به گزارش یورونیوز، این ارزیابی در واقع بخشی از گزارش سالانه پنتاگون به کنگره درباره نحوه عملکرد و وضعیت کلی نیروهای مسلح چین است که در پی انتشار رسمی نخستین راهبرد سیاسی پکن نسبت به شمالگان منتشر می شود.
گزارش رسمی چین درباره سیاست های کلی این کشور در شمالگان که ماه ژوئن منتشر شد بر ضرورت گسترش خطوط کشتی رانی که با پدیده گرم شدن زمین رونق گرفته تاکید دارد و آنرا زمینه ای برای راه اندازی یک «جاده ابریشم قطبی» قلمداد می کند. این ایده در واقع بخشی از ابتکار موسوم به «کمربند و جاده» است که توسط شی جین پینگ، رئیس جمهوری چین دنبال می شود.
چین برغم آنکه در مجاورت شمالگان قرار ندارد اما به سبب افزایش فعالیت های خود در این منطقه در سال ۲۰۱۳ به عنوان عضو ناظر به شورای شمالگان پیوسته است. این امر نگرانی های زیادی را در بین کشورهای قطبی در خصوص اهداف و راهبردهای بلند مدت پکن در این منطقه بر انگیخت که احتمال حضور نظامی از جمله مهمترین این نگرانی هاست.
پنتاگون همچنین در گزارش خود بر نگرانی دانمارک نسبت به اهداف بلند مدت چین در منطقه گرینلند، ناحیه ای خودگردان از دانمارک که در آبهای اقیانوس منجمد شمالی قرار دارد، تاکید کرده است.
بر اساس این گزارش چین پیشتر پیشنهادهایی را برای ایجاد ایستگاه های تحقیقاتی و ماهواره ای و نیز توسعه فعالیت های معدنی در این منطقه مطرح کرده بود.
در گزارش وزارت دفاع آمریکا از نوسازی ناوگان زیر دریایی به عنوان یک اولویت مطلق برای نیروهای دریایی این کشور یاد و تاکید شده است که ارتش چین در حال حاضر چهار فروند زیردریایی هسته ای مجهز به موشک های بالیستیک و نیز شش زیردریایی هسته ای تهاجمی در اختیار دارد که در کنار پنجاه فروند زیردریایی های معمول و متعارف ناوگان زیر دریایی این کشور را تشکیل می دهند.
انتقاد واشنگتن نسبت به تشدید فعالیت های چین در شمالگان در حالی صورت می گیرد که ایالات متحده آمریکا و متحداتش در مقابل مدت هاست که تلاش گسترده ای را برای توسعه ناوگان دریایی و استقرار سیستم های ضد زیر دریایی در جنوب شرقی آسیا به کار بسته اند.