به گزارش دویچه وله، روز شنبه ۱۷ فروردین (۶ آوریل) هزاران نفر در شهرهای آلمان راهپیمایی کردند تا اعتراض خود را نسبت به کرایههای سرسامآور و دائما رو به افزایش نشان دهند. بزرگترین حرکت اعتراضی با کمک انجمنهای حمایت از مستاجران در برلین پایتخت آلمان برگزار شد. در شهرهای بزرگ دیگر مانند مونیخ، مانهایم، اشتوتگارت، کلن، فرانکفورت، لایپزیگ و درسدن نیز راهپیمایی شده است.
یکی از دلایل افزایش اجارهها دست انداختن شرکتهای بزرگ ساختمانی و معاملات ملکی بر خانهها و املاک است. این شرکتها بزرگ با ساختمان سازی یا مرمت خانهها، آنها را به قیمتی نجومی اجاره میدهند. یکی از اهداف تظاهراتکنندگان کوتاه کردن دست این شرکتهاست.
در برلین هزاران امضا برای حمایت شهروندان از سلب مالکیت از این شرکتها جمعآوری شده است. خواست امضا کنندگان این است که شرکتهایی که بیشتر از ۳۰۰۰ آپارتمان دارند، سلب مالکیت شوند. آنها میخواهند که دولت برلین صاحبان این آپارتمانها را وادار به فروش اجباری آنها کند. این اقدام میتواند هزینهای معادل ۳۰ میلیارد یورو روی دست دولت بگذارد.
برخی از سیاستمداران محافظهکار این درخواست را تکرار "تجربه مطالبات کهنه سوسیالیستی" دانسته و از آن انتقاد کردهاند. آنها معتقدند که صاحبخانهها بسیار عادلانه رفتار میکنند و حتی از حق قانونی خود برای افزایش کرایه آنطور که باید استفاده نمیکنند.
براساس تحقیقات انستیتوی اقتصاد آلمان بیشترین افزایش اجارهها در سال گذشته از سوی مالکان خصوصی بوده است. در حالی که خانههایی که از سوی تعاونیها اجاره داده شدهاند، افزایش بسیار کم و عادلانهای داشتهاند. همین موسسه میگوید مالکان خصوصی با توجه به کمبود خانه در آلمان از این وضعیت سوءاستفاده کرده و کرایهها را بیمهابا بالا میبرند.
به عنوان مثال تفاوت اجاره خانههای تعاونیها و مالکان خصوصی در سال ۲۰۱۳ مترمربعی ۷۰ سنت بوده و در سال ۲۰۱۷ این تفاوت به ۱، ۳۰ سنت رسیده است. انجمنهای سازمانده تظاهرات روز شنبه در برلین بخصوص کنسرن Deutsche Wohnen را مدنظر دارند که مالک حدود ۱۱۲ هزار آپارتمان در برلین است و به خاطر رفتارش با مستاجران مدام هدف انتقاد قرار میگیرد.
کاترین گرونینگ، رئیس فراکسیون حزب سبزها در مجلس آلمان گفته است که داشتن سرپناه از حقوق پایهایست و قیمت سرسامآور کرایهها را خطرناک دانسته است. او خواسته تضمین حدی برای کرایهها شده که جلوی انفجار بیش از حد آن را بگیرد. او همچنین خواستار یک برنامه سریع برای ساختن خانههای جدید شده است. دولت باید برای این کار سالانه سه میلیارد هزینه کند. گفته میشود آلمان دست کم ۵۰۰ هزار خانه کم دارد.