به گزارش ایلنا، عبدالرضا گلپایگانی در نشست خبری که با موضوع همایش "نما با محوریت مصالح و جزئیات اجرایی" برگزار شد، با اشاره به کمیته های پایش و اجرای نماهای ساختمانی که اخیرا در شورای شهر تهران مصوب شد، گفت: کمیته های جدید نماهای ساختمانی را برای جلوگیری از امضاهای طلایی تشکیل دادیم.
گلپایگانی تاکید کرد: شهر باید مجموعهای در هم تنیده و موزون باشد و اگر قسمتهای مختلف هرساختمان اعم از نما بخواهند ساز خود را بزنند شهر به یک جنگل ناموزون تبدیل میشود.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در ادامه اظهار داشت: در فرآیند احداث ساختمانها وزارت مسکن و سایر نهادهای ذیربط باید مدیریت رسیدن به یک طرح را عملیاتی کنند و بعد مهندسان ناظر و... وارد عمل میشوند اما متاسفانه اکنون حلقههای این زنجیره ارتباط درستی با هم ندارند. اینکه هر روز در مواجهه با ساختمانهای بینظم هستیم باعث احساس ناامنی میشود.
گلپایگانی در خصوص نمای شیشهای ساختمانها گفت: ما درباره محدویتهای اینگونه نماها مصوب شورای عالی شهرسازی و معماری را باید رعایت کنیم اما با توجه به تغییرات تکنولوژیکی در خصوص شیشهها ممکن است پیشنهاداتی مطرح شود و بعد از تصویب در کمیسیون ماده ۵ لحاظ شود. در کنار اتوبان همت یا حکیم که صبح و عصر تابش آفتاب داریم، شیشه ممکن است سبب ایجاد خیرهگی شود و در این رابطه یک ضابطه خاص وجود دارد که اساتید کمیتههای ما این تذکرات را به مجریان میدهند. حداکثر سطحی که میتوان به شیشه یک نما اختصاص داد ۶۰ درصد است.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران با اشاره به برخی ساخت و سازها که ارگانهای نظامی در شهر انجام میدهند گفت: ما یک بخشنامه داریم که براساس آن هیچ ارگانی و حتی هیچ مسجدی نباید بدون پروانه ساخت و ساز انجام دهد و مراکز نظامی هم از این قاعده مستثنی نیستند.
گلپایگانی در خصوص دو کمیته پایش و اجرای نماهای ساختمانی که اخیراً در شورای شهر تهران مصوب شد گفت: در تهران یک میلیون پارسل داریم که تیپ نیستند. هر قطعه زمین در تهران شرایط خود را دارد مثلاً در منطقه ۱۲ هم عولادجان را داریم، هم بازار و هم ساختمانهای نوساز. در راستای ایجاد نظم در ساختمانها تنها ایجاد ضابطه کفایت نمیکند و ما نیاز داریم که حتماً نظارتهایی هم در این حوزه وجود داشته باشد.
وی در پاسخ به این سوال که آیا دو کمیتهای که در شورای شهر تهران مصوب شد باعث افزایش امضاهای طلایی نمیشود بیان کرد: ما این کمیتهها را به منظور جلوگیری از ایجاد امضاهای طلایی اصلاح کردهایم. در اصل قرار است یک مجموعه شامل کارشناسان خبره، نماینده شورای شهر تهران، نیروهای شهرداری و... بر این کار نظارت کنند. البته قبلاً کمیتههایی در این رابطه وجود داشتند اما ما آنها را تبدیل به مجموعههایی کردهایم که از ایجاد امضاهای طلایی جلوگیری میکند. ما نمیخواهیم کمیته نما را تبدیل به سدی برای دشواری فرآیند صدور پروانه کنیم و به دنبال ایجاد نظم از این فرآیند هستیم.
گلپایگانی افزود: در لایحه شفافیت هم مقرر شده مصوبات کمیسیونها از جمله کمیسیون ماده ۵، آرای قطعی ماده ۱۰۰ در دسترس و دید مردم قرار گیرد.
