آیت الله سید ابراهیم رئیسی در مراسم تکریم و معارفه روسای قدیم و جدید دیوان عالی کشور افزود: حوزه نظارت یک حوزه تشریفاتی برای دیوان عالی کشور نیست؛ بلکه یک حوزه واقعی است که در آن اجرای موازین شرعی باید لحاظ شود.
وی بر نظارت اساسی دیوان عالی کشور نسبت به کلیه آرای محاکم با همان اطلاقی که در قانون اساسی وجود دارد، تاکید کرد و گفت: در رسیدگیها، نه باید دقت فدای سرعت شود و نه سرعت فدای دقت؛ بلکه اصل و اساس بر کیفیت رسیدگی ها در تمام مراحل رسیدگی است، به ویژه در دیوان عالی کشور و به خصوص نسبت به پروندههایی که به نحوی قلوب مردم را در یک منطقه جریحه دار کرده است. رئیسی با تقدیر از قضات دیوان عالی کشور گفت: رسیدگی خارج از نوبت به این پروندهها، عین عدالت است و هیچگونه خلاف عدالت نیست.
«مراسم معارفه حجت الاسلام مرتضوی مقدم که از قضات با تجربه، از روحانیان فاضل و اندیشمند دستگاه قضا و از قضات قدیمی دیوان عالی کشور است به سمت ریاست دیوان عالی کشور برگزار شد. پیش از این حجتالاسلام حسین کریمی در دیوان عالی کشور مشغول به کار بوده است.»
- قضات دیوان عالی کشور میزان نقض آرا را کاهش دهند
رئیسی با اشاره به مساله کمک دادسرای دیوان عالی کشور به قضات دیوان، با تاکید بر اینکه حضور دادیاران در محاکم حضور تشریفاتی نیست، گفت: قانونگذار در جهت روشن شدن و تبیین موضوع در تصمیم گیریها، بر حضور دادیاران در محاکم تاکید کرده است.
وی افزود: اگر در حین رسیدگی به یک پرونده به بیدقتی برخورد کردید، راه آن نقض است؛ اما اگر بیدقتی در یک دادگاه تکرار شد، این به معنی این است که آسیب وجود دارد و باید آسیب شناسی و آسیب زدایی صورت گیرد؛ بنابراین تکرار بیدقتی صرفا با نقض حل نمیشود و حتما باید پیگیری شود تا اصل آسیب مرتفع شود.
رئیس قوه قضاییه از قضات دیوان عالی کشور خواست اگر با تکرار بیدقتی مواجه شدند، توجه داشته باشند که تکرار، مجاز نیست و حتما به دنبال رفع آسیب از طریق دادسرای انتظامی، آموزش، روشها و ساز و کارها باشند تا بتوان میزان نقض آرا را کاهش داد. این افتخار است که میزان نقض آرا در دیوان عالی کشور کاهش پیدا کند و نشاندهنده کارآمدی محاکم، روزآمد شدن آنها و تسلط بر مسائل قضایی خواهد بود.
وی افزود: حضور افراد خبره و آشنای به قضا در محکمه و دادگاه، امری است که در آداب القضا به آن تاکید شده است و شاید همین امر، ضمانت اجرای تحقیقات، صدور حکم و تصمیم بر اساس موازین باشد.
- سامانهای برای نقد آرای محاکم ایجاد کنیم
رئیس قوه قضاییه اذعان کرد: این نکته که بعضی مطرح میکنند آرا با حذف نامها و برخی اطلاعات خاص به صورت شفاف در منظر خبرگان، نخبگان و دانشگاهیان و محققان قرار گیرد، چه اشکالی دارد؟ این امر کاملا باید قابل اقدام باشد که آرایی را بتوان از مجموعه قوه قضاییه در مرئا و منظر صاحبنظران و افرادی که در مسائل حقوقی و فقهی آشنایی دارند، قرار گیرد و نگاه نقدی آنها به آرا حتما به صحت عمل ما کمک خواهد کرد.
وی افزود: به این ترتیب قضات ما مقید میشوند که آراءشان دقیقتر، مستندتر و متقن نوشته شود؛ لذا به نظر میرسد که اگر بتوانیم سامانهای داشته باشیم که آراء در آنجا در نگاه صاحبنظران و دیدگاه حقوقدانان و فقها و بزرگان اهل تحقیق قرار گیرد، از این جهت نباید دستگاه قضایی هیچ باکی داشته باشد.
- اتقان آراء یکی از موارد تحول در دستگاه قضاست
رئیسی اضافه کرد: حقیقتا تداوم سلامت در دیوان عالی کشور و حفظ سلامت این مجموعه امری بسیار مهم است که جملگی باید بر آن مداومت کنیم. همه در دیوان عالی کشور همت کردید تا سلامت تضمین شود.
وی افزود: حفظ سلامت و مقابله با هرگونه رابطه ناسالم و نفوذ در این مجوعه قضایی در همه جا مورد تاکید و در دیوان عالی کشور به صورت مضاعف مورد تاکید است. البته قضات برجسته و صاحبان تجربه، خود این نظر را دارند و بنده هم به عنوان یک عضو از خانواده بزرگ دستگاه قضایی تاکید میکنم که حفظ سلامت امری بسیار مهم و رکنی است که میتواند صحت عمل را در مجموعه قضایی کشور تضمین کند.
رئیس قوه قضاییه اضافه کرد: موضوع مهم اتقان آراء جزو موارد تحولی در دستگاه قضایی است؛ یعنی در سند تحول از مواردی که درج کردیم، این مسئله بوده است که سازو کارهایی دارد و مهمترین سازو کار آن دیوان عالی کشور است که ان شاء الله با همت والا و دقت نظرهای ارزشمند شما عملکرد این مجموعه به اتقان آراء در کشور بیانجامد و انتظار داریم تفاوتی جدی در کاهش نقض آراء در دیوان عالی کشور و اتقان آراء را به عنوان یکی از نتایج تحولی دراین دوره داشته باشیم.
رئیسی خطاب به قضات دیوان عالی کشور گفت: باید ضمن کاهش پروندهها، کاهش نقض را هم داشته باشیم و کاهش نقض بستگی به تلاش مضاعف تمام قضات کشور دارد که به یاری و راهنمایی شما عزیزان که در جایگاه نقض و ابرام قرار دارید، انجام خواهد شد و این مساله میتواند بسیار به ما کمک کند که به سمت اتقان آرا در همه بخشها برویم.
وی افزود: در دادگاه بدوی باید به نحوی حکم صادر شود که دادگاه تجدید نظر آن را تایید کند و در دادگاه تجدید نظر حکم به نحوی صادر شود که دیوان عالی کشور با خواندن آن رای، اتقان رای را احساس و تایید کند و این همان امری است که باید بدنبال تحقق آن بود و آن را پیگیری کرد.