همشهری آنلاین: نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران گفت: طبق گزارش این سازمان، مهم‌ترین منشاء گازهای گلخانه‌ای در جهان مربوط به حوزه حمل و نقل با ضریب نفوذ ۱۴ درصد است.

به گزارش ایرنا، دکتر کریستوف هاملمن روز چهارشنبه در کارگاه آموزشی همایش بین‌المللی بهداشت محیط در زنجان افزود: سیاستگذاری برای مناسب‌سازی سامانه‌های حمل و نقل و استفاده از سوخت‌های غیرفسیلی می‌تواند تاثیر بسزایی در کاهش اثرات زیست محیطی تغییر اقلیم هم داشته باشد.

وی اظهار داشت: برای مقابله با آثار سوء تغییر اقلیم و آلودگی هوا، برنامه و فعالیت‌های بین‌المللی و همچنین پیشگامی‌های ملی انجام گرفته که می‌توان به تشکیل کمپین‌های مرتبط با بهداشت و درمان، تهیه برنامه مقابله با آلودگی هوا و پدیده گرد و غبار، تشویق و توسعه انرژی‌های نو در سطح کلان اشاره کرد.

این مسئول خاطرنشان کرد: مرگ و میر ناشی از عوامل محیطی شامل آلودگی هوا، تغییر اقلیم و دیگر عوامل ۲۳ درصد از کل مرگ و میر جهان را شامل می‌شود.

وی گفت: ۵۰ درصد از مرگ‌های زودرس مرتبط با محیط و بر اثر آلودگی هوا رخ می‌دهد؛ در ایران هم ۲۲ درصد کل مرگ و میرها در اثر عوامل محیطی است که ۷۲ درصد آن را بیماری‌های غیرواگیر موجب می‌شود.

هاملن افزود: تغییر اقلیم و آلودگی هوا در منطقه شرق مدیترانه و کشورهای با درآمد متوسط که ایران جزو آنها می‌باشد از اولویت برخوردارند و در این میان مجمع علمی ژورنال 'لنست' نیز تغییر اقلیم را بزرگ‌ترین مخاطره برای سلامتی در قرن ۲۱ دانسته است.

وی اضافه کرد: گستره تاثیرات تغییر اقلیم فقط بر سلامت نیست، بلکه رسیدن به اهداف توسعه پایدار و دیگر اثرات مستقیم و غیرمستقیم اجتماعی و اقتصادی را هم در بر می‌گیرد که هریک از اثرات فرعی آنها نیز به سلامت و روان مرتبط هستند.

نماینده سازمان بهداشت جهانی (who) در ایران ادامه داد: بیماری‌های عفونی مانند مالاریا، اسهال، مننژیت و تب دانگ از جمله بیماری‌هایی هستند که تغییر اقلیم بر آنها اثرگذار است و بحران‌هایی مانند سیل، طوفان و خشکسالی و چالش‌های سلامتی زیست محیطی مانند گرمازدگی، تابش اشعه ماورا بنفش و آلودگی هوا را نیز می‌توان تحت تاثیر این مهم دانست.

وی اظهار داشت: اگر به انتشار گازهای گلخانه‌ای به همین روال کنونی ادامه دهیم، پیش‌بینی‌ها بر اساس مدل‌های اقلیمی نشان می‌دهند که دمای ایران و برخی دیگر کشورها می‌تواند تا ۶.۲ سانتی‌گراد تا سال ۲۱۰۰ افزایش یابد، در حالی که اگر به کاهش انتشار به‌طور جدی در سطح جهانی پرداخته شود، می‌توان این افزایش را به ۱.۷ کاهش داد.

هاملمن افزود: تغییر اقلیم و آلودگی هوا ۲ سوی یک سکه هستند، از عوامل موثر در آلودگی هوا استفاده از سوخت‌های فسیلی و تجدیدناپذیر هستند که اگر کاهش یابد برای کاهش اثرات تغییر اقلیم نیز گام مهمی برداشته شده است.

نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران ادامه داد: مطالعه‌ای بر روی میزان هزینه مربوط به سلامتی آلودگی هوا (pm۲.۵) برای فقط شهر تهران نشان می‌دهد سالانه حدود ۲.۶ میلیون دلار است که این مبلغ با کاهش انتشار PM۲.۵ حدود ۴۰۰ میلیون دلار با هر پنج میکروگرم بر متر مکعب می‌تواند کاسته شود.

هاملمن افزود: از دیگر مشکلات آب و هوایی در منطقه ایران، گرد و غبار است که بخشی از آن بر اثر تغییر کاربری زمین‌ها و تغییر اقلیم و بخش دیگر آن بطور طبیعی است؛ اما بطور متوسط در ۱۰۰ سال گذشته ۲۵ تا ۵۰ درصد این پدیده بیشتر اتفاق افتاده است.

وی یادآور شد: از جمله اثر گرد و غبار بر سلامت، آسم، بیماری‌های تنفسی، مرگ زود هنگام، نارسایی‌های قلبی و دیگر بیماری‌های حساسیتی می‌توان نام برد.

نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران یادآور شد: سازمان بهداشت جهانی نیز در برخی از این فعالیت‌ها نقش موثر داشته از فعالیت‌ها و شبکه‌های ملی که بر بهبود سلامت جامعه تاثیرگذار هستند در آینده نیز حمایت خواهد کرد.

به گزارش ایرنا، همایش ملی بهداشت محیط از سال ۱۳۷۴ با محوریت انجمن علمی بهداشت محیط ایران و توسط دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور تاکنون بصورت سالیانه و منظم برگزار شده است، این همایش از سال ۹۵ بصورت بین‌المللی و امسال سومین همایش بین‌المللی و بیست و یکمین همایش ملی بهداشت محیط در زنجان برگزار می‌شود.

سخنرانان خارجی در هشت موضوع تعیین شده حضور می‌یابند و در کنار این همایش نیز هشت کارگاه تخصصی نیز برگزار می‌شود.

اهداف دیگر این همایش اشتراک مساعی اندیشمندان، به اشتراک گذاشتن آخرین یافته‌های پژوهشی در سطح ملی، منطقه‌ای و ارائه آموزش‌های تخصصی در ارتباط با مسائل خاص محیط زیست و بهداشت محیط به شرکت‌کنندگان است.

به گزارش ایرنا، سومین همایش بین‌المللی و بیست و یکمین همایش ملی بهداشت محیط با حضو اساتید برجسته بین‌المللی و صاحب نظر در بحث آلاینده‌ها در زنجان آغاز شده و تا پنجشنبه ۹ اسفند ماه ادامه خواهد یافت.