معاون شهرسازی و معماری شهرداری تهران در پاسخ به سوالی در خصوص مسجد و مجتمع فرهنگی ولیعصر که جنب تئاتر شهر ساخته شده و برخی میگویند شباهتی به مسجد ندارد و باید کوبیده و از نو ساخته شود گفت: قرار است اعضای شورای شهر تهران ظرف امروز و فردا جلساتی در این خصوص تشکیل دهند.
وی اضافه کرد: مسجد در ایران اصول معماری خاص خود را دارد و اگر یک طراح براساس این اصول کار نکرده باید از خودش سوال کرد.
در ادامه این نشست خبری سید حمید موسوی مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران نیز با بیان اینکه نما و سیما و منظر شهر از دغدغههای برنامهریزان و طراحان شهری است گفت: با توجه به تاکیدات مقام معظم رهبری در سال ۹۳ در خصوص بحث نما و سیما و منظر شهری و گلایه ایشان در این رابطه این موضوع حساستر شده است. البته اعتقاد داریم نما جزئی جدا از بقیه ساختمان نیست اما به دلیل آشفتگی این حوزه و بیتوجهیای که در سالهای قبل در این رابطه اعمال شده است لازم است ساماندهی بیشتری را در این خصوص مدنظر قرار دهیم.
وی با اشاره به تهیه و تدوین ضوابط عام و خاص نماهای ساختمانی گفت: ضوابط عام نما در مراحل پایانی است و به زودی تصویب خواهد شد و در مورد ضوابط خاص نیز برای مناطق یک، ۱۳ و ۱۹ ضوابطی را تعیین کردهایم و قرار است برای کلیه مناطق تهران تا پایان سال ۹۸ ضوابط را تدوین کنیم. ضمن اینکه لایحه ساماندهی نما نیز در شورای شهر با مساعدت اعضای محترم به تصویب رسیده و الان در این رابطه دارای یک سند بالادستی هستیم.
مدیرکل معماری و ساختمان شهرداری تهران اضافه کرد: رنگ نما، مصالح، استفاده از انرژی و تولید آن و رویکرد استفاده از انرژیهای تجدیذپذیر در نما در قالب یک کمیته در حال پیگیری است. البته اکنون استانداردها رعایت نمیشود ما کمیتههای نمای مناطق را تقویت و ساماندهی کردهایم و تلاش داریم طول زمان صدور پروانه را به حداقل برسانیم همچنین کمیته نماهای شاخص نیز بسیار فعال شده است و دو نماینده شامل نماینده سازمان آتشنشانی و کارشناس سیوینگ انرژی و تولید انرژی پاک به کمیتههای نما اضافه شده است.
وی در خصوص بیمارستان امام گفت: این بیمارستان براساس یک توافق ضمنی در حال ساخت است و پروانهای هم ندارد. متاسفانه پزشکان ما بیشتر از مهندسانمان تمایل به ساخت و ساز دارند و ما خواستار این هستیم که دوستان هرچه سریعتر برای دریافت پروانه اقدام کند.
موسوی با اشاره به کمیتههایی که اخیراً در حوزه نما در شورای شهر تهران مصوب شد گفت: ما به فرآیند موجود، فرآیند جدیدی اضافه نخواهیم کرد. کمیتههای نما اکنون در حال کار هستند و بیشتر سلیقه در آنها حاکم است بنابراین هدف اول ما سامانه وضع موجود است. همچنین اکنون وضعیت کمیتهها در سیستم ثبت نیست و خود این موضوع بستر فساد ایجاد میکند و ما در تلاش هستیم این بستر را برطرف کنیم. ضمن اینکه با بارگذاری نماهای تایید شده در سامانه طراحان ما میتوانند یک الگوی بصری داشته باشند و سلیقه کمیتههای نما را تشخیص داده و در هماهنگی با آنها نماهای جدید را ایجاد کنند. بنابراین یک هدف دیگر ما از اصلاحات کمیته نما هماهنگی با نماهای کناری است. مجموعه این اقدامات به موضوع شفافسازی کمک میکند.