلاح خواهد کرد، اما اتفاقی نیافتاد. در دور جدید مدیریت این سازمان نیز قرار شد سند جامع گردشگری را تا پایان سال ۹۶ به مجلس برسانند اما باز به تعویق افتاد. سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اینک تصمیم گرفته سند جامع گردشگری را با حمایت مالی و مشورتی سازمان جهانی جهانگردی بروزرسانی کند. سندی که پایهگذار نخست آن نیز این سازمان بینالمللی بوده است اما با تغییر مدیریتها طرح آن در ایران هرگز به مرحله اجرا نرسید. در تمام این سالها که به چهار دهه میرسد برنامهریزی سایر استانها نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
اکنون با اعلام آمادگی سازمان جهانی جهانگردی برای بروزرسانی سند جامع گردشگری ایران، در ششمین جلسه شورای راهبردی گردشگری شهرداری تهران برای تهیه سند گردشگری این شهر نیز تصمیم گرفته شد.
دلاور بزرگنیا، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران با اشاره به ایجاد طرح جامع گردشگری برای رسیدن به طرح آمایش سرزمین، افزود: بر اساس این طرح میتوان یک سند راهبردی برای گردشگری شهر تهران تعریف کرد.
ابوالحسنی، قائم مقام حوزه معاونت امور اجتماعی و فرهنگی و عضو شورای راهبردی گردشگری تهران با اشاره به ضرورت تدوین سند راهبردی گردشگری برای این شهر، گفت: دستیابی به قوانین بالادستیِ سازمانهای متولی گردشگری میتواند ما را در تهیه و تدوین یک سند راهبردی جامع گردشگری در شهرداری تهران یاری کند.
او همچنین بر اهمیت تشکیل جلسات شورای راهبردی که به استفاده کاربردی از نظرات اعضاء در تهیه برنامههای عملیاتی در پیشبرد اهداف توسعه گردشگری، منجر میشود، تاکید کرد.
اسماعیل قادری،استاد دانشگاه دیگر عضو این شورا با اشاره به اینکه توسعه صنعت گردشگری به عنوان یک بخش اقتصادی پویا و تاثیر گذار است، گفت: شهرداری تهران باید زمینه را برای توسعه گردشگری شهر تهران به منظور رشد و توسعه ساختار بخش خصوصی فراهم کند.
او افزود: توجه به گردشگری به عنوان یکی از حوزههای صنعت خلاق به تقویت زیر ساختها و هویت فرهنگی منجر خواهد شد.
فریدون عموزاده خلیلی، مشاور امور کودکان و نوجوانان معاونت امور اجتماعی و فرهنگی نیز گفت: در بحث گردشگری، فرهنگ لذت بردن امری است ضروری که بر اساس آن میتوان رویکردی هدفمند برای همه ردههای سنی تعریف کرد.
محیط طباطبایی، رییس ایکوم ایران دیگر عضو شورا با بیان اینکه گردشگری امروزه متفاوت از گذشته و در قالبی دیگر تعریف میشود گفت: گردشگری به معنای درک مفاهیم انسانی از یکدیگر است که به شناخت و صلح به عنوان یک ارزش اصلی منجر میشود که در این میان تدوین و اجرای استراتژی صنعت گردشگری از اهمیت ویژهای برخوردار است.
محسن امامی ، قائم مقام سازمان میراث فرهنگی و گردشگری کشور و دیگر عضو شورا با بیان اینکه توسعه صنعت گردشگری در تهران باعث ایجاد توازن و توسعه پایدار در شهر میشود، اظهار کرد: هر پروژهای در تهران باید پیوست گردشگری داشته باشد تا پروژهها به سمت حوزه گردشگری تمایل پیدا کنند.
مهدی یحییپور ـ، مشاور عالی ستاد گردشگری گفت: با تغییر نگاه و رویکرد مدیران شهری انتظار میرود جایگاه ستاد گردشگری در سطحی مناسب به دیگر ارگانهای شهرداری معرفی شود.
جبرئیل نوکنده، مدیرکل موزه ملی ایران با بیان اینکه شهروندان نسبت به هویت شهر خود بیتفاوتاند، گفت: با آسیبشناسی گردشگری شهر تهران میتوان گامی موثر در تقویت صنعت گردشگری شهر برداشت.
نرگس شجاعی ، عضو دیگر شورای راهبردی گردشگری ادامه داد: وظیفه شورای اسلامی شهر تهران و شهرداری تسهیلگری است که بر اساس آن باید زیر ساختها را برای رونق گرفتن گردشگری آماده کرد.
او بیان کرد: باید به گردشگری به عنوان یک حرکت فرهنگی نگاه کرد که خود باعث یک درآمد پایدار خواهد شد.
مهرشاد کاظمی ، معاون امور فرهنگی و رسانه ای ارشاد تهران گفت: برای تصویب یک برنامه جامع باید فعالیتهای دانشگاهها و ارگانهای دیگر نیز بررسی شود و بر اساس آن به ایجاد زیر ساختهای گردشگری در شهر تهران پرداخت.
حسن خلیلآبادی ، عضو شورای اسلامی شهر تهران ری و تجریش با اشاره به تغییر نگاه به تهران در دوره جدید مدیریت به شهری انسان محور، اظهار کرد: در برنامه سوم توسعه شهر تهران هدف ما تبدیل تهران به مقصد گردشگری است ولی قبل از آن توسعه فرهنگ گردشگری مد نظر است.