این روزنامه آمریکایی در گزارشی تحت عنوان «ایران میگوید پایبندی به تعهداتش در قبال بخشهایی از توافق هستهای را متوقف می کند» افزود: ایران امروز چهارشنبه اعلام کرد که این کشور دیگر به دو تعهد خود تحت توافق هستهای پایبند نخواهد بود. اعلام تصمیم جدید ایران توسط روحانی دقیقا یک سال بعد از اقدام دونالد ترامپ رئیس جمهوری آمریکا درخارج کردن کشورش از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ انجام شد.
این گزارش افزود: با این حال روحانی در مسیر ترامپ در لغو کامل توافق گام نگذاشت. در مقابل او به دولت های اروپایی گفت که به آنها ۶۰ روز فرصت خواهد داد تا بین پیروی از ترامپ یا نجات دادن توافق از طریق ورود به تجارت نفت با ایران و بر خلاف تحریم های یکجانبه آمریکا، یکی را انتخاب کنند.
نیویورک تایمز نوشت: وی (روحانی) در سخنانی که از تلویزیون ملی پخش می شد، گفت: مسیری که ما انتخاب کردیم مسیر جنگ نیست، مسیر دیپلماسی است. اما دیپلماسی با زبان جدید و منطق جدید.
نیویورک تایمز افزود: وی گفت که از امروز (چهارشنبه)، ایران به تقویت ذخایر اورانیوم غنی شده در سطح پایین و آب سنگین خواهد پرداخت. اگر اروپایی ها نتوانستند تحریم های یکجانبه آمریکا را جبران کنند ایران ساخت راکتور هسته ای را از سر می گیرد. این راکتور تحت برجام تعطیل شده بود و اجزای کلیدی آن، برچیده شده بود.
نیویورک تایمز نوشت: هیچ یک از این اقدامات در آینده نزدیک باعث دسترسی ایران به سلاح هسته ای نمی شود اما باعث خواهد شد این کشور تلاش هایی را که طبق توافق متوقف شده بود، به طور آرام و یکنواخت از سر گیرد.
این رسانه در ادامه آورده است: اعلام امروز روحانی ضربه شدید دیگری به توافقی است که «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا امیدوار بود به خصومت ۴۰ ساله دو کشور پایان دهد و به ایجاد دوره جدیدی از همکاری منجر شود. هرچند ایران به طور دقیق به اصول توافق پایبند بود این همکاری هرگز رخ نداد.
هنوز معلوم نیست واکنش واشنگتن به تصمیم جدید ایران چه خواهد بود. درحالی که آمریکا از توافق خارج شده است اما از مدتها پیش خواستار آن بوده که ایران به تعهداتش در قبال بازرسان بین المللی و توقف اقدامات هسته ای خود پایبند باشد.
جان بولتون مخالف جدی توافق هسته ای، اغلب گفته است که ایران هرگز قصد نداشته بلندپروازی های هسته ای خود را متوقف کند و ممکن است به سخنرانی روحانی به عنوان ادله دیگری برای اثبات این ادعایش استفاده کند.
نیویورک تایمز افزود: هر چند تصمیم ایران به توافق هسته ای تاریخی پایان نداد اما آن را در وضعیت تنفس مصنوعی قرار داد.
این رسانه نوشت: «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران به تازگی در مصاحبه با نیویورک تایمز گفت که مقامات ارشد این کشور برای پاسخگویی به اقدامات ترامپ به دلیل محدود کردن درامدهای ایران تحت فشار هستند. او تلاش ها برای محدود کردن فعالیت های تجاری با ایران را «جنایتی جنگی» علیه مردم این کشور دانست.
مقامات ارشد ایرانی در تلاش برای نشان دادن اختلاف رفتارشان با ترامپ، با درخواست ها برای پایان دادن به این توافق خودداری کرده اند. در مقابل بر اساس گفته بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی، تهران در یک سال گذشته به طور کامل به تعهدات خود در قبال توافق هسته ای پایبند بوده است.
نیویورک تایمز نوشت: تصمیم جدید ایران همچنین فقط چند روز بعد از اعلام دولت آمریکا برای اعزام ناو و بمب افکن خود به خلیج فارس اتخاذ شد.
مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا روز سه شنبه در سفری اعلام نشده به عراق به خبرنگاران گفت با مقام های عراقی درباره «تهدیدهایی که از سوی ایران مشاهده کرده ایم»، گفت وکرده است.
وی گفت، ما نمی خواهیم کسی در کشور آنها (عراق) دخالت کند؛ حتی حمله به کشور دیگری از طریق عراق و توافق کاملی در این زمینه (با مقامات عراقی) داشتیم.
نیویورک تایمز نتیجه گرفت، اقدامات دولت ترامپ می تواند به از سرگیری بحران هسته ای منجر شود زیرا طرف ایرانی نیز به دنبال افزایش فشارها خواهد بود.
به گزارش ایرنا، رسانه های غربی در بازتاب سخنان رئیس جمهوری بر تصمیم کشورمان برای توقف فروش اورانیوم غنی شده و آب سنگین در ۶۰ روز آتی تاکید کردهاند.
رسانههایی همچون رویترز، آسوشیتدپرس و خبرگزاری فرانسه به اظهارات آقای روحانی درباره تدابیر ایران در دو ماه آتی در زمینه توافق هسته ای اشاره کردهاند.
رسانههای خارجی از سه شنبه به گمانه زنی و بازتاب خروج ایران از بخش هایی از تعهداتش در قبال توافق هستهای پرداخته اند. این رسانه ها با استناد برگزارش های رسانه های داخلی این خبر را بازتاب داده اند. از جمله رسانه انگلیسی گاردین از «اقدام تقابلی» ایران خبر داد و نوشت: یک سال بعد از خروج آمریکا از توافق هستهای، ایران «اقدامات تقابلی» را بکار میبندد.
گاردین نوشت: ایران تاکید دارد که اعلام این موضع جدید ایران به معنای خروج کامل این کشور از توافق نخواهد بود و شامل یک مهلت دو ماه به اتحادیه اروپا برای عمل به تعهداتش است.
این رسانه انگلیسی نوشت: واشنگتن احتمالا این اقدام را دلیلی برای اثبات این مساله قلمداد خواهد کرد که توافقی –که آمریکا در مه ۲۰۱۸ آن را نقض کرد- شکست خورده و دیگر ارزش پیگیری ندارد.
گاردین افزود: ایران صبر خود را درقبال تلاش های اروپایی ها برای ایجاد ساز وکار مالی جدید از دست داده است. این ساز وکار به اروپا اجازه می دهد به مراودات تجاری کالاهایی همچون دارو و کالاهای ایران دوستانه ادامه دهد. دولت ترامپ بارها هشدار داده که شرکت های چندملیتی اروپا در صورت تجارت بر ایران و تلاش برای فعالیت در بازار آمریکا، جریمه خواهند شد.
این گزارش خاطرنشان کرده که بازرسان سازمان ملل میگویند ایران به تعهدات خود در قبال توافق هستهای پایبند بوده است. این توافق هنوز مورد حمایت اروپایی ها و دموکرات هایی است که به دنبال برکناری ترامپ در انتخابات سال آینده میلادی آمریکا هستند.